Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Κίνδυνος στρατηγικής υπερφαλάγγισης της Ελλάδας μέσω στενότερης σχέσης της Τουρκίας με την Σερβία

Η Τουρκία επιχειρεί εδώ και αρκετά χρόνια να αποκτήσει και πάλι σταθερά πατήματα στα Βαλκάνια ώστε να υπερφαλαγγίσει στρατηγικά την Ελλάδα.

Ήδη είναι γενικώς παραδεκτό πως ελέγχει σε σημαντικό βαθμό την Αλβανία και πρόσφατα με τη αποστολή και στρατιωτικής μονάδας στο πλαίσιο της KFOR και το Κοσσυφοπέδιο.

Με το ταξίδι Ερντογάν στη Σερβία γίνεται προσπάθεια να στηθεί και πάλι γέφυρα την συγκεκριμένη χώρα που αποτελεί κλειδί για την καρδιά της Βαλκανικής

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας: Σε ομιλία του στο Τουρκο-Σερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, ο Πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε τον Σέρβο Πρόεδρο Βούτσιτς και δήλωσε ότι αυτή η επίσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε από υπουργούς και μεγάλη αντιπροσωπεία με εκπροσώπους από διάφορους τομείς του επιχειρηματικού κόσμου, ήταν σαφής ένδειξη της σημασίας με τη συνεργασία με τη Σερβία.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι ελπίζει ότι το Επιχειρηματικό Φόρουμ Τουρκίας-Σερβίας θα είναι επωφελές και για τις δύο χώρες και για τους επιχειρηματίες και ότι προσπαθούν να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των χωρών εμπνεόμενοι από ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

Δηλώνοντας ότι συνεργάζονται με τη Σερβία για να διασφαλίσουν ότι η σταθερότητα και η ευημερία επικρατούν στην περιοχή και ότι χτίζουν ισχυρές οικονομίες ενώ το κάνουν, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Εργαζόμαστε ακούραστα για να διευρύνουμε τους ορίζοντες του επιχειρηματικού μας κόσμου με καινοτόμες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο, μαζί με εσάς, τους αξιότιμους εκπροσώπους της εμπορικής μας διπλωματίας, υπό την ηγεσία του αγαπητού μου φίλου, η Σερβία εφαρμόζει σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία καθώς και σε κάθε τομέα τόκους, με περισσότερο από το 60% των ξένων επενδύσεων στην περιοχή να ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ το 2023. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι βλέπουμε την οικονομική και εμπορική συνεργασία μας ως την ατμομηχανή των διμερών μας σχέσεων».

Αναφερόμενος στον όγκο του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Σερβίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε, "Ως δύο χώρες, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο όγκος του εμπορίου μας ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, καταρρίπτοντας ένα ρεκόρ για 2 συναπτά έτη".

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, δηλώνοντας ότι η άνοδος του περασμένου έτους στους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους αποτελεί ένδειξη ενίσχυσης της δυναμικής, είπε: «Φυσικά, ο κύριος στόχος μας είναι τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας μαζί με τις σερβικές αρχές για να επιτύχουμε Ο στόχος του όγκου εμπορίου των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων εδώ, θα ήθελα να εκφράσω με μεγάλη χαρά «Οι επενδύσεις των τουρκικών εταιρειών που δημιουργούν θέσεις εργασίας στη Σερβία αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Έχουμε περίπου 850 επενδυτές με τουρκικά κεφάλαια στη Σερβία. που παράγονται από αυτές τις εταιρείες έχει αυξηθεί από 1 εκατομμύριο δολάρια σε 405 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 12 χρόνια».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι οι τουρκικές εταιρείες απασχολούσαν επίσης περίπου 9.600 άτομα στη Σερβία και οι εργολάβοι πέτυχαν όγκο επιχειρήσεων που ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια με 95 έργα.

Σημειώνοντας ότι 842 εταιρείες συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Σερβία, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε, "Ο αριθμός των εργοστασίων μας είναι πάνω από 20. Οι δραστηριότητες της Halkbank εδώ είναι απόδειξη της εμπιστοσύνης μας στο λαμπρό μέλλον της σερβικής οικονομίας ως Τουρκίας. Στην επίτευξη αυτών των επιτυχιών, οι επενδυτές μας Μην φείδεστε ποτέ την υποστήριξή τους και αντιμετωπίζετε προσωπικά τα προβλήματα των εταιρειών μας." "Ο αγαπητός μου φίλος Πρόεδρος κ. Βούτσιτς, που κρατά πάντα ανοιχτή την πόρτα του στους επιχειρηματίες μας, αναμφίβολα συνεισφέρει σημαντικά"»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...