Στις 2 Αυγούστου η κορβέτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού TCG KINALIADA έφτασε στο λιμάνι της Αραβικής θάλασσας Σαλάλα στο Ομάν. Είχε προηγηθεί η στάση της στο Πακιστάν στις 1 Αυγούστου όπου της έγινε πανηγυρική υποδοχή. Έφτασε εκεί μετά από ένα δύσκολο ταξίδι γυρίζοντας από την μακρινή Ιαπωνία, όπου είχε κάνει κοντά δύο μήνες για να φτάσει.
Μπορεί ο Ερντογάν να μην θέλει αυτή τη στιγμή ένταση με την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχει αφήσει κατά μέρους τα νεοοθωμανικά του όνειρα και την προβολή προς τα έξω μιας ισχυρής Τουρκίας της οποίας η απήχηση φτάνει ακόμα και μέχρι τον Ειρηνικό. Ναι σωστά τον Ειρηνικό Ωκεανό. Προς τούτο έστειλε στις αρχές Μαΐου στην Ιαπωνία, μια κορβέτα του τουρκικού στόλου.
Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας που εξασκεί η Τουρκία σε κάθε ευκαιρία.
Σε σχετική ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας κατά την περίοδο του απόπλου της κορβέτας για το μακρινό ταξίδι, τονιζόταν σχετικά:
«Με αφορμή την «100η επέτειο των σχέσεων Τουρκίας-Ιαπωνίας» και την «134η επέτειο της κρουαζιέρας της φρεγάτας στην Ιαπωνία Ertuğrul», η κορβέτα μας TCG KINALIADA ξεκίνησε την κρουαζιέρα στην Ιαπωνία. Πριν από την τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης Φώκαιας, το προσωπικό μας στο πλοίο αποχαιρέτησε τις οικογένειές τους»
Πρόκειται για μια πανθομολογούμενη περίπτωση ταξιδιού, που ξεκίνησε με στόχο την αύξηση της απήχησης των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, την προώθηση των εθνικών πλατφορμών και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με τις χώρες που επισκέφτηκε η τουρκική κορβέτα. Ένα ταξίδι που με το πήγαινε και το έλα, θα διαρκέσει τεσσεράμισι μήνες.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής, η οποία θα πραγματοποιηθεί για 134 ημέρες και απόσταση περίπου 27 χιλιάδων ναυτικών μιλίων το ταξίδι που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες θα καλύπτει Σαουδική Αραβία, Τζιμπουτί, Σομαλία, Μαλδίβες, Μπαγκλαντές, Μαλαισία, Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Σρι Λάνκα, Ινδία, Ομάν, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Πακιστάν και Ιορδανία.
Όλο αυτό το «τόξο» χωρών που επισκέφτηκε η τουρκική κορβέτα, με εξαίρεση την Ινδία που στέκεται απέναντι στον άξονα που έχει φτιάξει η Τουρκία με το Πακιστάν, διατηρεί είτε ουδέτερη είτε στις περισσότερες περιπτώσεις φιλική στάση απέναντι στην Άγκυρα και τους σχεδιασμούς της. Οι περισσότερες δε από αυτές είναι χώρες που είτε διαθέτουν άφθονες πρώτες ύλες είτε υδρογονάνθρακες.
Μέσω δε της στρατιωτικής διπλωματίας αρκετές από αυτές τις χώρες έχουν ξεκινήσει να μετατρέπονται και σε πελάτες για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας καθώς είτε έχουν αγοράσει οπλικά συστήματά της είτε το μελετούν. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις το Πακιστάν, η Μαλαισία και η Ινδονησία.
Το ταξίδι στην Ιαπωνία έχει να κάνει και με το γεγονός πως η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι μια από τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Λωζάννης και όλα δείχνουν πως η Άγκυρα θέλει να την προσεταιριστεί με στόχο να αξιοποιήσει αυτή την σχέση στο μέλλον σε οτιδήποτε θελήσει να πράξει στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.
Η Αθήνα παρακολουθεί αυτό το ταξίδι καθώς θεωρεί πως η Τουρκία θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τις όποιες σχέσεις αναπτυχθούν και από αυτό το ταξίδι προς όφελός της. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της στρατιωτικής διπλωματίας που ανέπτυξε η Άγκυρα με το Ισλαμαμπάντ. Στις 12 Αυγούστου το Τουρκικό και το Πακιστανικό Πολεμικό Ναυτικό διενήργησαν άσκηση στα ανοιχτά του κατεχόμενου Ριζοκάρπασου, προκαλώντας την αντίδραση της Λευκωσίας.