Επικαλούμενη τις τρέχουσες υποχρεώσεις της στο Αιγαίο και στα Βαλκάνια, η Αθήνα απέρριψε το αίτημα του ΝΑΤΟ για αποστολή μαχητικών στην Βαλτική”, αναφέρει τουρκική εφημερίδα με πολύ μεγάλη έκπληξη.
“Η Ελλάδα απέρριψε το αίτημα του ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι θα χρησιμοποιούσε την περιορισμένη αεροπορική δύναμή της για δική της άμυνα”, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.
Η ίδια επικαλείται και την εφημερίδα Καθημερινή, για να τονίσει ότι το ελληνικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε το αίτημα του ΝΑΤΟ να συμμετάσχει σε περιπολίες στον εναέριο χώρο των χωρών της Βαλτικής Λιθουανίας, Λετονίας και Εσθονίας, επικαλούμενη τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια.
Οι χώρες της Βαλτικής, που δεν διαθέτουν δικά τους πολεμικά αεροσκάφη, για αυτό ζήτησαν από την Ελλάδα να αναπτύξει μαχητικά F-16 στην περιοχή για να βοηθήσει στην προστασία του εναέριου χώρου τους στο πλαίσιο της αποστολής εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ.
Η εν λόγω αποστολή περιπολιών δημιουργήθηκε με τον ισχυρισμό ότι η Μόσχα επρόκειτο να επιτεθεί στις χώρες της Βαλτικής μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.
“Το ΝΑΤΟ, το οποίο υποτίθεται ότι εκτελεί προληπτικές αποστολές κατά των ρωσικών αεροσκαφών, πραγματοποιεί ουσιαστικά σημαντικές δραστηριότητες πληροφοριών στην περιοχή”, αναφέρει τουρκικό δημοσίευμα.
Η Ελλάδα στηρίζει την Βουλγαρία για το 2025 σε αποστολές εναέριων περιπολιών
Η Αθήνα ανακοίνωσε ότι ο λόγος για την απόρριψη του αιτήματος του ΝΑΤΟ ήταν το καθήκον που εκτελούσε αυτή τη στιγμή η ελληνική Πολεμική Αεροπορία στα Βαλκάνια.
Η αποστολή των ελληνικών αεροσκαφών, τα οποία περιπολούν τον εναέριο χώρο της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων, θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει και την Βουλγαρία το 2025.
Στο πλαίσιο αυτής της κοινής αποστολής με την Ιταλία, οργανώνονται περιπολίες κάθε 15 ημέρες.
Η απόφαση για επέκταση της αεροπορικής αστυνόμευσης στη Βουλγαρία ελήφθη μετά από αίτημα της Σόφιας μέσω του ΝΑΤΟ νωρίτερα αυτό το έτος.
Επί του παρόντος, η ικανότητα αεράμυνας της Βουλγαρίας είναι περιορισμένη και βασίζεται σε έναν απαρχαιωμένο στόλο μαχητικών αεροσκαφών MiG-29.
Η Σόφια έχει παραγγείλει νέα αεροσκάφη F-16, αλλά αυτά δεν θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι το 2025.
Μέχρι να φτάσουν τα αεροσκάφη για την Βουλγαρία, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα περιπολεί στον εναέριο χώρο της χώρας αυτής.
Έλληνες αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο τρέχων φόρτος εργασίας της Πολεμικής Αεροπορίας καθιστά αδύνατη αυτή τη στιγμή την ανάληψη πρόσθετων αποστολών.
«Το αίτημα από τα κράτη της Βαλτικής έρχεται σε μια στιγμή που αυξάνονται οι ανησυχίες για τις ρωσικές δραστηριότητες κοντά στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, η Αθήνα επεσήμανε ότι η επιβάρυνση της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ πρόσφατες διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις καταπονούν τα αεροσκάφη της», αναφέρει ο τουρκικός τύπος.
Ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη συμμετείχαν στην άσκηση Ramstein Flag-2024 που διοργάνωσε το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες και στη συνέχεια στάλθηκαν στην Ινδία για την άσκηση Tarang Shakti-24.
Επιπλέον, η Ελλάδα, η οποία αυτή τη στιγμή διαθέτει μια συστοιχία πυραύλων Patriot που βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ για πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Οι Τούρκοι κόπτονται για το που στέλνει και που δεν στέλνει αεροσκάφη το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, αφού όσο πιο μακριά και όσο για μεγαλύτερο διάστημα, τόσο καλύτερο για αυτούς.
Η Τουρκία έχει αποδεχθεί την αποστολή τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στην Βαλτική, συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.
Πρόκειται για το γνωστό τουρκικό παιχνίδι του “ διπλού πράκτορα” το οποίο κάποια στιγμή θα στοιχίσει πολύ ακριβά στην γειτονική χώρα, που δεν γίνεται να είναι σύμμαχος με Αμερικανούς και Ρώσους ταυτόχρονα.