Την 1η Φεβρουαρίου τίθεται σε εφαρμογή η ελληνοτουρκική συμφωνία για την χορήγηση 7ήμερης βίζας παραμονής σε δέκα νησιά σε Τούρκους πολίτες και στις οικογένειές τους. Κλιμάκια της Αστυνομίας, αλλά και του Λιμενικού θα εγκατασταθούν σε κάθε λιμάνι και σε κάθε τελωνείο των νήσων Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου, Κω, Ρόδου, Σύμης και Καστελλόριζου και θα χορηγούν την βίζα. Η βίζα θα στοιχίζει 60 ευρώ και εξαιρούνται από την καταβολή της, υπερήλικες, παιδιά και ΑΜΕΑ, σύμφωνα με την στήλη ''Βηματοδότης'', της γνωστής εφημερίδας το ΒΗΜΑ.
Την συγκατάθεσή της έδωσε και η ευρωπαϊκή επιτροπή με την προϋπόθεση πως με τη βίζα αυτή δεν θα μπορούν οι τούρκοι πολίτες να ταξιδεύσουν στην Ευρώπη, ακόμα και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Στη συμφωνία προβλέπεται ρητά ότι οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να περιορίσουν αν όχι να μηδενίζουν τις μεταναστευτικές ροές προς την χώρα μας. Αλλά η συμφωνία δεν μένει μόνον σε υποσχέσεις. Αυτή τη φορά προβλέπει τον έλεγχο της τουρκικής πλευράς εάν τηρεί αυτά που έχουν συμφωνηθεί.
Στο μεταξύ πέφτουν βροχή οι αιτήσεις στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την ένταξη και άλλων νησιών ή άλλων περιοχών στην συμφωνία αυτή. Για παράδειγμα ζητεί να ενταχθεί στην συμφωνία η Πάτμος, η περιοχή του Έβρου, η Θάσος κ.α. Και όλα αυτά τη στιγμή που στις 24 Ιανουαρίου του 2024 η Ελλάδα (δια του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καιρίδη) αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετανάστευσης. Θα την παραλάβει από την Τουρκία και από τον ομόλογό του υπουργό Αλί Γερλίκαγια.