Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας για την ανεύρεση πρόσφορου εδάφους για την οριοθέτηση ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας βρίσκονται σε εξέλιξη, έρχεται χάρτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ να επαναβεβαιώσει τον Χάρτη της Σεβίλλης, αναφορικά με το εύρος και τα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας, γεγονός που κάνει τους Τούρκους… Τούρκους.
Χάρτης Καταπέλτης της ΕΕ για Ελληνική ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα
Έγκριτο τουρκικό ΜΜΕ σε σχετικό άρθρο του επισημαίνει τα εξής:
“Το 2014, η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ενέκρινε την «Οδηγία Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού» για να διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλάσσιων οικονομιών και χρήση των θαλάσσιων περιοχών και πόρων.
Η σχετική οδηγία υποχρεώνει 22 κράτη μέλη που συνορεύουν με θάλασσες και ωκεανούς να αναπτύξουν ένα εθνικό σχέδιο. Μετά την έγκριση αυτής της οδηγίας, συστάθηκε μια ομάδα εργασίας με την ονομασία «Πλατφόρμα Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (MSP)».
Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από αυτήν την πλατφόρμα δεν έχουν διεθνή δεσμευτικότητα, διότι ισχύουν μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έναν χάρτη της «Θάλασσας των νησιών» (Αιγαίο) και της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο των μελετών της «Θαλάσσιας Χωροταξίας».
Αυτός ο χάρτης, όπως και τους δύο τελευταίους αιώνες, ετοιμάστηκε με σκοπό η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, να σφετεριστούν μέρη που δεν τους ανήκουν.
Παράδειγμα Διεθνούς απάτης
Ο χάρτης είναι ένας δεύτερος «Χάρτης της Σεβίλλης», εντελώς μονόπλευρος, μεροληπτικός και προετοιμασμένος σύμφωνα με τις μαξιμαλιστικές επιθυμίες και θέσεις της Ελλάδας.
Ο χάρτης της Σεβίλλης είναι ένα πλήρες παράδειγμα διεθνούς απάτης.
Ο εν λόγω χάρτης τον οποίο ετοίμασε ο καθηγητής Juan Luis Suarez de Vivero από το ισπανικό Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης στις αρχές της δεκαετίας του 2000, φέρεται να αποτελεί προϊόν ανταλλάγματος για κάποια οφέλη που πρόσφεραν Έλληνες γραφειοκράτες και διπλωμάτες.
Ο χάρτης της Σεβίλλης αποδέχεται τα σύνορα της «αποκλειστικής οικονομικής ζώνης» που κήρυξε η Νότια Κύπρος και τη λεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη στη Θάλασσα των Νήσων, όπου η Ελλάδα βρίσκεται σε πολιτική σύγκρουση με την Τουρκία,.
Αυτός ο χάρτης, ο οποίος σχεδιάστηκε κατά παράβαση πολλών άρθρων των Συμβάσεων του 1958, 1960 και 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας με στόχο τον σφετερισμό περιοχών, παραβιάζει επίσης σαφώς τους κανόνες της «Διεθνούς Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».
Πως σχεδιάστηκε ο χάρτης της Σεβίλλης
Τι περιλαμβάνει και πως υπολογίστηαν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα;
- Η ελληνική υφαλοκρηπίδα υπολογίζεται με βάση τα ελληνικά νησιά, ανεξάρτητα από το πόσο κοντά βρίσκονται στην Τουρκία.
Για παράδειγμα, ακόμη και μέρη που μπορούν να χαρακτηριστούν βράχοι, σε απόσταση 580 χιλιομέτρων από την ηπειρωτική Ελλάδα, έχουν εμφανιστεί ότι ανήκουν σε αυτήν παρόλο που απέχουν λίγα χιλιόμετρα από την Τουρκία.
- Αν και δεν υπάρχει οριοθετημένη θαλάσσια δικαιοδοσία στη Θάλασσα του Αρχιπελάγους πέρα από τα χωρικά ύδατα σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων, δείχνει ότι ολόκληρη η Θάλασσα του Αρχιπελάγους είναι στη δικαιοδοσία της Ελλάδας,
- Η ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία ξεκινά από το νησί Μέις (Καστελόριζο) αφήνει την Τουρκία χωρίς σημείο εξόδου στη Μεσόγειο εκτός από τον Κόλπο της Αττάλειας,
- Το νησί Μέις, το οποίο απέχει 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει προσφέρει στην Ελλάδα μια υφαλοκρηπίδα 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Δεν ισχύει ο χάρτης για την Τουρκία
Μετά την δημιουργία του χάρτη της Σεβίλλης, η Ελλάδα άρχισε να τον χρησιμοποιεί στις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαν να ήταν νόμιμος χάρτης, ξεκινώντας από το 2007.
Το 2012, η Ελλάδα άρχισε να αναφέρει τον Χάρτη της Σεβίλλης ως «Επίσημο Έγγραφο» επειδή χρησιμοποιείται στα επίσημα γραφεία, την αλληλογραφία και τους φακέλους της ΕΕ εδώ και 5 χρόνια.
Αφού η Δημοκρατία της Τουρκίας αντιτάχθηκε σε αυτόν τον προκατειλημμένο χάρτη και πρότεινε τις διεθνείς αντιθέσεις της, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το 2020 δήλωσαν ότι ο χάρτης της Σεβίλλης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε ετοιμαστεί στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης κατόπιν αιτήματος του ΕΕ, δεν είχε προετοιμαστεί από την ΕΕ και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε προετοιμάσει τον χάρτη της Σεβίλλης.
Στην εν λόγω δήλωση αναφέρθηκε ότι οι εξωτερικές εκθέσεις που συντάχθηκαν από τα θεσμικά όργανα δεν είναι επίσημα έγγραφα της ΕΕ και ότι δεν έχουν καμία νομική ή πολιτική αξία για την ΕΕ και επιβεβαιώθηκε ότι ο χάρτης της Σεβίλλης δεν είναι έγκυρος.
Στο ίδιο πνεύμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δήλωσαν στην επίσημη ανακοίνωσή τους ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει ισχύ.
Μετά τη λήψη της απόφασης «όχι» σχετικά με τον χάρτη της Σεβίλλης, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση προφανώς ανέθεσαν στις ομάδες τους που εργάζονταν σε επιτροπές και τμήματα της ΕΕ να ξεκινήσουν μια μελέτη για τη νομιμοποίηση του χάρτη της Σεβίλλης με διαφορετικό όνομα και έτσι δημιουργήθηκε ο χάρτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ που επαναβεβαιώνει τον Χάρτη της Σεβίλλης
Δεν παράγει πραγματικές ή νομικές συνέπειες
Στην πραγματικότητα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ δεν έχει την εξουσία να σχεδιάζει και να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τους τομείς θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει λάβει τέτοια εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό, ο χάρτης που δημοσιεύτηκε από την ομάδα εργασίας της ΕΕ με την ονομασία «Πλατφόρμα Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού» σχετικά με τη Θάλασσα των Νησιών (Αιγαίο) και την Ανατολική Μεσόγειο είναι άκυρος όσον αφορά το θαλάσσιο δίκαιο και την Τουρκία, η οποία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, ενώ αυτή η απόφαση και ο χάρτης δεν έχουν de facto νομικές συνέπειες.
Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η αρμόδια αρχή για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες και ζητήματα ναυτικού δικαίου, δεν έχει την εξουσία να εκφράζει γνώμη για διαφορές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ κυρίαρχων χωρών.
Οι χάρτες που ετοίμασε η ομάδα εργασίας της ΕΕ με την ονομασία «Πλατφόρμα Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού» συμπίπτουν ακριβώς με το λεγόμενο «Εθνικό Θαλάσσιο Χωρικό Σχέδιο» που εκπόνησε η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου (ΕΔΚΚΣ) τους τελευταίους μήνες.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ο μοναδικός νόμιμος ιδιοκτήτης του νησιού της Κύπρου και δεν είναι δυνατόν αυτό να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία και την ΤΔΒΚ."
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η ΕΕ επιβεβαιώνει ουσιαστικά την εγκυρότητα του Χάρτη της Σεβίλλης, οριοθετώντας την Ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δικαίου της θάλασσας και του Διεθνούς Δικαίου.
Οι Τούρκοι για μια ακόμη φορά διαπιστώνουν ότι η ΕΕ απορρίπτει τους τυχοδιωκτισμούς και τις παρανομίες που διέπραξαν αναφορικά με την αυθαίρετη και στερούμενη παντός νόμιμου υποβάθρου οριοθέτηση ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας Τουρκίας και Λιβύης, δείχνοντάς τους ότι παίρνει ενεργά θέση στην οριοθέτηση ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας Τουρκίας-Ελλάδας.
Άλλωστε η υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ της Ελλάδας αποτελεί και το ΝΑ τμήμα της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ της ΕΕ, η οποία δείχνει περίτρανα ότι δεν σκοπεύει να μοιραστεί τον υποθαλάσσιο πλούτο αυτής με την Τουρκία.