Κοντά στην αγορά 12 βρετανικών μεταγωγικών αεροσκαφών C130j είναι η Τουρκία σύμφωνα με πληροφορίες και βίντεο τουρκικής ιστοσελίδας αμυντικού περιεχομένου.
Θέλει όσο τίποτε άλλο η Άγκυρα αυτά τα 12 μεταγωγικά αεροσκάφη των Βρετανών, ωσάν να βιάζεται για αυτά που γνωρίζει ότι έρχονται από την Ουκρανία, θέλοντας να εκμεταλλευθεί τους πάντες και τα πάντα, ενώ τα μάτια της παρακολουθούν συνεχώς το Αιγαίο.
Η πληροφορία αυτή δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα, και δεν θα μπορούσε αφού είμαστε σε φάση συζητήσεων μεταξύ Τούρκων και Βρετανών.
Οι λόγοι που αυτού του τύπου τα μεταγωγικά αεροσκάφη είναι πραγματικά γεννημένα για πολεμικές επιχειρήσεις ενώ η τουρκική ηγεσία διαθέτει 20 Ταξιαρχίες Καταδρομών για επιχειρήσεις.
Η ικανότητα του αεροσκάφους αυτού του τύπου να λειτουργεί από σύντομους και απροετοίμαστους αεροδιαδρόμους το έκανε ανεκτίμητο σε αυτά τα πολεμικά θέατρα.
Εκτός από τον ρόλο του σε ζώνες μάχης, το C-130J έχει αναπτυχθεί για πολλές ανθρωπιστικές αποστολές”.
Το C-130J Hercules είναι ένα αεροσκάφος τακτικής αερομεταφοράς που αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin.
Είναι μια προηγμένη έκδοση του παλαιού τύπου C-130 Hercules, σχεδιασμένη για να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα αποστολών, όπως μεταφορά στρατευμάτων, ιατρική εκκένωση και αερομεταφορά φορτίου.
Το C-130J διαθέτει σημαντικές βελτιώσεις στις επιδόσεις, τα αεροηλεκτρονικά και τις επιχειρησιακές δυνατότητες σε σύγκριση με τους προκατόχους του.
Οι διαστάσεις του C-130J Hercules είναι οι εξής: έχει άνοιγμα φτερών περίπου 132 πόδια 7 ίντσες [40,4 μέτρα], μήκος περίπου 97 πόδια 9 ίντσες [29,8 μέτρα] και ύψος περίπου 38 πόδια 10 ίντσες [ 11,9 μέτρα]. Το αμπάρι του αεροσκάφους έχει μήκος 12,5 μέτρα, ύψος 2,7 μέτρα και πλάτος 3,1 μέτρα.
Επιπλέον, το C-130J διαθέτει ένα βελτιωμένο σύστημα διακίνησης φορτίου, που επιτρέπει τη γρήγορη φόρτωση και εκφόρτωση του φορτίου.
Εντάσσεται επίσημα στο τουρκικό ΠΝ Το υποβρύχιο TCG PİRİREİS που έχει δυνατότητα εκτόξευσης ATMACA Anti-Ship Missile κατά μονάδων επιφανείας
Τα υποβρύχια κλάσης Reis είναι οπλισμένα με 8 τορπιλοσωλήνες των 533 mm, 4 εκ των οποίων είναι ικανές να εκτοξεύουν και πυραύλους κατά πλοίων
“Η τορπίλη AKYA Heavy Torpedo και ο πύραυλος ATMACA Anti-Ship Missile, αναπτύχθηκαν από την τουρκική αμυντική βιομηχανία με εθνικούς πόρους, και θα χρησιμοποιηθούν σε υποβρύχια”, αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ.
Το υποβρύχιο TCG PİRİREİS ετοιμάζεται να εισέλθει επίσημα σε επιχειρησιακή λειτουργία στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, και αυτό το γνωρίζαμε, δεν γνωρίζαμε ότι οι Τούρκοι θα το εφοδιάσουν με αντιπλοϊκό πυραυλο σε μια προσπάθεια να απειλήσει τις ελληνικές Φρεγάτες FDI.
Για τον λόγο αυτόν θα πραγματοποιηθεί τελετή στη Ναυτική Βάση του Ακσάζ για το TCG PİRİREİS, το πρώτο υποβρύχιο κλάσης Reis.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, η τελετή θα λάβει χώρα στις 24 Αυγούστου 2024.
Μετά το TCG PİRİREİS, το οποίο θα εισέλθε επίσημα στην δύναμη του Τουρκικού Ναυτικού μετά την τελετή, το δεύτερο υποβρύχιο κλάσης Reis, Tτο CG HIZIRREİS, αναμένεται να εισέλθει και αυτό σε επιχειρησιακή λειτουργία το επόμενο έτος.
Εκτιμάται ότι το τρίτο πλοίο της κατηγορίας, TCG MURATREİS, θα ξεκινήσει θαλάσσιες δοκιμές τον επόμενο χρόνο.
Θέλουμε υποβρύχια με πυραύλους κατά επίγειων στόχων
Σε φάση εκσυγχρονισμού του στόλου υποβρυχίων βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό με τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 209/1100 κλάσης «Γλαύκος», με στόχο την αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το ένα από τα τέσσερα αυτά υποβρύχια, ο «Τρίτων», μεταφέρθηκε στα ναυπηγεία του Κιέλου στη Γερμανία, καθώς τα υπόλοιπα τρία (Πρωτεύς ,Γλαύκος» και «Νηρεύς») οι εργασίες εκσυγχρονισμού πραγματοποιήθηκαν στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.
Ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών υποβρυχίων περιλαμβάνει την αντικατάσταση παλαιότερων συστημάτων με πιο σύγχρονα, καθώς και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους σε ό,τι αφορά τον οπλισμό τους.
Μιλάμε για νέο sonar, το οποίο προσφέρει επιπλέον δυνατότητες, καθώς και σύστημα εκτόξευσης κατευθυνόμενων πυραύλων Harpoon.
Τι επιδιώκει η Άγκυρα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Το Τουρκικό Ναυτικό σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία πάνω από 100 μη επανδρωμένα μίνι υποβρύχια: καθένα ικανό να εκτοξεύει τορπίλες και GAZGIN LACM, αναφέρει τουρκική πηγή.
Η Τουρκία παραλαμβάνει νέα σύγχρονα γερμανικής κατασκευής υποβρυύχια Type-214, προχωρά τον σχεδιασμό των δικής κατασκευής υποβρυχίων Milden και άλλων μικρότερων, και υλοποιεί τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων Type-209 κλάσης Gur, με αναφορά στην ανύπαρκτη “Γαλάζια Πατρίδα” και στα σχέδια της ουσιαστικά κατά του ελληνισμού.
Η αλήθεια είναι ότι πολύ σύντομα, λόγω των εξορύξεων στην Κρήτη, εκτιμάται ότι και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα αναγκαστεί να μπει στον “χορό” ενός κρεσέντου εξοπλισμών λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, και κυρίως των σχεδίων της Άγκυρας για ναυτική κυριαρχία, και θα “χορέψει” μέχρι τέλους.
Ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού κατά πολύ μεγάλο ποσοστό η χώρα μας αποτελείται από χιλιάδες νήσους, μικρονήσους, ενώ η δυνητική ΑΟΖ περιλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.