Ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία έστειλε στο διάστημα και δεύτερο αστροναύτη: «Αυτό ήταν ένα απίστευτο ταξίδι και ήταν μόνο η αρχή...»

Σταθερή στην προσπάθεια της ανάπτυξης και των διαστημικών της δυνατοτήτων η Τουρκία, έστειλε στο διάστημα και δεύτερο αστροναύτη.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ η δεύτερη διαστημική αποστολή της Τουρκίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το όχημα με το όνομα VSS Unity, συμπεριλαμβανομένου του αστροναύτη Tuva Cihangir Atasever, πραγματοποίησε μια υποτροχιακή ερευνητική πτήση. Ο Atasever πραγματοποίησε 7 επιστημονικά πειράματα σε περιβάλλον μικροβαρύτητας κατά τη διάρκεια της αποστολής, η οποία διήρκεσε 1 ώρα και 10 λεπτά. Ο Τούρκος αστροναύτης Tuva Cihangir Atasever, ο οποίος απογειώθηκε από την πολιτεία του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ, πραγματοποίησε μια υποτροχιακή ερευνητική πτήση και επέστρεψε στη Γη.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε όταν η ομάδα 6 ατόμων «Galactic 07», αποτελούμενη από 4 αστροναύτες και 2 πιλότους, μέλος της οποίας ήταν και ο Atasever, πήρε τη θέση της στο υποτροχιακό όχημα «VSS Unity». Το αεροπλάνο της Virgin Galactic που μετέφερε το όχημα ξεκίνησε το ταξίδι του στις 08.30 τοπική ώρα ΗΠΑ. Αφού έφτασε σε ύψος περίπου 45 χιλιάδων ποδιών μέσω του αεροσκάφους μεταφοράς, το όχημα έφτασε σε ύψος περίπου 90 χιλιομέτρων αναφλέγοντας τον υβριδικό πυραυλοκινητήρα καυσίμου.

Σε αυτό το στάδιο, η ομάδα πραγματοποίησε 7 επιστημονικά πειράματα και στη συνέχεια άρχισε να επιστρέφει. Το υποτροχιακό όχημα «VSS Unity», συμπεριλαμβανομένου του Atasever, γλίστρησε και προσγειώθηκε στις 09.40 τοπική ώρα ΗΠΑ. Η αποστολή διήρκεσε συνολικά 1 ώρα και 10 λεπτά.

Βγαίνοντας από το όχημά του, ο Ατάσεβερ είπε: «Θέλω να δείξω τις ένδοξες σημαίες μας που μας έφεραν εδώ».

Λέγοντας αυτά, άνοιξε τις σημαίες της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, τις φίλησε και τις τοποθέτησε στο μέτωπό του. Αργότερα, κάνοντας αξιολογήσεις για τα διαστημικά ταξίδια, ο Atasever είπε ότι πραγματοποίησε αυτήν την αποστολή όχι ως άτομο αλλά ως εκπρόσωπος δύο κρατών.

Ο Atasever δήλωσε ότι η πρώτη από αυτές ήταν η Τουρκία, η οποία τον επέλεξε για αυτήν την αποστολή πριν από σχεδόν δύο χρόνια, λέγοντας: «Πέταξα για νέους ανθρώπους σε αυτήν την αποστολή, η νέα γενιά μπορεί να πάει ακόμα πιο μακριά και να πάει στη Σελήνη. Έχω μόνο ένα πράγμα να τους πω, παρακαλώ ονειρευτείτε μεγαλύτερα».

Υπογραμμίζοντας ότι η πτήση ήταν μια επιστημονική αποστολή, ο Atasever είπε: «Αυτό ήταν ένα απίστευτο ταξίδι και ήταν μόνο η αρχή για κάτι πολύ μεγαλύτερο».

Να θυμίσουμε πως ο πρώτος αστροναύτης της Τουρκίας Αλπέρ Γκεζεραβτζί ολοκλήρωσε την αποστολή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και το ταξίδι της επιστροφής του στη Γη στις αρχές Φεβρουαρίου με τον Τούρκο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει: «Με αυτήν την κρίσιμη αποστολή που εκτελείς στο πλαίσιο του Εθνικού μας Διαστημικού Προγράμματος αποτέλεσες πηγή έμπνευσης για ολόκληρο το έθνος μας, ιδιαίτερα τα παιδιά και τους νέους μας.»

Από Ελληνικής πλευράς τουλάχιστον στο επίπεδο της χρήσης δορυφορικών εργαλείων για συλλογή πληροφοριών παρατήρησης της Γης έχει ληφθεί η απόφαση. Υπάρχει απόφαση δηλαδή της ελληνικής κυβέρνησης να αποκτήσουμε εθνικό σύστημα παρατήρησης της Γης και είναι στη φάση υλοποίησης. Η Ελλάδα δεν έχει στείλει ακόμα αστροναύτη στο Διάστημα, αν και κάτι τέτοιο έχει κυρίως συμβολική αξία, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ειδικούς. Πιο σημαντικό για μια χώρα είναι να έχει δική της πληροφόρηση από δικούς της δορυφόρους και σε αυτό η Ελλάδα προχωρά. Είναι σε καλό δρόμο ειδικότερα καθώς έχει γίνει ο σχεδιασμός και σε περίπου δύο χρόνια η Ελλάδα θα διαθέτει τα δικά της συστήματα παρατήρησης της Γης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ