Ενοχλημένοι φέρονται φυσικά οι Τούρκοι αξιωματούχοι από την χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο ομόλογο του στο Κάιρο, αφού η κρυμμένη και πολύ σημαντική για αυτούς είδηση είναι η περαιτέρω αμυντική συνεργασία και κοινός σχεδιασμός των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, ενάντια στα σχέδια τους .
Μιλάμε όχι μόνο πλέον για κοινές ασκήσεις των Ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, αλλά πιθανότατα, για ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών, κοινό αμυντικό σχεδιασμό εξουδετέρωσης στρατιωτικών και τρομοκρατικών απειλών στην Μεσόγειο, παρουσία ίσως Αξιωματικών συνδέσμων στα δύο Επιτελεία, και κυρίως για συμπόρευση σε όλες τις στρατιωτικές κινήσεις τους, συμπεριλαμβανομένης και τη Κύπρου.
Κανείς δεν εμπιστεύεται τα μεγάλα λόγια και τα σχέδια της Άγκυρας στην περιοχή, αφού γνωρίζει ότι οι Τούρκοι θέλουν την μερίδα του λέοντος στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ειδικά στην Αίγυπτο κάνουν δώρο μέρος της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, για να φέρουν την χώρα αυτή αντιμέτωπη με την ΕΕ, κάτι που και φυσικά δεν κατάφεραν.
Ποιες συμφωνίες είναι καταλυτικές για Αίγυπτο και Ελλάδα
Ο λόγος είναι η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Κρήτη και Πελοπόννησο καθώς και μια σειρά έργων και σχεδίων που δεν είναι γνωστά ακόμη.
Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της άμυνας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας, της υγείας, των μεταφορών, των επικοινωνιών, της ναυτιλίας και των θαλασσίων υποθέσεων, της απασχόλησης, της κοινωνικής ασφάλισης, των υποθέσεων της ΕΕ, των τροφίμων και της γεωργίας, της ψηφιακής διακυβέρνησης και της μετανάστευσης.
Οι Τούρκοι και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας
Η Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν κοινή δήλωση για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Στη γραπτή δήλωση της Αιγυπτιακής Προεδρίας αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψαν κοινή δήλωση σχετικά με τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο Κάιρο.
Η δήλωση της Προεδρίας δεν περιελάμβανε λεπτομερείς πληροφορίες για το θέμα. Χθες, υπογράφηκε μια δήλωση μεταξύ της Αιγύπτου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την αύξηση του επιπέδου των σχέσεων σε μια στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ως πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών γνωρίζει τι του ετοιμάζουν οι “ φίλοι” Τούρκοι
Υπενθυμίζουμε ότι Ρώσοι αμυντικοί σύμβουλοι, είχαν εμπλέξει και την Αίγυπτο ως υποψήφια πλήγματος (από την Μουσουλμανική Αδελφότητα) αυξάνοντας τις υποψίες για τουρκικό δάκτυλο στην Χαμάς και τα εγκλήματα της στο Ισραήλ.
Η σύγκρουση στο Ισραήλ πιθανόν να επεκταθεί και να προκαλέσει μια πιθανή παγκόσμια σύγκρουση στην οποία θα εμπλακούν Ιράν Τουρκία Ρωσία και ΗΠΑ, ενώ ρωσικές πηγές δείχνουν την Αίγυπτο ως την πιθανό επόμενο στόχο των ακραίων Μουσουλμάνων ( με αφορμή και τις προεδρικές εκλογές εκεί) κάτι που εφόσον ελάμβανε χώρα θα άλλαζε τον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα και στην Ελλάδα.
Ο καθησυχασμός και η ύπνωση της αιγυπτιακής ηγεσίας από το καθεστώς Ερντογάν, είναι ο κύριος στόχος της Άγκυρας, που εφαρμόζει το δόγμα πως “χέρι που δεν κόβεται...φιλιέται για να κοπεί αργότερα”.
Ο αυξανόμενος τουρκικός ρόλος στην περιοχή έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση που φέρνει την άμεση δημιουργία μιας ισχυρής αμυντικής συμμαχίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, για να αντισταθμιστεί η δόλια επιθυμία της Τουρκίας να ελέγξει μεγάλα τμήματα της Μεσογείου.
Μιλάμε για σχέδια που αφορούν στην ανασύσταση της Οθωμανικής κυριαρχίας με τοποθέτηση κυβερνήσεων μαριονέτων σε συγκεκριμένες χώρες και με την δυνατότητα τουρκικής παρέμβασης στα εσωτερικά τους.
Η συμμαχία Ελλάδος-Αιγύπτου είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική την στιγμή που ο Ερντογάν δεν σταματά και σκοπεύει να φτάσει μέχρι τέλους στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά μετά την ανακοίνωση για εξοπλισμό των Κατεχομένων στην Κύπρο με αεροναυτική βάση και μεταφορά επιθετικών ( εξοπλισμένων με πυραύλου Κρουζ και βόμβες) μη επανδρωμένων εναερίων, υποβρυχίων οχημάτων.