Περιβάλλον

Νέος συναγερμός στη Σαντορίνη; Δημιουργήθηκε καινούριος ηφαιστειακός κρατήρας στην Άνυνδρο, λέει καθηγητής γεωλογίας

Πώς η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη συνδέεται με τα ηφαίστεια, υποστήριξε ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης και δεν απέκλεισε τη δημιουργία νέου κρατήρα στην περιοχή όπου εντοπίζονται τα επίκεντρα των δονήσεων. Υποστήριξε πως οι σεισμοί δεν θα ξεπεράσουν τα 5,5 Ρίχτερ αφού συνδέονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. 

«Τα στάδια εξέλιξης ενός ηφαιστείου είναι πέντε. Περνάω από την ησυχία στα προκαταρκτικά με ασθενείς κρότους, μικρούς σεισμούς, διάσπαρτα στο χρόνο. Στο τρίτο στάδιο έχω αυτό που βίωνα εδώ και δέκα μέρες, δηλαδή έντονα σεισμικά γεγονότα, συχνά σεισμικά γεγονότα. Και το τέταρτο ήταν η έκρηξη. Όταν έρχεται η ομάδα που δουλεύει στην περιοχή και λέει ότι το Κολούμπο ανυψώθηκε, όταν λέει η κυρία Ευελπίδου πως η θερμοκρασία στα νερά της Καμένης και η θολερότητα αυξήθηκαν, όλα αυτά συνδυαστικά είναι τα πρόδρομα φαινόμενα της δραστηριότητας ενός ηφαιστείου. Δεν είναι τυχαίο ότι το κράτος έστειλε τη γεωγραφική υπηρεσία στρατού στη Σαντορίνη να μετρήσει τους θύλακες που είναι κάτω από την Καμένη και να δει πιθανές αλλαγές στο μορφολογικό ανάγλυφο», είπε ο κ. Ζεληλίδης στο Action 24.


«Δεν είναι τυχαίο ότι το ωκεανογραφικό Αιγαίο του ΕΛΚΕΘΕ αυτή τη στιγμή σαρώνει για να δει τη συμπεριφορά του αναγλύφου. Εγώ είδα τα επίκεντρα που δίνουν οι σεισμολόγοι και με βάση τα ηφαιστειακά σενάρια σας λέω πλέον ότι αφού το Κολούμπο και η Καμένη δεν διεγείρονται, φαίνεται να υπάρχει η δημιουργία ενός καινούργιου κρατήρα. Πού μπορεί να είναι αυτός ο καινούργιος κρατήρας; Κάτω από τα επίκεντρα των 5 χιλιομέτρων, στην Άνυνδρο. Εκεί ανεβαίνει το τήγμα, σπάνε τα τοιχώματα και δημιουργούνται οι σεισμοί. Πού μπορεί να φτάσει; Πιθανά και πουθενά. Μπορεί να σταματήσει η δραστηριότητα αύριο, μπορεί να συνεχιστεί η ανύψωση του τίγματος, μπορεί να αρχίσει να δημιουργείται ένας πιο μεγάλος κρατήρας. Όσο συνεχίζεται η ηφαιστειακή δραστηριότητα θα συνεχίζουν και οι σεισμοί. Αυτός είναι ο λόγος που μπερδεύονται οι σεισμολόγοι, με την κατεύθυνση του ρήγματος, με το ποιο ρήγμα δούλεψε. Ανεβαίνει το τήγμα, σπάνε τα πετρώματα και δημιουργούνται οι περίεργοι σεισμοί», ανέφερε. 

Σε ερώτηση για τις συνέπειες για την περιοχή, ο κ. Ζεληλίδης απάντησε: «αν δημιουργείται ένα νέο ηφαίστειο απολύτως τίποτα. Το Κολούμπο φοβόμασταν ότι μπορεί να έχει κατάρρευση του κρατήρα και να μας δώσει και τσουνάμι. Γιατί το Κολούμπο έχει δώσει τέτοιες καταστάσεις, το 1650 και είναι μια υποθαλάσσια καλντέρα. Η Νέα Καμένη είναι ενεργή. Εμείς τι περιμέναμε να δούμε; Αν αυξήθηκαν τα αέρια και η θερμοκρασία. Πριν 10 μέρες είπανε ότι η θολερότητα και η θερμοκρασία αυξήθηκαν. Άρα φάνηκε πως η Καμένη δουλεύει. Μέχρι τώρα οι σεισμολόγοι απέκλειαν τη σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τώρα λένε δευτερογενώς να επηρεαστεί. Το ρήγμα που μετρούσαν είναι πάνω σε ηφαιστειακή δραστηριότητα γιατί οι ίδιοι είπανε πως πάνω βρήκανε ανενεργούς κρατήρες». 

«Νομίζω πως αν πραγματικά δημιουργείται ένας καινούργιος κρατήρας, σιγά – σιγά θα υπάρχει ανύψωση, θα το δούμε. Αν αυτό φτάσει να ξεκινήσει έκρηξη, οι επιστήμονες το παρακολουθούν», είπε ο κ. Ζεληλίδης.

«Τώρα πρέπει να ηρεμήσουν όλοι», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ