Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Διαφώνησαν Μητσοτάκης- Ερντογάν για τη μειονότητα στη Θράκη: Δεν είναι «τουρκική» «είναι θρησκευτική» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός (upd)

«Ρητά θρησκευτική» χαρακτήρισε τη μειονότητα στη Θράκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος, στις δηλώσεις του έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα»

«Και οι δύο λαοί  όπως είχα δεσμευθεί το Σεπτέμβριο απολαμβάνουν τους καρπούς της συνεργασίας μας έτσι ώστε οι τούρκοι πολίτες να μπορούν να ταξιδεύουν σε 10 ελληνικά νησιά και χάρη των συνεννοήσεων  που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση με την ευρωπαϊκή επιτροπή, η έκδοση βίζας να διαρκεί πια για να βγει μόνο λίγα λεπτά, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τις τρεις τελευταίες μέρες στη Λέσβο και τη Χίο και να διαπιστώσω ο ίδιος πόσο γρήγορα και πόσο απλή και σύντομη είναι αυτή διαδικασία και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό, οι δύο λαοί μας  να επικοινωνούν με άμεσο τρόπο.

Και στο μεταναστευτικό η συνεργασία μας αποδίδει απέναντι στους άθλιους διακινητές. Και πρέπει η συνεργασία να συνεχιστεί και να ενταθεί. Και οι δύο λαοί μας έχουν πιεστεί πολύ από αυτό το θέμα και γι’ αυτό η χώρα μας συμφώνησε στη χρηματοδότηση της Τουρκίας  από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το  μεταναστευτικό

Από τη μία πλευρά η ελληνική μειονότητα έστω και δραστικά μειωμένη πληθυσμιακά εμπλουτίζει την πολιτιστική ζωή της Τουρκίας αλλά χρειάζεται και την στήριξη της ελληνικής πολιτείας για να συνεχίσει να το κάνει ενώ στην Θράκη χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν αρμονικά με την έννομη τάξη να τους εγγυάται ένα καθεστώς ίσων ευκαιριών και θα πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι σε αυτόν τον στόχο είμαι προσηλωμένος. Το έμπρακτο ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για την ευημερία της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη εκδηλώνεται με την τήρηση των αρχών της ισονομίας και της Ισοπολιτείας αλλά και με την λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας. Θεωρούμε επιτυχία μας την ενεργό παρουσία της μειονότητας στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή και θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση  γνωρίσει και ο διαρκώς συρρικνωμένος ελληνικός πληθυσμός στην Τουρκία.

Είχαμε την ευκαιρία με ειλικρίνεια να συζητήσουμε με τον πρόεδρο Ερντογάν την στενοχώρια μας, την δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η μόνη της Χώρας άλλαξε χαρακτήρα και θα λειτουργήσει πια ως τέμενος, άκουσα αυτά τα οποία είπε ο κύριος πρόεδρος και πιστεύω ότι κατά ελάχιστον είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιτιστική αξία του μνημείου έτσι ώστε να μπορεί να είναι επισκέψιμο. Και να μπορεί όλοι να απολαμβάνουν αυτό το πολύ σημαντικό πολιτιστικό θησαυρό που πιστεύω ότι αποτελεί και ένα σημείο αναφοράς την ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης.

«Ξεκινώ με τις ευχαριστίες μου για την φιλοξενία που μας επιφυλάξατε σήμερα στην Άγκυρα. Είναι η τέταρτη συναντηθούμε στους τελευταίους 10 μήνες, κάτι που αποδεικνύει ότι μπορούμε να καθιερώσουμε ως γείτονες την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης, όχι ως εξαίρεση αλλά ως παραγωγική κανονικότητα κάτι που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας. Κανονικότητα που διαμορφώνει και μία καλή καθημερινή πραγματικότητα. Και αυτό είναι το μήνυμα το οποίο εκπέμπουμε και σήμερα, ένα μήνυμα το οποίο θεμελιώσαμε προ λίγων μηνών στην σύνοδο που έλαβε χώρα στην Αθήνα Και με την υπογραφή της διακήρυξης των Αθηνών στη συνέχεια, οικοδομήθηκε με μεγάλη συστηματικότητά όπως είχαμε συμφωνήσει και με την ευθύνη των δύο υπουργών εξωτερικών: σε τρία επίπεδα στο πολιτικό διάλογο, στη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πιστεύω ότι είναι μία θετική εξέλιξη σε μία εποχή δύσκολή για την διεθνή ειρήνη και για τη γενικότερη σταθερότητα στην περιοχή μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι όπως είχαμε δρομολογήσει αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα με αμοιβαίο όφελος» είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερντογάν: Προσβλέπουμε στην εκπλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας άκρως εποικοδομητικές τις επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναφέρθηκε ξανά σε τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα ενώ μίλησε και για τη μετατροπή της Μονής της Χωράς σε τζαμί.

«Σας χαιρετώ εγκάρδια και με σεβασμό και αισθάνομαι ικανοποίηση που φιλοξενώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Όπως γνωρίζετε επισκέφθηκα την Αθηνά τον Δεκέμβριο του 2023 και είχαμε επιβεβαιώσει την αμοιβαία συμφωνία μας να διατηρήσουμε ανοικτούς τους διαύλους διάλογου, Καταγράψαμε αυτή την συναντίληψη και την Διακήρυξη των Αθηνών για σχέσεις καλής γειτονίας.

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί αντικατοπτρισμό αυτής της συμφωνίας και τον ευχαριστώ για την ειλικρίνειά του.

Είχαμε μια εποικοδομητική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και συζητήσαμε τα θέματα της διμερούς μας ατζέντας.

Εργαζόμαστε για να ανεβάσουμε στα 10 δισ. το διμερές μας εμπόριο. Οι χώρες μας που βρίσκονται σε σεισμική ζώνη έσπευσαν να βοηθήσουν η μια την άλλη, το μνημόνιο για την αντιμετώπιση καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων εδραίωσε την συνεργασία μας όπως και αυτό για την υγεία. 

Συζητήσαμε και τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είμαστε προσηλωμένοι να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στην βάση καλού διαλόγου και στην βάση του διεθνούς δικαίου η καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων βρέθηκε στην ατζέντα μας.

Είμαστε σύμφωνοι ότι δεν υπάρχει θέση για τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή μας.

Βλέπουμε το θέμα της μειονότητας ως θέμα ανθρώπινης φιλίας μεταξύ των λαών. Προσβλέπουμε στην εκπλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Να βρεθεί βιώσιμη λύση στο Κυπριακό για να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή.

Κρατούμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και η Τουρκία είναι υπόδειγμα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η Μονή της Χώρας άνοιξε ξανά σε λατρεία και επίσκεψη μετά από απόφαση του 2020 και αποδίδουμε μεγάλη σημασία να δοθεί στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Είναι ανοικτό για όλους.

Θέλω να ευχαριστήσω πάλι τον αξιότιμο πρωθυπουργό και εύχομαι οι συνομιλίες μας να έχουν καλά αποτελέσματα για τις χώρες μας. Τον περιμένω ξανά στην Άγκυρα»» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

 

 

Μετά την συνάντηση των δύο ηγετών η οποία ξεκίνησαν οι διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Σε εξέλιξη βρίσκονται διευρυμένες επαφές με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των Υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη, αρμοδίων για τον πολιτικό διάλογο και τη «θετική» ατζέντα και του Μπουράκ Ακσαπάρ, του Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη και του Τούρκου ομολόγου του, Ιμπραήμ Καλίν, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Αθανάσιου Ντόκου, της Συμβούλου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αριστοτελίας Πελώνη, και της Διευθύντριας Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρας Κάπη.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών και δείπνο, με τον κ. Μητσοτάκη να αναχωρεί ως τις 21:00 από την Τουρκία.

Δείτε βίντεο, η άφιξη Μητσοτάκη στην Άγκυρα και η υποδοχή από τον Ερντογάν:

 

Κατά πληροφορίες, στη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες αναμένεται να υπογραφούν δύο νέες συμφωνίες: η πρώτη αφορά σε συμφωνία συνεργασίας, που αφορά στη Διαχείριση Καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, που θέτει σε πιο δομημένη βάση την συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών σε επείγουσες καταστάσεις. Η δεύτερη αφορά στην συνεργασία στον τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών. Οι ίδιες πηγές τονίζουν, εξάλλου, ότι θα ανακοινωθεί ακόμη η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που υπενθυμίζεται ότι είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.
 

 

Ένα βασικό στοιχείο που θα προκύψει από το ραντεβού της Άγκυρας είναι ο οδικός χάρτης των επόμενων ραντεβού. Μητσοτάκης και Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ θα συμπέσουν και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο. Πέραν αυτών, όμως, εκκρεμούν και οι συναντήσεις σε χαμηλότερο επίπεδο, οι οποίες πρέπει να μπουν σε έναν νέο κύκλο, με την αντικατάσταση του υφυπουργού Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο οποίος μετακομίζει στον ΟΗΕ τους επόμενους μήνες, και αφήνει προς ώρας χωρίς συνομιλητή για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα τους Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη.
 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος προσέρχονται σε αυτή τη συνάντηση με την αμφίπλευρη βούληση το καθεστώς νηνεμίας στη «μεγάλη εικόνα» των ελληνοτουρκικών να διατηρηθεί. Άλλωστε, στην Αθήνα εκτιμούν την μακρά απουσία εναέριων και θαλασσίων προκλήσεων, ενώ η γείτονας έχει κόψει «μαχαίρι» και τη ρητορική για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, τα οποία έχουν μετατραπεί σε…κέντρο Τούρκων διερχομένων με την επταήμερη τουριστική βίζα που έχει γίνει «ανάρπαστη» για τα 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις τελευταίες πληροφορίες παρών στο δείπνο θα είναι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος έκανε δεκτή την πρόσκληση που του απηύθυνε o πρόεδρος Ερντογάν με το βλέμμα στραμμένο στις θρησκευτικές ελευθερίες.  Συνολικά από ελληνικής πλευράς στο δείπνο θα είναι παρόντες Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Κώστας Φραγκογιάννης, Άννα Μαρία Μπούρα, ο Έλληνας πρέσβης Θεόδωρος Μπιζάκης, Θεμιστοκλής Δεμίρης, Θάνος Ντόκος, Αριστοτελία Πελώνη, Κύρα Κάπη και ο εκτελών χρέη διερμηνέα πρέσβης Μύρων Νικολαϊδης.
 

Πίσω από τα χαμόγελα, βεβαίως κρύβονται δυσκολίες στο εγχείρημα της επαναπροσέγγισης. Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί λίγες μέρες πριν την έλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόχλησε ιδιαίτερα και έκανε ορισμένους να αναρωτιούνται, για ποιον λόγο πηγαίνει ο πρωθυπουργός στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο. Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι, παρά τις δυσκολίες και τις διαφωνίες, είναι καλύτερο να συνομιλούμε από το να μην μιλάμε. Από τουρκικής μεριάς, τίθεται ως «αγκάθι» το ζήτημα των θαλασσίων πάρκων, με την Αθήνα να απαντά ότι η χωροθέτηση γίνεται με περιβαλλοντικά κριτήρια και πάντα σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Οι δηλώσεις και η υφαλοκρηπίδα

Μια κρίσιμη στιγμή στη συνάντηση που θα δώσει και το «πρόσημο» της όλης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού θα είναι οι κοινές δηλώσεις, γύρω στις 18:00. Στο Μέγαρο Μαξίμου, πρώτος μίλησε ο κ. Μητσοτάκης και δεύτερος ο κ. Ερντογάν, ο οποίος έκανε αναφορά σε «ομοεθνείς» του, αναφερόμενος στους μουσουλμάνους της Θράκης. Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης «έσπασε το πρωτόκολλο», απαντώντας στον ισχυρισμό του κ. Ερντογάν. Όλοι περίμεναν να τελειώσει η μετάφραση στο αυτί του Τούρκου προέδρου και όταν αυτό συνέβη, αυτός χειροκρότησε και επέτρεψε την ανακούφιση αρκετών εκ των παρισταμένων που δεν ήθελαν τη μετατροπή του ραντεβού σε ροντέο.
 

Με δεδομένη την εξέλιξη στη Μονή, αλλά και το θέμα των θαλάσσιων πάρκων, και με την πάγια εκκρεμότητα της υπόθεσης της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όλοι περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν οι σημερινές δηλώσεις, στις οποίες ο κ. Ερντογάν μιλά πρώτος και ο κ. Μητσοτάκης δεύτερος. Θα απαντήσει ο κ. Ερντογάν στον πρωθυπουργό, ο οποίος σκοπεύει να κάνει κάποιες αναφορές με αιχμές; Θα φανεί!

Όλοι, πάντως, παραδέχονται ότι το κλίμα μπορεί να είναι καλύτερο, αλλά ο δρόμος για ουσιαστική συζήτηση αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ είναι μακρύς. Οι δύο χώρες «γυρίζουν» γύρω από το θέμα, αλλά ακόμα δεν το έχουν «ακουμπήσει». Δεν είναι μόνο ότι απουσιάζει η πολιτική εντολή, είναι ότι τα πράγματα δεν είναι ώριμα. Διότι, μπορεί το κλίμα να έχει βελτιωθεί άρδην, η εμπιστοσύνη, όμως, δεν είναι απόλυτη. Ούτε η συνθήκη απόλυτα ευνοϊκή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ