Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Μετά την προσχώρηση στην ESSI γίνεται πιο εύκολη η απόκτηση Γιουροφάιτερ από την Τουρκία – Κίνδυνος απώλειας του πλεονεκτήματος που δίνουν τα Rafale

Θετικό αντίκτυπο στην αμυντική συνεργασία μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας αναμένεται να έχει η συμμετοχή της Τουρκίας στη γερμανική πρωτοβουλία ESSI, σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής υπηρεσίας του BBC.

Να θυμίσουμε πως την τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας διοργάνωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο με τον Γιασάρ Γκιουλέρ να δηλώνει την ώρα της υπογραφής: «Η πρωτοβουλία αυτή, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και προς την εκπλήρωση των απαιτήσεων του ΝΑΤΟ, παράλληλα με τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας και της ενσωμάτωσης των συμμάχων. Ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτή την πρωτοβουλία με το ευρύ φάσμα των εθνικών μας δυνατοτήτων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Γερμανία για τον συντονιστικό της ρόλο σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία. Θα χαρούμε να εργαστούμε μαζί σας σε αυτήν την πρωτοβουλία που υπηρετεί τη συλλογική άμυνα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο δημοσίευμα της τουρκικής υπηρεσίας του BBC επισημαίνεται ακόμα πως: Η συμμετοχή της Τουρκίας στο ESSI, που αποτελεί πρωτοβουλία της Γερμανίας, αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στη συνεργασία Βερολίνου και Άγκυρας σε αμυντικά θέματα.

Το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon απαιτεί επίσης πολιτική έγκριση από τη γερμανική κυβέρνηση.

Το Eurofighter είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος που αναπτύχθηκε και παράγεται από την Αγγλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία. Και οι τέσσερις χώρες πρέπει να το εγκρίνουν για πώληση σε τρίτους.

Πηγές από το Τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέφεραν στη δήλωσή τους την περασμένη εβδομάδα ότι τα αιτήματά τους για Eurofighters συνεχίστηκαν μετά την έγκριση των ΗΠΑ για την πώληση F-16.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν, «Αναμένεται μια θετική προσέγγιση από τη Γερμανία, μια από τις χώρες της κοινοπραξίας, σε αυτό το θέμα. Δήλωσαν ότι «οι διαπραγματεύσεις και οι μελέτες συνεχίζονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα τον Νοέμβριο, οι υπουργοί Άμυνας Τουρκίας και Βρετανίας υπέγραψαν δήλωση πρόθεσης για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας και συζήτησαν επίσης την πώληση πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter.

Εν τω μεταξύ, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία ταυτόχρονα με τα F-35 προς πώληση στην Ελλάδα, η ταυτόχρονη αποδοχή Τουρκίας και Ελλάδας στην ESSI θεωρείται αξιοσημείωτη».

Στο δημοσίευμά της η τουρκική υπηρεσία του BBC προσθέτει ακόμα πως: «Η έναρξη της Τουρκίας να παραλαμβάνει συστήματα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία το 2019 προκάλεσε ένταση στις σχέσεις της με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ.

Με τον αντίκτυπο των προβλημάτων στην εξωτερική πολιτική, η συνεργασία της Άγκυρας με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας μειώθηκε και μάλιστα σταμάτησε.

Ωστόσο, σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, η εξομάλυνση των σχέσεων που παρατηρήθηκε με την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία συνεχίζεται με νέα βήματα.

Ενώ η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την πώληση F-16 στην Τουρκία, χώρες μέλη της συμμαχίας όπως ο Καναδάς άρχισαν να άρουν τα de facto εμπάργκο τους στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή της Τουρκίας στο ESSI στο πλαίσιο των βημάτων εξομάλυνσης των σχέσεων.

Το ESSI έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί πολυεπίπεδα αμυντικά συστήματα έναντι πυραύλων διαφορετικού βεληνεκούς και περιλαμβάνει το μεσαίου βεληνεκούς (35 km) γερμανικό IRIS-T SLM, το μεγάλου βεληνεκούς (100 km) αμερικανικής κατασκευής Patriot και το πολύ μεγάλου βεληνεκούς ( 100+ km / extra-atmospheric) US-Israeli-made Περιλαμβάνει συστήματα όπως το Arrow-3».

Μήπως λοιπόν αυτό σημαίνει πως μετά τα F-16 Viper, η Τουρκία μέσω της προσχώρησης στην γερμανική πρωτοβουλία ESSI ανοίγει τον δρόμο για την απόκτηση των Eurofighter από την Άγκυρα εξισώνοντας έτσι και το πλεονέκτημα που έχει η Αθήνα με τα Rafale; Το λέμε αυτό γιατί τόσο το γαλλικό μαχητικό όσο και το γερμανοβρετανικό έχουν τον ίδιο πύραυλο κατά εναέριων στόχων. Τον Meteor του βεληνεκούς των 200 χλμ…Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF