Τουρκία και Ελλάδα ξεκινούν σιγά σιγά να μετρούν αντίστροφα μέχρι τον Ιανουάριο που θα είναι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το επόμενο ραντεβού ανάμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στις αρχές Δεκεμβρίου είχε υπάρξει στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στο πλαίσιο της οποίας είχε συμφωνηθεί σε κάποιο βαθμό το πλαίσιο της συνάντησης των ηγετών των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο πάντως των κοινών ενεργειών των δύο χωρών σε ζητήματα, θεωρητικά, χαμηλής έντασης, έχουν ξεκινήσει και οι κινήσεις για το…Hackathon.
Το TRT μεταδίδει σχετικά: «Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Hackathon Τουρκίας-Ελλάδας, που διοργανώνεται για την εμβάθυνση των πολιτιστικών και τεχνολογικών δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Το Hackathon διοργανώνεται σε συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας, του Ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών, την Βάση Τεχνολογίας και Καινοτομίας (Bilişim Vadisi) και τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας Θ.Ε.Α.
Στόχος της εκδήλωσης είναι η παραγωγή καινοτόμων λύσεων σε κρίσιμους τομείς όπως η βιώσιμη αστική κινητικότητα, οι έξυπνες γειτονιές, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και τα συστήματα μεταφορών.
Στο διαγωνισμό που ενθαρρύνει περιβαλλοντικά ευαίσθητες και προσανατολισμένες στην κοινότητα προσεγγίσεις που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή, οι συμμετέχοντες θα εργαστούν πάνω σε λύσεις που διαμορφώνουν το μέλλον μέσα από συνεδρίες καταιγισμού ιδεών, διαφωτιστικά εργαστήρια και επαναληπτικές ασκήσεις προγραμματισμού.
Οι ομάδες που θα προκριθούν στην διαδικτυακή φάση του hackathon θα αναμετρηθούν στους ημιτελικούς στις 20-21 Φεβρουαρίου 2025 στη Βάση Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Κοτζάελι. Οι ομάδες που προκριθούν στον τελικό θα αναμετρηθούν για τα μεγάλα βραβεία κάνοντας μια παρουσίαση στην Αθήνα στις 26-27 Φεβρουαρίου 2025.
Η ομάδα που θα έρθει πρώτη στον διαγωνισμό θα λάβει βραβείο 20 χιλιάδων ευρώ, η δεύτερη 10 χιλιάδων και η τρίτη 5 χιλιάδων ευρώ. Επιπλέον, οι τρεις πρώτες ομάδες θα έχουν πρόσβαση σε χώρους επώασης για 6 μήνες στη Βάση Τεχνολογίας και Καινοτομίας(Bilişim Vadisi) ή στη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας Θ.Ε.Α.
Οι αιτήσεις για τον διαγωνισμό, για το οποίο τα σχέδια μπορούν να υποβληθούν στη διεύθυνση «greeceturkiyehackathon.com», θα συνεχιστούν μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2025».