Ένα άκρως επικίνδυνο περιβάλλον έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα, μετά τι κινήσεις και τις δηλώσεις των νέων Αμερικανών Αξιωματούχων, και την συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Ρούμπιο με τον Τούρκο ομόλογο του Χ.Φιντάν, χωρίς να σημαίνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν καλύτερα επουδενί.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο Μόναχο, για να συζητήσουν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, τα κοινά συμφέροντα στην περιοχή και το αυξανόμενο διμερές εμπόριο.
Ο Ρούμπιο τόνισε την ανάγκη για στενή συνεργασία για την υποστήριξη μιας σταθερής και ενοποιημένης Συρίας που δεν αποτελεί απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία ή την περιοχή.
Ο ίδιος σημείωσε την ηγεσία της Τουρκίας στον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την ήττα του ISIS, τις κοινές προσπάθειές στην υποστήριξη μιας δίκαιης και διαρκής ειρήνης στον Νότιο Καύκασο και τον κοινό στόχο να τερματιστεί τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρμεντ .
Ουσιαστικά πρόκειται για νομιμοποίηση των ενεργειών του Ερντογάν στην Συρία, το “ ξέπλυμα” της εισβολής Αζέρων-Τούρκων στο Ναγκόρνο, και κυρίως την τοποθέτηση της Τουρκίας στον συνασπισμό κατά του ISIS, πράγμα που από μόνο του είναι το λιγότερο ανέκδοτο, για το τουρκικό παρακράτος που βομβαρδίζει αμάχους Κούρδους στην Β. Συρία.
Αυτή η συνάντηση όμως είναι άκρως αρνητική για την Ελλάδα και τις προκλήσεις που υλοποιεί η Τουρκία στο Αιγαίο αυτές τις ημέρες στην Κρήτη.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Βαληνάκης καθηγητής και πρώην ΥΠΕΞ:
“Έρχεται η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την Ευρώπη, αλλά και για τον Ελληνισμό: με τον Τραμπ και τη μισή Ευρώπη που θα συμπράξει μαζί του, ή με την άλλη μισή που θα αντισταθεί;
Αυτοί που πίστεψαν ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει με τη Διακήρυξη των Αθηνών, το διεθνές δίκαιο και την «ηθική», θα μας οδηγήσουν τώρα με επιδεξιότητα μέσα από τις Συμπληγάδες ενός ολοένα πιο πολύπλοκου και επικίνδυνου κόσμου; “
Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία δεν βρίσκεται μέσα στο “ δραστικό βεληνεκές του Τραμπ”, όπως η Ευρώπη για παράδειγμα, και αυτό αποτελεί αρχικά μια άκρως αρνητική εξέλιξη για την χώρα μας και τα δίκαια της σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Το νέο αμερικανικό καθεστώς θέλει να εδραιώσει ειρήνη εκτός της Ουκρανίας και στην Μέση Ανατολή, αφού υπάρχουν τεράστια ενεργειακά σχέδια στην Μεσόγειο, όπως η αποκαλούμενη και “ αμερικανική ζώνη του Μεταξιού”, που είναι ανταγωνιστική σε αυτή της Κίνας, και πολλά άλλα.
Το νέο αμερικανικό επιχειρηματικό σχέδιο θέλει “ ησυχία” και καλές σχέσεις, πολλές φορές, εις βάρος του διεθνούς δικαίου, ενώ σε καμία περίπτωση οι ΗΠΑ , δεν θα επιθυμούσαν να επέμβουν σε μια φιλονικία Ελλάδος και Τουρκίας για παράδειγμα.
Η ρητορική ερώτηση του πρώην ΥΦΕΞ κ. Βαληνάκη περί επικίνδυνης και δύσκολης πορείας της Ελλάδος εν μέσω Συμπληγάδων, εννοώντας φυσικά την Τουρκία, είναι η απτή πραγματικότητα, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα.
Το σίγουρο, μετά και το φιάσκο με την συμμαχία με την Γαλλία στο θέμα των πυραύλων METEOR, είναι ότι θα είμαστε μόνοι μας εντελώς, σε κάθε πιθανότητα μετωπική σύγκρουσης στο Αιγαίο με τους νεο-οθωμανούς Τούρκους, για αυτό και ο μόνος δρόμος είναι αυτός της προετοιμασίας της χώρας μας για κάθε ενδεχόμενο.
Όχι στα λόγια όμως αλλά στην πράξη, ενώ η προετοιμασία αυτή πρέπει να αφορά όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά συνολικά και την αντιπολίτευση, που θα πρέπει να συμφωνήσει στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης μια τουρκικής πρόκλησης πολύ σύντομα στο Αιγαίο.
Οι Τούρκοι όπως δείχνουν και οι κινήσεις τους επί του πεδίου, μετακινούν μονάδες, εξοπλίζονται μέχρι εκεί που δεν παίρνει, και προκαλούν στο Αιγαίο για να αντισταθμίσουν τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, και του πολιτικού κόσμου συνολικά.
Μόλις πάρουν και το πράσινο φως, τότε το πιο πιθανό θα ήταν να επέμβουν με ωμό τρόπο, για να πετύχουν κάποια παράλογη απαίτηση είτε αυτή αφορά ΑΟΖ, είτε ελληνικά νησιά ειδικά στα Δωδεκάνησα.
Τότε αλίμονο σε όποιον οι Τούρκοι βρουν ξαρμάτωτο.