Δεν πάνε φέτος στην Τουρκία για παραθερισμό οι ξένοι τουρίστες, προκαλώντας έναν τεράστιο πονοκέφαλο στην τουρκική κυβέρνηση αφού τα έσοδα θα μειωθούν κατακόρυφα, εν μέσω οικονομική κρίσης και διολίσθησης της λίρας.
Ξένοι εμπειρογνώμονες της τουριστικής βιομηχανίας προβλέπουν ότι και άλλες χώρες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να κλέψουν παραθεριστές από την Τουρκία, η οποία φέτος θα έχει πραγματικά τεράστιο πρόβλημα με τον τουρισμό, λόγω πολλών παραγόντων, πολιτικής αστάθειας κά.
Η Τουρκία αντιμετώπισε έναν σκληρό ανταγωνισμό από την Ελλάδα πέρυσι, αλλά φέτος το πρόβλημα για τους γείτονες είναι πολύ μεγαλύτερο.
Ένας εκπρόσωπος της τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας είπε ότι η χώρα προετοιμάζεται για περισσότερες ευκαιριακές κινήσεις από ανταγωνιστικούς προορισμούς για να κλέψει τους παραθεριστές, αλλά αυτά είναι ευχολόγια.
Πέρυσι, υπήρξαν αναφορές για άδεια τουρκικά θέρετρα, καθώς οι εγχώριοι τουρίστες, που επλήγησαν από τον υψηλό πληθωρισμό της Τουρκίας, μπήκαν στον πειρασμό να πάνε προς την Ελλάδα, η οποία είχε δημιουργήσει ένα ειδικό καθεστώς βίζας για αυτούς.
Καθώς πλησιάζει η πολυάσχολη περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών, ο κορυφαίος σύμβουλος του Συνδέσμου Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων, Hamit Kuk, εντόπισε ορισμένα άλλα κράτη που θα μπορούσαν να ενωθούν με την Ελλάδα στην προσπάθεια να προσελκύσουν τους τουρίστες.
Ερωτηθείς αν περίμενε προγράμματα βίζας όπως αυτό που έβαλε σε πειρασμό 150.000 Τούρκους να πάνε στο ελληνικό νησί της Σάμου το περασμένο καλοκαίρι, γεμίζοντας με υπερτριπλάσιο αριθμό τουριστών, από αυτόν που επισκέφθηκαν το νησί το προ-προηγούμενο έτος, ο Kuk απάντησε: «Το αιγυπτιακό κράτος μπορεί να έρθει στο προσκήνιο από αυτή την άποψη.
Οι Τούρκοι τουρίστες έδειξαν ενδιαφέρον για την Αίγυπτο καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Το Ντουμπάι έχει γίνει επίσης δημοφιλής προορισμός. Άλλες βαλκανικές χώρες, όπως η Βοσνία και η Αλβανία, μπορεί [να προσπαθήσουν να προσελκύσουν Τούρκους τουρίστες]", ανέφερε ο ίδιος.
Ενώ η Τουρκία ήταν παραδοσιακά μια προσιτή εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά hotspots κατά μήκος της Μεσογείου, τώρα σύμφωνα με τον Kuk, “οι οικονομικές συνθήκες έχουν ωθήσει το κόστος στην χώρα στα ύψη ισοπεδώνοντας τους όρους ανταγωνισμού”.
"Οι τουρίστες που αναζητούν διακοπές χαμηλού προϋπολογισμού μπορεί να προτιμήσουν την Αίγυπτο και την Τυνησία αντί για την Τουρκία.
Αλλά για τους τουρίστες που αφορούν ομάδες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, θα είμαστε σε σοβαρό ανταγωνισμό με την Ισπανία και την Ελλάδα.
Στο παρελθόν, είχαμε πολλά πλεονεκτήματα στον ανταγωνισμό με αυτές τις χώρες. Τώρα υπάρχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού”, ανέφερε ο Τούρκος ειδικός.
«Οι Βρετανοί μπορούν να βρουν ό,τι αναζητούν σε Ισπανία, Ελλάδα και Τουρκία», πρόσθεσε ο ίδιος.
Παρ' όλα αυτά, οι Βρετανοί θα προτιμήσουν την Τουρκία φέτος. Οι Τούρκοι επαγγελματίες του τουρισμού εδώ πιστεύουν πολύ σε αυτό.
Επισήμανε ότι, ενώ ο μαζικός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω, δεν έχει καταστήσει τα πράγματα δυσβάσταχτα και η τάση δεν ήταν μοναδική για τον μεσογειακό προορισμό.
«Παρ' όλα αυτά, το γεγονός ότι η τουρκική λίρα έχασε αξία στις συναλλαγματικές ισοτιμίες τους τελευταίους δύο μήνες μπορεί να προσελκύσει τους Βρετανούς που ψωνίζουν με τη λίρα.
Ναι, οι τιμές των καταλυμάτων στην Τουρκία έχουν αυξηθεί, αλλά οι ίδιες αυξήσεις τιμών παρατηρούνται και σε άλλους προορισμούς.
Η μόνη διαφορά είναι αυτή· λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των αυξήσεων των τιμών, εμείς, ως Τουρκία, έχουμε χάσει εν μέρει την κάρτα φθηνού κόστους προς το παρόν.
«Αλλά εξακολουθούμε να έχουμε πολλά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών μας και εμπιστευόμαστε αυτό το πλεονέκτημα», μάλιστα ο Kuk προβλέπει ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα.
Ευχολόγια λόγω των ημερών, κατά τις οποίες κλείνουν εισιτήρια και γίνονται κρατήσεις για το καλοκαίρι.
Οι χιλιάδες πλέον Τούρκοι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα με ειδικό καθεστώς, έρχονται να διασκεδάσουν και να ζήσουν την ελευθερία, σε σχέση με το καθεστώς που επικρατεί στην Τουρκία.
Οι υπόλοιποι τουρίστες από την Ευρώπη δεν θα έρθουν φέτος στην Τουρκία, λόγω των πολιτικών αναταράξεων και των διαδηλώσεων για τον Ιμάμογλου.
Όπως και να έχει φέτος ο τουρκικός τουρισμός θα υποφέρει πολλαπλά, και θα πρέπει να υπάρχει εγρήγορση για τυχόν επεισόδια στο Αιγαίο με αφορμή τις έρευνες για το ηλεκτρικό καλώδιο από το Ισραήλ.