Είναι γνωστό ότι οι Τουρκία στηρίζει ένθερμα την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, την οποία ο Ερντογάν αναφέρει ως "απελευθερωτική οργάνωση", στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας κατά του Ισραήλ.
Διαχρονική η στήριξη της Τουρκίας στην τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς
Αυτό βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη, αφού η Τουρκία όλα τα προηγούμενα χρόνια παρείχε στέγη και καταφύγιο σε υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, εκδίδοντάς τους διαβατήρια με τουρκικά ονόματα, με τα οποία άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω των οποίων διακινούντο τεράστια χρηματικά ποσά για λογαρισμό της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Εκτός από το κοινό ιδεολογικό υπόβαθρο μεταξύ Ερντογάν και Χαμάς, αυτό των "αδελφών μουσουλμάνων", στο οποίο οικονομικός χορηγός και κεφαλή είναι το Κατάρ, ο Τούρκος Πρόεδρος, έχει και άλλους κατά πολύ σημαντικότερους στόχους που αποβλέπει μέσω της συμμαχίας του με την Χαμάς, ιδίως στη ΝΑ Μεσόγειο, όπως η οριοθέτηση της ΑΟΖ της Τουρκίας με την κυβέρνηση στη Γάζα.
Η Παλαιστίνη δεν είναι μέλος του ΟΗΕ και δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνίες με κράτη μέλη όπως η Τουρκία για οριοθέτηση ΑΟΖ
Στο θέμα είχε αναφερθεί από τον Μάρτιο του 2021, ο απόστρατος Ναύαρχος Cihat Yaycı, ο οποίος θεωρείται ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας οριοθέτησης Τουρκίας-Λιβύης, λέγοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα άλλαζε «ολόκληρη την εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ωστόσο είχε προειδοποιήσει ότι η κατάσταση της Παλαιστίνης που δεν είναι πλήρες μέλος του ΟΗΕ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Δεδομένου ότι η Παλαιστίνη δεν είναι μέλος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία με κράτη-μέλη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, οι Τούρκοι επικαλούνται την παράνομη συμφωνία του 2011 για την ΑΟΖ με τα κατεχόμενα στην Κύπρο, ισχυριζόμενοι ότι η συμφωνία αυτή έχει ισχύ.
Υποστηρίζουν μάλιστα ακόμη ότι «αφού η Παλαιστίνη μπορεί να είναι μέλος του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East-Med Gas Forum), μπορεί να υπογράψει και με εμάς συμφωνία».
«Με την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας, ο παλαιστινιακός λαός θα αποκτούσε τον έλεγχο μιας θαλάσσιας ζώνης 10.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία θα άνοιγε το δρόμο για να χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους του στη θάλασσα», είχε πεί τότε ο Yaycı.
Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο
Η Ανατολική Μεσόγειος έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της σε υδρογονανθρακες,σε πεδίο αντιπαράθεσης κυρίως της Τουρκίας με Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, (3+1).
Οι Τούρκοι διαμαρτύρονται προτάσσοντας ότι οι (3+1) στοχεύουν να περιορίσουν την ΑΟΖ της Τουρκίας, τη χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, στον Κόλπο της Αττάλειας, όπως προτάσουν ως επιχείρημα.
Οι εν λόγω χώρες ανέπτυξαν επίσης στρατιωτική συνεργασία και πραγματοποίησαν αρκετές ναυτικές ασκήσεις, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Η Τουρκία εδώ και καιρό απορρίπτει αυτή τη μονομερή προσέγγιση, επιμένοντας τάχα στα θαλάσσια δικαιώματα της και αυτά του ψευδοκράτους στην Κύπρο, ενώ υπέγραψε μια αμοιβαία συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με τη Λιβύη το 2019, παντελώς αίολη σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας,η οποία προκάλεσε μεγάλη διαμαρτυρία στην Ισραηλινο-Ελληνο-Αμερικανική πλευρά.
Από την πλευρά της η Κύπρος έχει προβεί σε οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ της με το Ισραήλ, αλλά όχι με την Ελλάδα, αφήνοντας την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου-Κρήτης-Ρόδου-Καστελορίζου-Κύπρου χωρίς οριοθέτηση με την χώρα μας.
Η δε χώρα μας έχει υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Ιταλία και έχει προβεί σε μερική οριοθέτηση τους με την Αίγυπτο δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού που διέρχεται από τη Ρόδο, αφήνοντας εκτός συμφωνίας την θαλάσσια περιοχή Ρόδου-Καστελορίζου.
Το σχέδιο Ερντογάν
Ο Τούρκος Πρόεδρος διαπιστώνει ότι λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας τα σχέδια του για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Παλαιστίνη αναβάλλονται.
Πρώτη επιδίωξη του Ερντογάν είναι η διάσωση του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς, προκειμένου να μπορεί να αναλάβει ρόλο στην μεταπολεμική περίοδο στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που ωστόσο μοιάζει με ουτοπία αφού το Ισραήλ θέλει να διαλύσει ολοκληρωτικά τη Χαμάς , ενώ και οι Αραβικές χώρες την έχουν περιθωριοποιήσει.
Η Λωρίδα της Γάζας εκτίμησή μας είναι πως μετά το τέλος του πολέμου, βορείως της κοιλάδας του Wadi θα γίνει Ισραηλινή στρατικοποιημένη περιοχή, ως "buffer zone", παρέχοντας ασφάλεια στα γειτονικά χωριά και πόλεις, ενώ το νότιο τμήμα της θα κυβερνηθεί από Παλαιστινιακή κυβέρνηση επικουρούμενη από επιτρόπους Αραβικών κρατών.
Σε αυτήν την περίπτωση ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να διεισδύσει στη Λωρίδα της Γάζας, μέσω ανοικοδόμησής της, αλλά και επιχειρώντας να αναλάβει ρόλο ως εγγυήτρια δύναμη για τους Παλαιστίνιους, με απώτερο τελικό σκοπό την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, την είσοδό του στον ΟΗΕ και την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μαζί του.
Ωστόσο το τελευταίο σκοντάφτει όχι μόνο στην Ελληνική αντίδραση αλλά και σε εκείνη του Ισραήλ, το οποίο δεν θα το επιτρέψει.