Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αφού οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ να αποδεχθεί τα τουρκικά σχέδια στην Συρία φανταζόμαστε τι θα γίνει στο Αιγαίο με την Τουρκία

Η πολιτική των ΗΠΑ δεν αλλάζει όποιος και να είναι στην εξουσία και αυτό το βλέπουμε με την κυβέρνηση Τραμπ και την στάση του στην διένεξη Τουρκίας και Ισραήλ, σημαίνοντας καμπάνες για την Αθήνα και τις τουρκικε´ς προκλήσεις στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο ( καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας).

Η ισραηλινή αναλύτρια Νουτίτ Γιοχανάν σε άρθρο της σε μεγάλη εφημερίδα της χώρας της ανέφερε  ότι “ το Ισραήλ θα χρειαστεί να συνηθίσει το αυξανόμενο αποτύπωμα της Τουρκίας στη Συρία.

Η Συρία μετά τον Άσαντ χρειάζεται μια ισχυρή χώρα για να τη βοηθήσει να βγει από το χάος, και η Τουρκία θέλει να εισέλθει στην χώρα αυτή.

 Με την Αμερική να στηρίζει τον Ερντογάν, το Ισραήλ δεν μπορεί να κάνει πέρα ​​από το να επιμένει στις κόκκινες γραμμές.

Η αυξανόμενη ανάμειξη της Τουρκίας στη Συρία έφτασε πρόσφατα σε σημείο ανάφλεξης με το Ισραήλ, μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στις αρχές Απριλίου,που είχαν στόχο τρεις συριακές αεροπορικές βάσεις που φέρεται να ήθελε να χρησιμοποιήσει η Τουρκία.

Μια εβδομάδα μετά τη συμφιλιωτική δήλωση, ο Φιντάν αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο CNN Turk ότι η Τουρκία και το Ισραήλ διεξάγουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να αποφύγουν «στρατιωτικές αντιπαραθέσεις» στη Συρία, (αλλά αυτές οι συνομιλίες απέτυχαν αναφέρουν σημερινές πηγές).

"Σε τελική ανάλυση, όταν πρόκειται για τη Συρία, η Τουρκία απλώς ενδιαφέρεται περισσότερο για αυτήν από το Ισραήλ και επενδύει ανάλογα. Το ενδιαφέρον του Ισραήλ για τη Συρία είναι καθαρά προσανατολισμένο στην ασφάλεια", δήλωσε στους Times of Israel η Γκάλια Λινντερστράους, ανώτερη ερευνήτρια στο Institute for National Security Studies (INSS).

 «Ο πρόεδρος Τραμπ κατέστησε σαφές στην τελευταία συνάντηση με τον [ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν] Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον ότι ενώ είναι πρόθυμος να βοηθήσει το Ισραήλ με την Τουρκία, το Ισραήλ πρέπει να επιδείξει «λογικές απαιτήσεις», είπε η Λιντερστράους.

«Πιέζει το Ισραήλ να υιοθετήσει μια μινιμαλιστική προσέγγιση στη Συρία. Για να δώσει προτεραιότητα, το Ισραήλ θα πρέπει να επιμείνει μόνο στις πιο κρίσιμες κόκκινες γραμμές του, όπως η αποτροπή ιρανικών μεταφορών όπλων στη Χεζμπολάχ μέσω της νότιας Συρίας», τόνισε η ίδια.

Τι θέλουν στο Αιγαίο τώρα οι Αμερικανοί

Με δεδομένη την επιστροφή της CHEVRON σε έρευνες για την διενέργεια εξορύξεων νοτίως της Κρήτης και στην Κύπρο , οι ΗΠΑ επανέρχονται στην περιοχή μας απαιτώντας στο παρασκήνιο,  “ ειρήνη” και συνεργασία με τους Τούρκους, τους οποίους έχουν δώσει δικαιώματα που δεν απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Κατά την πάγια πολιτική τους οι ΗΠΑ, δεν θέλουν αναφλέξεις ή εντάσεις σε όποια σημεία εργάζονται αμερικανικές εταιρείες κολοσσοί, και αυτό είναι πολύ άσχημο για Ελλάδα και Ισραήλ σε ότι αφορά το καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μ. Νετανιάχου στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Τραμπ και στην αναφορά του Αμερικανού προέδρου για τον φίλο του τον Ερντογάν, αντέδρασε στην συνέχεια πίσω από τις κάμερες, κάνοντας δηλώσεις ότι "αν χρειαστούμε τους Αμερικανούς θα τους το πούμε”, δείγμα του εκνευρισμού του .

Ο ίδιος κατάλαβε ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν θέλει ή δεν μπορεί να συγκρουστεί τώρα με τον Ερντογάν και το στυγνό καθεστώς του, διότι έχει άλλες προτεραιότητες στην ατζέντα της, και αυτό αφορά την Κίνα πρωτίστως.

Την ίδια στιγμή ο γνωστός πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τ.Πάιατ υπογράμμισε ότι "το γεωπολιτικό κέντρο βάρους της Ευρώπης μετατοπίζεται προς τα νότια και ανατολικά και η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται ακριβώς στη μέση αυτού του σκηνικού", αναγγέλλοντας μεταξύ άλλων “ αναγκαστική συνεργασία” των δύο χωρών, την οποία ούτε ο Κ.Μητσοτάκης ενστερνίζεται όντας σε κοινή γραμμή με τον Ισραηλινό ομόλογο του.

Ο λόγος είναι απλός, αν οι Τούρκοι πάρουν ακόμα πιο πολύ “ αέρα” σε Συρία , Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, είναι ικανοί να πράξουν τα πάντα για να ακυρώσουν σχέδια πολλών ετών,  χωρών όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Κύπρος, αλλά και η Αίγυπτος που θέλει την μεταφορά ενέργειας μέσω Κρήτης στην ΕΕ.

Η μόνη λύση είναι το κοινό μέτωπο όλων των χωρών κατά των Οθωμανικών σχεδίων ενός καθεστώτος που σίγουρα πνέει τα λοίσθια στο εσωτερικό της Τουρκίας ( λόγω αντιδράσεων στην σύλληψη Ιμάμογλου), αναζητώντας περήφανες νίκες στο εξωτερικό, για να μείνει στην εξουσία.        

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ