Ενέργεια

Ενεργειακός «πόλεμος» ΗΠΑ-Ρωσίας σε εξέλιξη: Οργή σε Ουάσινγκτον για τον TurkStream - Με εντολή Πομπέο ο Πάλμερ σε Αθήνα & Άγκυρα

Την αντίθεσή του στον αγωγό TurkStream εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τη τακτική του «διαίρει και βασίλευε» για να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας εγκαινίασαν επίσημα τον αγωγό TurkStream που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη νότια Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

Με λίγα λόγια αυτή την στιγμή λαμβάνει χώρα ένας έντονος ενεργειακός πόλεμος στην περιοχή, καθώς όπως αποκάλυψε χθες το Πενταπόσταγμα, ο Πούτιν δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την κατασκευή του αγωγού East Med (από Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο), και για αυτό στηρίζει αναφανδόν τον Τούρκο πρόεδρο σε ότι παράλογο του ζητήσει ο ίδιος μέχρι τώρα.

Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρε ότι ο γνωστός κολοσσός Gazprom έχει διατυπώσει επίσημα στο Κρεμλίνο αυτό το ζήτημα που αφορά την ενεργειακή εξάρτηση και τον ανταγωνισμό για την χορήγηση φυσικού αερίου στην ΕΕ.

«Ο αγωγός EastMed, είναι ένα κοινό έργο του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και της Αιγύπτου, και σύντομα θα εμφανιστεί στην αγορά φυσικού αερίου της Νότιας Ευρώπης», αναφέρει Ρώσος ειδικός.

Η ΠΑΡεΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

Κληθείς να σχολιάσει τη συγκεκριμένη εξέλιξη από τον ιστότοπο Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιτίθενται τόσο στον Nord Stream 2 όσο και στη δεύτερη γραμμή του TurkStream, εκτιμώντας ότι «η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι τα έργα αυτά διαιρούν την Ευρώπη και τα χρησιμοποιεί προς όφελός της».

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένοι αγωγοί δίνουν τη δυνατότητα στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως μοχλό πολιτικής πίεσης εναντίον των ευρωπαϊκών κρατών.

«Πιστεύουμε ότι ο Nord Stream 2 και η δεύτερη γραμμή του TurkStream δεν συνεισφέρουν καθόλου στη προώθηση των στόχων για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα προσφέρουν στη Ρωσία ένα επιπλέον εργαλείο για τον πολιτικό και οικονομικό εξαναγκασμό των ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα της Ουκρανίας», προσέθεσε.

Υπενθμιζεται ότι η Γερουσία έχει εγκρίνει ένα αμυντικό νομοσχέδιο που επιβάλλει κυρώσεις τόσο στον TurkStream όσο και στον Nord Stream 2, ως μέρος μιας δέσμης μέτρων που αποσκοπούν στην «αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας». Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον των εταιρειών που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Γερμανίας χαρακτήρισε την επιβολή κυρώσεων "παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις".

H αμερικανική ενόχληση για τον TurkStream εκτιμάται ότι ενισχύει τις θέσεις της Αθήνας για την κατασκευή του τιτάνιου έργου EastMed ώστε η Ευρώπη να έχει μικρότερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα. H τριμερής συμφωνία για τον αγωγό υπεγράφη στις 2 Ιανουαρίου στη Αθήνα και «μπλοκάρει» την τουρκολιβυκή συμφωνία για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.

Υπενθυμίζεται ότι το Γραφείο Ενεργειακών Πόρων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, που έχει τη στήριξη της Ιταλίας, αλλά και άλλων κρατών.

Το Γραφείο Ενεργειακών Πόρων του Στέιτ Ντιπάρντμεντ επικροτεί τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Με αποκλειστική δήλωση του στον ΣΚΑΪ και την ανταποκρίτρια, Κατερίνα Σώκου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο χθες το βράδυ μετά την δεξίωση που παρέθεσε για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι επίκειται διπλωματική πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση Ελλάδας-Τουρκίας.

Αυτή θα λάβει μία μορφή στην οποία προτίθεται και ο Μάικ Πομπέο να παρέμβει σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο εφόσον όλα πάνε καλά στις επαφές. Ο μεσολαβητής των ΗΠΑ θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία τον επόμενο μήνα. Ο κ. Πάλμερ έχει ήδη προγραμματίσει ταξίδι στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου.

Η αμερικανική διπλωματία ενεργεί στην περιοχή για την διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εδώ και μήνες.

Ωστόσο η αμερικανική προσπάθεια αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα μετά το «πράσινο φως» που άναψε το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον να αναλάβουν οι ΗΠΑ μεγαλύτερο ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Στο επίκεντρο της αμερικανικής προσπάθειας θα είναι τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών και ιδιαίτερα το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, το οποίο ανησυχεί την Ουάσινγκτον για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επίσης ο ρόλος του Μάικ Πομπέο στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο ήταν καταλυτικός, καθώς διευκόλυνε τη συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Βέβαια το ζήτημα είναι τι είδους παρέμβαση θα κάνουν οι ΗΠΑ. Θα μας βάλουν σε ένα τραπέζι και θα μας πουν διαπραγματευτείτε;

Τότε πάμε σε συνεκμετάλλευση, με την χώρα μας να είναι χαμένη. Κάτι τέτοιο η Αθήνα δεν πρέπει να το επιτρέψει σε καμία περίπτωση!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...