Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην στρατηγική Αμυντική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας, το νέο “ελληνογαλλικό AUKUS”, το οποίο αφορά ισχυρότερες και αποτελεσματικότερες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών κάνοντας πράξη το περιβόητο “Ελλάς-Γαλλία-συμμαχία”.
Η ιστορία διδάσκει αλλά και επαναλαμβάνεται. Αυτό φαίνεται να επαληθεύεται πλήρως από την πορεία των σχέσεων Γαλλίας-Ελλάδας στο διάβα της ιστορίας, όπου οι δύο χώρες ήταν πάντα σύμμαχες και ποτέ αντίπαλοι.
Αυτήν την συμμαχία δεν έχει χωνέψει με τίποτα η Τουρκία για αυτό και στράφηκε στην Βρετανία αναζητώντας ταυτόχρονα και τεχνογνωσία για το εθνικό μαχητικό της αλλά και την αγορά αεροσκαφών Eurofighter.
Αμυντική συμφωνία με πολλά πλοκάμια ανάμεσα σε Τούρκους και Βρετανούς
Η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν Δήλωση Πρόθεσης για Αμυντική Συνεργασία.Το προσχέδιο υπογράφηκε για μια στενότερη αμυντική σχέση μεταξύ των δύο κρατών, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη διατήρησης της υποστήριξης προς την Ουκρανία, άσχετα αν οι Τούρκοι είναι φιλαράκια με τον Πούτιν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία, συμφώνησαν να συνεργαστούν πιο στενά για να βοηθήσουν στην επίτευξη μεγαλύτερης σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας και στα δύο κράτη.
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Γκράντ Σάρπς, υπέγραψε δήλωση πρόθεσης για αμυντική συνεργασία, με τον Τούρκο ομόλογό του, Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.
Η συμφωνία αφορά την παροχή πλαισίου για στενότερη συνεργασία για την παροχή πρόσθετων δραστηριοτήτων που θα ωφελήσουν την ασφάλεια και την ευημερία και των δύο χωρών.
Σχέδια για κοινές τουρκο-βρετανικές ναυτικές ασκήσεις σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο
Τουρκικό ΜΜΕ αναφέρει ότι μετά την υπογραφή της συνεργασίας των δύο κρατών, θα έχουμε στενή συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, τον εντοπισμό κοινών εκπαιδευτικών ασκήσεων στην Μεσόγειο, με επιχειρήσεις υποστήριξης ασφαλείας γύρω από τη Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή.
Το πόσο μακριά έχουν φτάσει οι δεσμοί μεταξύ Τούρκων και Βρετανών είναι γνωστό εδώ και μεγάλο διάστημα.
Επίσης είναι γνωστό ότι οι Βρετανοί μπορούν να αποκτήσουν επιρροή από την Μεσόγειο μέχρι το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας. Το Λονδίνο μπορεί να επηρεάσει επίσης την κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη με “τουρκικά χέρια”, ενώ οι σχέσεις Λονδίνου-Άγκυρας αυξάνονται κάθε μέρα. Αυτό βέβαια αφορά και το κυπριακό.
Μεταφορά βρετανικής τεχνογνωσίας στην Τουρκία και στρατηγική συμμαχία
Λίγοι όμως ειδικοί έδωσαν προσοχή σε μια άλλη πτυχή των βρετανο-τουρκικών σχέσεων στην οποία οι Βρετανοί θέλουν να κάνουν τους Τούρκους ισχυρότερους και πιο επικίνδυνους, δίνοντας τους ισχυρό ρόλο στο παραδοσιακό γεωπολιτικό παιχνίδι τους μια νέα διάσταση. Πρόκειται για στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Η είσοδο των Βρετανών έχει φέρει τα πάνω κάτω, σύμφωνα με συμπέρασμα που εξάγεται από διάφορες πτυχές της στρατιωτικο-τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Λονδίνου και Άγκυρας.
Στο Λονδίνο στρέφεται η τουρκική Πολεμική Αεροπορία με Προχωρημένες συζητήσεις για κινητήρα TFX και Eurofighter
“Θα συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς συνεργασίας μας, ιδίως σε θέματα όπως το τουρκικό μαχητικό TFX»,δήλωσε χθες ο Βρετανός υπουργός.
Η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν στενές αμυντικές σχέσεις λόγω της συνεργασίας τους στο ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχει και βιομηχανική συνεργασία. Η βρετανική κατασκευάστρια κινητήρων Rolls-Royce και ο τοπικός της συνεργάτης Kale αναμένεται να προμηθεύουν έναν κινητήρα για το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος της Άγκυρας, το TF-X.
Ένας γνώστης του κλάδου είπε ότι η Τουρκία αναζητά την αγορά δύο μοιρών μαχητικών Eurofighters, που ανέρχονται μεταξύ 24 και 48 μονάδων.
Μια δεύτερη πηγή, η οποία μίλησε επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η απόκτηση του Eurofighter από την Άγκυρα δεν θα ήταν εύκολη διαδικασία, καθώς θα απαιτούσε πολλές τεχνικές προσαρμογές και εκπαίδευση εντός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Τουρκία έχει τα δικά της εθνικά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα προγράμματα μαχητικών αεροσκαφών, όπως το TFX και το Hurjet, αλλά δεν είναι αποδεδειγμένα στη μάχη και η ημερομηνία παράδοσής τους μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη γραμμή παραγωγής. Αυτός είναι ο λόγος που ο τουρκικός στρατός αναζητά προσωρινές λύσεις.