Η Τουρκία συνεχίζει να επιμένει στην αναθεωρητική της πολιτική παρά την Διακήρυξη της Αθήνας. Σε αυτό το πλαίσιο μετά την συνάντηση που είχε ο τούρκος υπουργό Εξωτερικών με τους ψευτομουφτήδες της μειονότητας στη Θράκη που η Τουρκία επιμένει να χαρακτηρίζει «Τουρκική», την ίδια αντιπροσωπεία είδε και ο ίδιος ο Ερντόγάν.
Η ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας, TRT, μετέδωσε σχετικά:
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και εκλεγμένο Μουφτή Κομοτηνής, Ιμπραήμ Σερίφ, και τον Εκλεγμένο Μουφτή της Ξάνθης Μουσταφά Τράμπα.
Στην ανάρτηση που έγινε στον λογαριασμό του Ερντογάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώθηκε,
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δεκτό τον Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και τον Εκλεγμένο Μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και τον Εκλεγμένο Μουφτή Ξάνθης Μουσταφά Τράμπα»»
Η πάγια θέση της Ελλάδας ως προς το θέμα της μειονότητας είναι ότι αυτή είναι θρησκευτική και όχι εθνική τονίζοντας πως: «Η Ελληνική Πολιτεία, πέραν της πλήρους και έμπρακτης συμμόρφωσης με τις ειδικότερες προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης και του διεθνούς δικαίου εν γένει, σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες των τριών συνιστωσών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και επιφυλάσσει στους Έλληνες πολίτες, μέλη της μειονότητας, πλήρη ισονομία και ισοπολιτεία. Αφουγκραζόμενη τις επιθυμίες των Ελλήνων μουσουλμάνων, που κατοικούν στη Θράκη, και διαβουλευόμενη μαζί τους, σχεδιάζει και εφαρμόζει μία συνεπή και συνεκτική πολιτική για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των αναγκών τους σε όλους τους τομείς.
Οι τουρκικές απόπειρες σφετερισμού της ταυτότητας της μειονότητας και ισοπέδωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε συνιστώσας αντιστρατεύονται το διεθνές δίκαιο και καταλήγουν σε παραβίαση των δικαιωμάτων των μελών της μειονότητας. Την καλύτερη και ηχηρότερη απάντηση στις απόπειρες αυτές δίνει η ίδια η μειονότητα, με την ενεργή και γόνιμη συνεισφορά της στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας».
Παράλληλα η Τουρκία συνεχίζει να ζητά την αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών.
Με αφορμή ελληνικές ασκήσεις, η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση ΝΟΤΑΜ με τις οποίες ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών Χίο, Σάμο, Τήλο και Χάλκη.