Η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο ανησύχησε την Ελλάδα, η οποία παρακολουθεί με ανησυχία τις σχέσεις Τουρκίας-Λιβύης, πιστεύοντας ότι απειλείται η ύπαρξή της στη Μεσόγειο.
Με την επιρροή των επιτυχημένων βημάτων που έγιναν στην εξωτερική πολιτική υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν, η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στη Λιβύη και η μείωση της έντασης μεταξύ Άγκυρας και Βεγγάζης ανησύχησαν τους "γείτονες".
Τουρκικό ΜΜΕ: "Ο φόβος της Τουρκίας κυρίευσε την Ελλάδα- Υπάρχει ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή μας στη Λιβύη"
Αυτά μεταξύ άλλων αναφέρει Τουρκικό ΜΜΕ σε άρθρο του με τίτλο. "Ο φόβος της Τουρκίας κυρίευσε την Ελλάδα- Υπάρχει ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή μας", το οποίο επισημαίνει:
"Σύμφωνα με την είδηση που μεταφράζουμε από την Ekathimerini, η διοίκηση της Αθήνας παρακολουθεί με ανησυχία την επιρροή της Τουρκίας στη Λιβύη.
Η διοίκηση της Τρίπολης, που χαιρέτισε τη στάση της Τουρκίας ιδιαίτερα στην καταστροφή των πλημμυρών που συγκλόνισε τη Λιβύη, είχε την ευκαιρία να επουλώσει εύκολα τις πληγές της μετά την ανθρωπιστική και υλική βοήθεια που παρείχε ο Πρόεδρος Ερντογάν.
Η χείρα βοηθείας που άπλωσε η Τουρκία ενίσχυσε περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Η Ελλάδα, που βλέπει ως πρόβλημα την τουρκική επιρροή στη Λιβύη, πιστεύει ότι η ύπαρξή της, ειδικά στη Μεσόγειο, απειλείται.
Η επιθυμία της Τουρκίας να διεξάγει ερευνητικές εργασίες για σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων προκάλεσε νευρικότητα και στη διοίκηση της Αθήνας.
Η Τουρκία, η οποία πραγματοποίησε συμφωνία στη Λιβύη για δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων, αποδυναμώνει σταδιακά την επιρροή της Ελλάδας στη Μεσόγειο.
"Η Μελόνι ζήτησε βοήθεια"
Συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν είχε η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Μελόνι.
Κατά τη συνάντηση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, η Μελόνι, η οποίοα ζήτησε βοήθεια από τον Πρόεδρο Ερντογάν για να εμποδίσει τους μετανάστες από τη Λιβύη να πηγαίνουν στην Ιταλία, αποδέχτηκε την επιρροή της Τουρκίας στη Λιβύη.
Σε άρθρο ειδήσεων που δημοσιεύτηκε στην Ιταλία ανέφερε ότι «η συμφωνία που υπέγραψε η Πρωθυπουργός Μελόνι με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, έχει στόχο να σταματήσει τις εκροές από τη Λιβύη, όπου ο Ερντογάν έχει μεγάλη επιρροή».
Το Σχέδιο Ερντογάν για Λιβύη- Ιταλία-"Γαλάζια Πατρίδα"
Άποψή μας είναι ότι ο Ερντογάν στοχεύει να καθιερωθεί ως ηγέτης στην αποτροπή εισροής μεταναστών στην Ευρώπη και στην περιοχή της Μεσογείου, παίζοντας δυνατό το ρόλο αυτό στην Ιταλίδα Πρωθυπουργό Μελόνι, η χώρα της οποίας κατακλύζεται από Αφρικανούς και Σύριους μετανάστες που εκκινούν από τη Λιβύη.
Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο, "Πλεύρισμα" Μελόνι από τον Ερντογάν-Κοινός στόχος το πετρέλαιο-φυσικό αέριο της Λιβύης-"Mare Nostrum" και "Γαλάζια Πατρίδα" σε σύμπνοια", επισημάναμε ότι βρίσκεται "Στα σκαριά" η δημιουργία τριμερούς συμμαχίας Ρώμης-Άγκυρας- Τρίπολης της Λιβύης για μεταναστευτικό και ασφάλεια στη ΝΑ Μεσόγειο.
Το σχέδιο του Ερντογάν είναι απλό.
Κινούμενος πάντα με περιφρόνηση προς το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας, στη βάση αποκλειστικά και μόνο του win-win, επιχειρεί να "δέσει" την Ιταλία με τριμερή συμμαχία με την συμμετοχή της Λιβύης, "προσφέροντας" στην Μελόνι, τον ρόλο εγγυητή σημαντικότατης μείωσης των ροών λαθρομεταναστών από την Αφρική χώρα προς την Ιταλία, αλλά και αποσπώντας την συνεργασία της Ρώμης στον τομέα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη.
Εδώ "παίζει" η Τουρκία να συμφωνήσει με την Ιταλία μέσω των αχυρανθρώπων της στη Λιβύη, με πρώτο και καλύτερο τον υπηρεσιακό στην πραγματικότητα Πρωθυπουργό Ντμπέϊμπα, στην εκχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ορισμένες χερσαίες περιοχές της Αφρικανικής χώρας, κρατώντας ο Ερντογάν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης θαλάσσιων κοιτασμάτων στην υποτιθέμενη ΑΟΖ της Λιβύης, σύμφωνα με τις πρόνοιες του παράνομου "Τουρκολιβυκού μνημονίου".
Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία όχι μόνο ωφελείται οικονομικά αλλά εξυπηρετεί και το ιδεολόγημα του Δόγματος της "Γαλάζιας Πατρίδας", διχάζοντας παράλληλα την ΕΕ, παίρνοντας με το μέρος του την Ιταλία.
Άποψή μας είναι ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να πείσει την Μελόνι να αποδεχθεί το παράνομο "τουρκολιβυκό μνημόνιο" όχι άμεσα, αλλά ως απόρροια της υπογραφής τριμερούς συνασπισμού ασφαλείας-συνεργασίας που θα περιλαμβάνει Τουρκία-Λιβύη-Ιταλία.
Πρόσφατα μάλιστα η Τουρκία πιστή στο Δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας" έβαλε σε ρόλο λαγού της τους αχυρανθρώπους της στην Κυβέρνηση της Λιβύης η οποία επιχειρεί να επαναφέρει το παράνομο "τουρκολιβυκό μνημόνιο", καταθέτοντας στον ΟΗΕ δική της επιστολή με την οποία κηρύττει συνορεύουσα ζώνη, με την χώρα μας να αντιδρά έντονα στέλνοντας δική της επιστολή στον ΓΓ Γκουτέρες, καταγγέλοντας την Λιβυκή επιστολή ότι είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας για τρεις λόγους:
α) Κλείνει τον κόλπο της Σύρτης, κίνηση με την οποία η Ελλάδα έχει εναντιωθεί από το 1974.
β) Χρησιμοποιεί ευθείες γραμμές βάσης – η Ελλάδα έχει εναντιωθεί και σε αυτό από το 2005 – που είναι επίσης αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο.
γ) Οι συντεταγμένες που έχει καταθέσει η Λιβύη ακολουθούν την παράνομη οριοθέτηση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019.
Εκτίμησή μας είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα δούμε μια ισχυρή τουρκική ναυτική δύναμη να αναπτύσσεται νοτίως της Κρήτης, εντός της υποτιθέμενης πλήν παράνομης Λιβυκής ΑΟΖ, συνδυαστικά με πλοία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων