Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ολοκληρώθηκε η 3η συνάντηση Πολιτικού Διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας ενώ η Άγκυρα ζήτησε αποστρατικοποίηση της Καρπάθου

Κανονικά και χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε στην Αθήνα η 3η συνάντηση του Πολιτικού Διαλόγου μεταξύ της Υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Τούρκου ομολόγου της Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, κι ενώ οι αμφισβητήσεις της ελληνικής δικαιοδοσίας σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζονται με πιο πρόσφατη την περίπτωση ελληνικής αεροναυτικής άσκησης για τις 5 Δεκεμβρίου δυτικά της Καρπάθου για την οποία η Τουρκία ζήτησε την αποστρατικοποίηση του ελληνικού νησιού.

Το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει: «Η Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Πρέσβης Mehmet Kemal Bozay, πραγματοποίησαν την 3η συνάντηση του Πολιτικού Διαλόγου στην Αθήνα, στις 3 Δεκεμβρίου 2024.

Οι δύο ομόλογοι συζήτησαν διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων και έκαναν απολογισμό των πρόσφατων εξελίξεων και προοπτικών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του 6ου Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία το επόμενο έτος.

Συζήτησαν επίσης τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και περιφερειακά ζητήματα υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.

Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα και οι δύο πλευρές επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση για περαιτέρω διερεύνηση τομέων διμερούς και διεθνούς συνεργασίας».

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στη Διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τόνισε τα εξής: «Είχα την ευκαιρία, πριν από λίγες ημέρες, να συζητήσω με τον νέο Γενικό Γραμματέα, τον Mark Rutte, να ανταλλάξουμε απόψεις, να διατυπώσουμε την άποψη ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταθεί απέναντι σε κάθε μορφή αναθεωρητισμού, όπως τώρα συμβαίνει με την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Η Ελλάδα στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Χάγης τον επόμενο χρόνο, τους τρόπους με τους οποίους θα ενδυναμωθεί η ευρωατλαντική συμμαχία. Θα πρέπει να υπάρξουν ισχυροί δεσμοί, να ενισχύσουν το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία, την ακεραιότητα όλων των κρατών.

Η Ελλάδα, η οποία ήταν πάντοτε επισπεύδουσα δύναμη στο να τεθεί η έμφαση στη Νότια Γειτονία, στις κρίσεις, οι οποίες αυτήν τη στιγμή μαστίζουν τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Υποσαχάρια Αφρική, θα συνεχίσει να έχει έναν παραγωγικό ρόλο, έτσι ώστε να επιλυθούν τα μεγάλα ζητήματα που μας ταλανίζουν.

Και από τη νέα θέση, από 1η Ιανουαρίου, η Ελλάδα, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα συμβάλλει κατά τρόπο, ώστε να φέρνει πάντοτε στην επιφάνεια τα ζητήματα εκείνα, τα οποία δημιουργούν εντάσεις και κρίσεις, πιστή πάντοτε στο διεθνές δίκαιο, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, γεφυρώνοντας τον Βορρά με τον Νότο και την Ανατολή με τη Δύση»

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ