Σε τελική ευθεία μπαίνουν τα σχέδια για έρευνες υδρογονανθράκων, καθώς αρχές του επόμενου έτους ξεκινούν οι γεωτρήσεις, ενώ εκτιμάται πως οι στόχοι θα είναι "ώριμοι" σε τρία με τέσσερα χρόνια.
Με λίγα λόγια, η Ελλάδα μπαίνει σε ένα νέο επίπεδο στην ενεργειακή σκακιέρα και τα κέρδη αναμένεται να είναι πολλά. Σε βάθος χρόνου, οι γεωτρήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα, θα αναβαθμίσουν τη χώρα οικονομικά, γεωστρατηγικά και πολιτικά.
Τις σημαντικές προοπτικές για την Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια από την έρευνα, εκμετάλλευση και διακίνηση υδρογονανθράκων, υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Α.Ε. Ιωάννης Μπασιάς, σε ομιλία του στο 1ο διεθνές συνέδριο, με θέμα: «Κύπρος – Ελλάδα – Ισραήλ: Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων», το οποίο πραγματοποιείται στην Κοζάνη.
Ο κ. Μπασιάς, υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει η έρευνα για την εύρεση και αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, επισημαίνοντας ότι η χώρα δαπανά ετησίως ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό για εισαγωγές ενέργειας.
Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι «το 2018 ο τουρισμός απέφερε στη χώρα δεκαέξι δισεκατομμύρια ευρώ», ενώ «μόνο το 2011, λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων, πληρώσαμε δεκαεπτά δισ. ευρώ για εισαγωγές καυσίμων».
«Για να το κάνουμε πιο παραστατικό, τη Δευτέρα παίρνετε δεκαέξι δισεκατομμύρια ευρώ από την τουριστική βιομηχανία και την Τρίτη πληρώνετε δώδεκα δισεκατομμύρια για να αγοράσετε αέριο και αργό, για να κινηθεί η ζωή στην Ελλάδα» είπε ο κ. Μπασιάς και πρόσθεσε: «Και γι αυτό είναι σημαντικό να προχωρήσει η έρευνα των υδρογονανθράκων και σε επίπεδο θαλάσσιο και σιγά σιγά, σε επίπεδο χερσαίο».
Ο πρόεδρος της Ελληνική Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων επεσήμανε ότι πρέπει «να καλυτερέψει αυτό το βαρύ ισοζύγιο», σημειώνοντας ότι η ετήσια παραγωγή πετρελαίου στη χώρα μας, περίπου 5000 βαρέλια, καλύπτουν μόνο το 1% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Ο κ. Μπασιάς, αναφέρθηκε και στις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες στρέφεται το έντονο ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών, με πρώτη, τη θαλάσσια περιοχή της Αν. Μεσογείου (Ισραήλ – Κύπρου – Αίγυπτου) με μέσο όρο βάθους νερού τα χίλια διακόσια μέτρα, δεύτερη, τη θαλάσσια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας (στα σύνορα Βουλγαρίας και Ρουμανίας) με μέσο βάθος νερού τα δύο χιλιόμετρα και τέλος σε περιοχές, όπως του Ιονίου και ΝΔ της Κρήτης, με ίδιο και με μεγαλύτερο βάθος νερού. «Αυτό θα είναι το μελλοντικό γεωγραφικό σποτ και για αυτό είναι σημαντικό» είπε ο κ. Μπασιάς.
Ο κ. Μπασιάς, ανέφερε, ωστόσο, ότι σε ορισμένες περιοχές για τις οποίες έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία με θετικές ενδείξεις θα χρειαστεί τουλάχιστον τρία χρόνια, ώστε η εξέλιξη της τεχνολογίας να επιτρέψει γεωτρήσεις σε μεγαλύτερα βάθη των τριών χιλιομέτρων, που είναι το σημερινό τεχνικοοικονομικό όριο των εκμεταλλεύσεων.
«Δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου, είμαστε ένα μέρος του ενδιαφέροντος της διεθνούς βιομηχανίας σε τέτοια περιβάλλοντα» τόνισε ο κ. Μπασιάς και υπογράμμισε ότι αυτό «μπορεί να αξιοποιηθεί προς το συμφέρον της χώρας».
Σε ποιες περιοχές επικεντρώνεται το ενδιαφέρον
Στις περιοχές της χώρας, όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της έρευνας για υδρογονάνθρακες, εστίασε την τοποθέτησή του, ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥ Α.Ε. Σπύρος Μπέλλας.
Ο κ. Μπέλλας, τόνισε, ότι οι ήδη υπάρχουσες παραχωρήσεις αφορούν έντεκα θαλάσσια οικόπεδα στη χώρα, για τα επτά έχουν ήδη γίνει οι σχετικοί νόμοι (Ιωαννίνων, ‘Αρτας – Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, ΒΔ Πελοποννήσου, Κατάκολου, Πατραϊκού Κόλπου και της περιοχής 2 δυτικά της Κέρκυρας).
Για άλλα τέσσερα (το μπλοκ 10 στον κόλπο της Κυπαρισσίας, την περιοχή του Ιονίου που έχει εξελίξει η ΕΔΕΥ και δύο περιοχές μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης) αναμένεται η έγκριση τους το επόμενο διάστημα από τη Βουλή.
Ο κ. Μπέλλας, εκτίμησε ότι οι πρώτες γεωτρήσεις χρονικά θα πρέπει να αναμένονται στις αρχές του επόμενου έτους στον Πατραϊκό Κόλπο (ΕΛΠΕ και Edison) και στο Κατάκολο (Ενεργειακή Αιγαίου).
Πρόσθεσε, ότι περιοχές που θα είναι «ώριμες» σε δύο-τρία χρόνια είναι το «μπλόκ 2», δυτικά της Κέρκυρας (Total – ΕΛΠΕ) και σε τρία – τέσσερα χρόνια η περιοχή του Ιονίου (Repsol – ΕΛΠΕ), ενώ τρία έως πέντε χρόνια από σήμερα προβλέπεται ότι θα απαιτηθούν για τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ).
Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥ Α.Ε. στοιχεία συλλέγονται και μελετώνται από τμήματα νοτίως της Κρήτης, στη νότια Πελοπόννησο και στο Ιόνιο, ΝΔ των Παξών, δυτικά της Κέρκυρας και δυτικά της Ζακύνθου.
«Είναι ελεύθερες περιοχές της θάλασσας που μελετάμε και αναπτύσσουμε και έχουμε δει κάποιους εν δυνάμει στόχους, με στόχο να παρουσιάσουμε τις παραμέτρους τους σε συνέδρια και να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των εταιριών» πρόσθεσε ο κ. Μπέλλας.
Γεωλογικά στοιχεία έχουν συλλεχθεί εδώ και χρόνια και μελετούνται πλέον με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και από την «μεσοελληνική αύλακα», δηλαδή, τη γεωλογική λεκάνη της περιοχής Γρεβενών – Κοζάνης, που «συνδέονται με τη δυνατότητα να υπάρξει μια ανακάλυψη κοιτάσματος αερίου στην περιοχή», η οποία δυνητικά στο μέλλον θα μπορούσε να συνδεθεί με ενεργειακούς αγωγούς, που θα διέρχονται από το ελληνικό έδαφος.
«Εμείς ετοιμάζουμε τις τεχνικές εκθέσεις που θα περιλαμβάνουν όλα τα τεχνικά στοιχεία, ώστε να προσκαλέσουμε εταιρίες, να τους τα παρουσιάσουμε και να δούμε εάν θα δείξουν ενδιαφέρον» είπε ο κ. Μπέλλας.
Το συνέδριο διοργανώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και του Ελληνο- Ισραηλινού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο γενικός πρόξενος της Κύπρου Σπύρος Μιλτιάδης, ο εκπρόσωπος του Ελληνοισραηλινού Επιμελητηρίου Γιώργος Λαζάρου, ενώ γραπτό μήνυμα απέστειλε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.