Οι Τούρκοι μας είχαν προετοιμάσει εδώ και καιρό ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πραγματοποιήσουν την παρθενική πτήση του μαχητικού 5ης γενιάς ΚΑΑΝ και του UCAV ANKA-3, ωστόσο μόνο ως προς το δεύτερο φάνηκαν "συνεπείς", αφού ως γνωστόν η πτήση του ΚΑΑΝ μετατέθηκε χρονικά για αργότερα.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανοιχτές πηγές των "γειτόνων", το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος ANKA-3 που αναπτύχθηκε από την TAI πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση σήμερα το πρωί.
Το ANKA-3 UAV εισήχθη ως ένα σύστημα UAV που είναι ταχύτερο χάρη στον κινητήρα τζετ, έχει υψηλή ικανότητα μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου και είναι λιγότερο ορατό στα ραντάρ με τη δομή του χωρίς ουρά.
Στις δυνατότητές του είναι :
Αναγνώριση, επιτήρηση και νοημοσύνη, επίθεση με διαφορετικά πυρομαχικά αέρος-εδάφους, "κυνήγι" εχθρικών ελικοπτέρων, ελικοφόρων αεροπλάνων και UAV με πυρομαχικά αέρος-αέρος, απενεργοποίηση εχθρικών ραντάρ και συστημάτων αεράμυνας που εκπέμπουν ραδιοσυχνότητες, προστασία φιλικών δυνάμεων στον αέρα και στην ξηρά, ευφυΐα σήματος και επικοινωνιών, Ηλεκτρονικός πόλεμος, δυνατότητα λειτουργίας και επικοινωνίας με άλλα φίλια μέσα.
Το UCAV Anka-3
Όσον αφορά το Anka-3, η πλατφόρμα έχει υποστεί βελτιώσεις σχεδιασμού, δομικών και υποσυστημάτων διαθέτοντας πολλά πλεονεκτήματα, όπως χαμηλή ορατότητα ραντάρ, υψηλή ταχύτητα και σημαντική χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου.
Έχει την ίδια αεροπορική αρχιτεκτονική και σταθμούς ελέγχου εδάφους με τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης Anka και Anka-2, που επίσης αναπτύχθηκαν από την TAI.
Δεν έχει ούτε οριζόντιες ούτε κάθετες ουρές, ένα σχέδιο που οι αξιωματούχοι λένε ότι θα του επιτρέψει να λειτουργεί κρυφά χωρίς ανίχνευση. Θα διαθέτει σύμφωνα με τους Τούρκους επίσης υψηλή ταχύτητα, επιτρέποντας γρήγορη ανάπτυξη σε απομακρυσμένες περιοχές.
Το Anka-3 αναμένεται να είναι σε θέση να πετάξει σε υψόμετρο υπηρεσίας έως και 40.000 πόδια και να πετάει έως και 10 ώρες στα 30.000 πόδια.
Θα έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 6.500 κιλά και πρακτική χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 1.200 κιλά.
"Αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο"
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο στόχο της, που είναι η επέκτασή της σε στεριά και θάλασσα σε βάρος των γειτόνων της, σύμφωνα με το νεοοθωμανικό παραλήρημα του Ερντογάν, με κύριους αποδέκτες Ελλάδας και Κύπρο.
Η ραγδαία ανάπτυξη πληθώρας οπλικών συστημάτων-μέσω και πυρομαχικών από την Τουρκική αμυντική βιομηχανία και η παράδοση-ενσωμάτωση αυτών στις Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις το 2023, σε πείσμα της κακής κατάστασης της οικονομίας της χώρας και των καταστροφικών σεισμών, δεν αφήνει αμφιβολίες κατά την εκτίμησή μας, ότι ο Ερντογάν προετοιμάζει πυρετωδώς τη χώρα του για στρατιωτική εμπλοκή με την Ελλάδα.
Η "Διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας" που υπέγραψε ο Ερντογάν μαζί μας πρόσφατα είναι απλά ένα προπέτασμα καπνού και τίποτε περισσότερο, στην προσπάθειά του να αγοράσει τα 40 F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ
Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα με έμφαση στην απόκτηση drones από σύμμαχες χώρες σε μεγάλους αριθμούς, συνδυαστικά με την ενίσχυση των σχέσεών της με ΗΠΑ-Γαλλία-Ισραήλ, ακολουθώντας πιστά τη ρήση "αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο"