Σύμφωνα με τον γνωστό Αμερικανό αναλυτή και πρώην σύμβουλο του Πενταγώνου Μ. Ρούμπιν, μπορεί στα χαρτιά, «η Τουρκία μπορεί να έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ», στην πραγματικότητα, όμως «αυτή είναι μια μέτρηση χωρίς νόημα», αναφέρει γνωστό ΜΜΕ.
“Στα χαρτιά, τα περιουσιακά στοιχεία που φέρνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ είναι μεγάλα. Η Τουρκία κατέχει τη δεύτερη θέση σε αριθμό Ενόπλων Δυνάμεων μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, και διαθέτει περισσότερο ενεργό στρατιωτικό προσωπικό μεγαλύτερο από την Γερμανία και την Ιταλία μαζί.
Στην πραγματικότητα, αυτή η μέτρηση είναι άσχετη.
Αυτό που έχει σημασία δεν είναι όμως το μέγεθος ενός στρατού, αλλά η προθυμία να τον χρησιμοποιήσει.
Όταν το ΝΑΤΟ σχεδιάζει επιχειρήσεις, καλεί εκπροσώπους των μελών του να αναφέρουν λεπτομερώς τι θα συνεισφέρουν.
Εάν η Τουρκία αποφασίσει ότι θα προσφέρει μόνο έξι μηχανικούς οχημάτων, αλλά το Λουξεμβούργο θα παρέχει 100 στρατιώτες, ποια χώρα θα ήταν πιο σημαντική;
Για πάρα πολύ καιρό, οι Τούρκοι αξιωματούχοι υπερέβαλαν τις πραγματικές και τις πιθανές συνεισφορές της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα και στο ΝΑΤΟ.
Στην ουσία προωθούν το μεγάλο ψέμα που δέχονται οι Στρατηγοί μας μέσω της επανάληψης.
Μια καλοήθης, φιλοδυτική Τουρκία θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά σήμερα η Τουρκία αποτελεί βάρος και όχι περιουσιακό στοιχείο της δύσης.
Είναι καιρός να αξιολογήσουμε ρεαλιστικά την Τουρκία.
Θα πρέπει να κρίνουμε την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ όχι με γνώμονα τα θεωρητικά πλεονεκτήματα που μπορεί να συνεισφέρει η Άγκυρα, αλλά μάλλον από την συμπεριφορά της.
Ομοίως, σε ότι αφορά και την βάση μας στο Ιντσιρλίκ, πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διότι δεν αξίζει πλέον το τίμημα που πληρώνουμε στην Τουρκία.
Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν σε Ελλάδα και Ρουμανία, μπορούν να αναπαράγουν τα οφέλη που έχουμε από την σημερινή βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, για προβολή δύναμης με το λιγότερο κόστος.
Θα ήταν όμως λιγότερο εύκολο να αντικατασταθεί η βάση μας στο Κιουρετσίκ, αλλά το ΝΑΤΟ επέζησε από χειρότερες καταστάσεις, και ο επαναπροσανατολισμός μας στην Αρμενία θα μας παρέχει νέες ευκαιρίες.
Αντί να βάλουμε όλα τα αυγά της άμυνας της Ευρώπης στο στρατηγικό καλάθι της Τουρκίας, ίσως είναι καιρός να διαφοροποιήσουμε την ευρωπαϊκή άμυνα στρεφόμενοι προς τον τερματισμό της ικανότητας της Τουρκίας να εκβιάσει τη Δύση μια για πάντα.
Ο επαναπροσανατολισμός μας προς την Αρμενία, μπορεί να προσφέρει μια νέα ευκαιρία για τον εντοπισμό εκτοξεύσεων πυραύλων τόσο από το Ιράν όσο και από τη Ρωσία.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν ηθική υποστήριξη στις προσπάθειες της Αρμενίας να απεγκλωβιστεί από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, οι υψηλοί μας έπαινοι δεν προστάτευσαν την Αρμενία από την ρωσική εκδίκηση.
Ωστόσο, μια μεγαλύτερη στρατηγική επένδυση στην Αρμενία για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη εταιρική σχέση της Γαλλίας, θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα κέρδη στην ευρωπαϊκή άμυνα.
Η υποστήριξη για την κατάρρευση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν θα μπορούσε επίσης να μειώσει τη στρατηγική σημασία των βάσεων του ΝΑΤΟ στην Τουρκία", τόνισε ο ίδιος μεταξύ άλλων.
Ο ίδιος Αμερικανός ειδικός ανέφερε πρόσφατα ότι “ο Ερντογάν είναι ένας τακτικά λαμπρός πολιτικός, αλλά είναι ένας θεμελιωδώς ηλίθιος άνθρωπος του οποίου το ιστορικό του, τον τοποθετεί πολύ κάτω από ακόμη και από έναν μαθητή μιας τάξης ενός θερινού σχολείου.
Είναι, στην ουσία, ένας δοξασμένος κακοποιός του δρόμου που δεν κατάφερε να εισέλθει στην ελίτ της Τουρκίας, πόσο μάλλον σε σχολείο μέσης εκπαίδευσης.
Η αίσθηση της φιλοσοφίας του, βασίζεται στην πολεμική ρητορική παρά στην πραγματικότητα, και έτσι δεν καταλαβαίνει ότι οι αναθεωρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν και εναντίον της Τουρκίας”.
Η γενική εκτίμηση είναι ότι πολλοί διπλωμάτες, πολιτικοί και ανώτατοι Αξιωματικοί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σκέπτονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, για αυτό και τα “ψωμιά” του τουρκικού ισλαμικού εθνικισμού είναι μετρημένα πλέον.