Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Πενταπόσταγμα αποκλειστικό: Με «ορυμαγδό» από αντιΝΟΤΑΜ και αντιNAVTEX η Τουρκία αμφισβητεί και πάλι ελληνική δικαιοδοσία και θέτει θέμα αποστρατικοποίησης νησιών

Στα παλαιότερα των υποδημάτων της, γράφει η Τουρκία τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών και στο πλαίσιο αυτό προχώρησε σε μία σειρά από αμφισβητήσεις της Ελληνικής δικαιοδοσίας.

Ενώ ο υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου δέσμευσε στις 15 Φεβρουαρίου περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου για αεροναυτικές ασκήσεις άνευ πυρών στις 20 Φεβρουαρίου, η Τουρκία σε αντιNAVTEX που εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ισχυρίζεται ότι η περιοχή είναι σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας(!) και αναμετέδωσε τις συντεταγμένες προκειμένου να δείξει προς τα έξω ότι αυτή κάνει «κουμάντο» στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.

Βέβαια δεν έπραξε κάτι αντίστοιχο για ελληνική NAVTEX που έχει να κάνει με άσκηση πυρών του Βρετανικού ΠΝ την ίδια μέρα…Μάλλον η Τουρκία δεν θα ήθελε να «ταράξει» το βρετανικό πολεμικό ναυτικό...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο ίδιο πλαίσιο και πιθανότατα λόγω της προγραμματισμένης εκτέλεσης πυρών επί στόχου στη θάλασσα στην Ικαρία επίσης στις 20 Φεβρουαρίου, η Τουρκία εξέδωσε μια ακόμα NAVTEX θέτοντας θέμα αποστρατικοποίησης όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από Θάσο μέχρι και Καστελόριζο.

Παράλληλα και στον αέρα η Τουρκία δεν κάθισε ήσυχα και αντιδρώντας σε Ελληνική ΝΟΤΑΜ που δεσμεύει περιοχή ανάμεσα σε Λήμνο, Άη Στράτη, Ψαρά και Λέσβο για αεροναυτική άσκηση από τις 20 έως και τις 22 Φεβρουαρίου, προχώρησε στην έκδοση αντιΝΟΤΑΜ στην οποία θέτει θέμα αποστρατικοποίησης των νήσων Άη Στράτη, Λήμνου και Λέσβου.

Όλα αυτά και ενώ το μεσημέρι του Σαββάτου, μια τουρκική ακταιωρός εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων.

Σκάφος του λιμενικού που έκανε περιπολία εντόπισε το τουρκικό σκάφος και μόλις το πλησίασε η τουρκική ακταιωρός απομακρύνθηκε. Πληροφορίες ότι οι Τούρκοι έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως, ωστόσο το γεγονός πως χρησιμοποιήθηκε το «κόκκινο» τηλέφωνο, επιβεβαιώνει τα στοιχεία που αναφέρουν πως για 15 τουλάχιστον λεπτά, Τούρκοι και Έλληνες έφτασαν αρκετά κοντά στο να…ξεφύγει η κατάσταση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι αρχηγοί του Λιμενικού δεν μίλησαν μεταξύ τους αλλά υπήρξε τηλεφώνημα ανάμεσα στους εντεταλμένους του ελληνικού λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακής. Αυτή η «ανοικτή» γραμμή επικοινωνίας μεταξύ εντεταλμένων στελεχών Ελληνικού Λιμενικού και Τουρκικής Ακτοφυλακής δημιουργήθηκε μετά την τελευταία επίσκεψη Στυλιανίδη στην Τουρκία όπου αποφασίστηκε να μιλάνε αν προκύψει «πρόβλημα», κάτι που προφανώς στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε ή πήγε να υπάρξει.

Γενικά αυτή την περίοδο τουρκικές ακταιωροί εμφανίζονται και παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα επιχειρώντας να διώξουν τους Έλληνες σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τους τους τούρκους ψαράδες που επιχειρούν να μπουν σε ψαρότοπους λόγω της…τσιπούρας.

Ο ακήρυκτος αυτός «πόλεμος της τσιπούρας» είναι λίγο πολύ κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ενταγμένος στο πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και μπορεί το Σάββατο στα Ίμια να μην υπήρχαν κοντά ψαράδες σύμφωνα με πηγές του Ελληνικού Λιμενικού, ωστόσο αυτό δεν σταματά την τουρκική ακτοφυλακή από το να κινείται ειδικά στο ανατολικό Αιγαίο χωρίς να αναγνωρίζει τα θαλάσσια σύνορα…

Σύμφωνα δε με τις ίδιες πηγές εκτός από τα Ίμια υπήρχε και ένα «παρόμοιο» περιστατικό στην Κω όπου τουρκική ακταιωρός εντοπίστηκε να έχει προσεγγίσει την οριογραμμή αλλά μόλις αντιλήφθηκε ότι έγινε αντιληπτή από σκάφος του λιμενικού, παρέμεινε στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Δεν είναι τυχαίο πως το 2023 σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής προχώρησαν σε 1642 παραβιάσεις των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ