AW-139
Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

"Τους δίνει ξεκάθαρο πλεονέκτημα"-Σκιάχτηκαν οι Τούρκοι με την απόκτηση 14 ελικοπτέρων AW-139 από την ελληνική ΠΑ

Μία από τις διασημότερες τουρκικές αμυντικές σελίδες, η ιστοσελίδα ονόματι SavunmaSanayiST, μετέδωσε και σχολίασε σε πρόσφατο άρθρο της την είδηση της απόκτησης 14 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης τύπου AW-139 από την Ιταλία για την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Από ότι φαίνεται να συναισθήματα των Τούρκων δεν είναι και ιδιαίτερα θετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι Έγραψε το Τουρκικό Μέσο;

Σύμφωνα με το εν λόγω τουρκικό άρθρο λοιπόν, σε συμβούλιο του ελληνικού γενικού επιτελείου που έλαβε χώρα στις 7 Δεκεμβρίου του 2023, δόθηκε το πράσινο φως για την απόκτηση 14 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης (Search and Rescue) για την ελληνική πολεμική αεροπορία. 

«Βάσει των πληροφοριών που αποκτήσαμε, κατά την διάρκεια της συνάντησης η ελληνική πολεμική αεροπορία έκανε παρουσίαση ενός αρχείου, το οποίο περιείχε τις τεχνικές προδιαγραφές και τα κόστη των υποψήφιων ελικοπτέρων» ανέφερε το άρθρο.

Μιας και δεν έφερε κανείς αντίρρηση στην σχετική απόκτηση, η προμήθεια ελικοπτέρων AW-139 συμφωνήθηκε και δόθηκε και επίσημα η έγκριση που αναμένονταν εδώ και κάποιο καιρό. Οι Τούρκοι σημειώνουν πως εκτός από το ελικόπτερο AW-139 της ιταλικής εταιρείας Leonardo, το γενικό επιτελείο της χώρας μας έλαβε υπόψη και τους τύπος H-175 της ευρωπαϊκής Airbus και UH-60 Black Hawk της Sikorsky.

Από τα συνολικά 14 αεροσκάφη που θα αποκτηθούν τα 4 θα αγοραστούν σε σχηματισμό κατάλληλο για αποστολές μαχητικής έρευνας και διάσωσης (Combat SAR), πράγμα που σημαίνει ότι θα διαθέτουν θωρακισμένο πιλοτήριο και θωράκιση σε άλλα κρίσιμα σημεία της πλατφόρμας, flares, σύστημα προειδοποίησης εισερχομένων πυραύλων, το σύστημα ζεύξης δεδομένων Link-16 Data Link κλπ.

Εμείς να προσθέσουμε πως για αποστολές έρευνας και διάσωσης το ιταλικό ελικόπτερο AW-139 επιδεικνύει επιχειρησιακό βεληνεκές έως 1.250 χιλιόμετρα μακριά και την δυνατότητα να πραγματοποιεί περιπολίες και πτήσεις αναζήτησης για έως και 6 ώρες, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία. Το βάρος του ξεπερνά τους 6,8 τόνους, ενώ μπορεί να πετά με ταχύτητα έως και 145 κόμβων, δηλαδή περίπου 270 χλμ/ώρα.

Εννοείται πως μαζί με τα ελικόπτερα η ελληνική πολεμική αεροπορία θα παραλάβει και τα σχετικά ανταλλακτικά εξαρτήματα, όπως και έναν ολοκληρωμένο προσομοιωτή εκπαίδευσης.

Εδώ Κρύβεται το Ζουμί: Τα Χαρακτηριστικά που Ανησυχούν τους Τούρκους

Η τουρκική αμυντική σελίδα αφού ανέλυσε τις τεχνικές προδιαγραφές των ελικοπτέρων που θα αποκτήσει η ελληνική πολεμική αεροπορία, ανέφερε πως τα αεροσκάφη AW-139 διαθέτουν ένα «ξεκάθαρο πλεονέκτημα» στους τομείς του κόστους απόκτησης/συντήρησης και υποστήριξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο η δελεαστική τιμή του ελικοπτέρου και η αξιοπιστία του στον αέρα δεν είναι το μόνο πράγμα που ανησυχεί τους Τούρκους.

«Ένα άλλο πλεονέκτημα του ελικοπτέρου AW-139 είναι πως κατατάσσεται πρώτο στο είδος του εξαιτίας της δυνατότητάς του να φτάνει μέγιστη ταχύτητα 305 χλμ/ώρα, νούμερο πολύ μεγάλο. Επιπρόσθετα έχει πολύ μεγάλη εμβέλεια πτήσης (έως 1.200 χιλιόμετρα μακριά) και μεγάλη μέγιστη διάρκεια πτήσης (έως 6 ώρες)» κατέληξαν οι Τούρκοι.

GALLERY

AW-139
AW-139
AW-139
AW-139
AW-139
AW-139
AW-139
AW-139
AW-139
AW-139
AW-139
AW-139
AW-139
AW-139
AW-139
AW-139
AW-139
AW-139
AW-139
AW-139
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ