Ελληνοτουρκικά

"Ξεφεύγει" η Τουρκία με ασφαλείς επικοινωνίες για την άμυνα και την αεράμυνά της της χάρη στον δορυφόρο "TÜRKSAT 6A" και το αεροσκάφος στόχο «SUPER ŞİMŞEK» (Βίντεο)

Είναι γεγονός ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία  εξακολουθεί να παράγει συνεχώς εγχώρια οπλικά συστήματα μέσα και πυρομαχικά, με ιδιαίτερη έμφαση στα UAV, ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας της, ενώ παράλληλα επιχειρεί να ανεξαρτητοποιηθεί και στο χώρο των δορυφορικών επικοινωνιών πλήρως.

Ο τουρκικός επικοινωνιακός δορυφόρος "TÜRKSAT 6A"

Πρόσφατα και προκειμένου να εκπληρωθούν οι απαιτήσεις της τουρκικής εταιρείας χειριστή δορυφόρων TÜRKSAT, υπογράφηκε η σύμβαση για το Έργο «Ανάπτυξη και Παραγωγή του Δορυφόρου Επικοινωνίας TÜRKSAT 6A», το οποίο ξεκίνησε υπό τον συντονισμό του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK), το 2014.

Ο οικονομικός προϋπολογισμός για το πρόγραμμα έχει χορηγηθεί από τη Δημοκρατία της Τουρκίας, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, την TÜRKSAT και την TÜBİTAK.

Ο TÜRKSAT 6A ως ο πρώτος εγχώριος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος της Τουρκίας, έχει προγραμματίσει να αναπτυχθεί σε συνεργασία με εθνικές βιομηχανίες και ινστιτούτα με ένα μοντέλο μεριδίου εργασίας που βασίζεται σε συμπληρωματικές ικανότητες των συμμετεχόντων.

Στο πλαίσιο του έργου TÜRKSAT 6A, ο σχεδιασμός και η κατασκευή δορυφορικών υποσυστημάτων δομικής, θερμικού ελέγχου, χημικής πρόωσης, πλεξούδας και μηχανικού εξοπλισμού υποστήριξης εδάφους είναι υπό την ευθύνη της Turkish Aerospace.

Επιπλέον, η Turkish Aerospace, μαζί με την TÜBİTAK Space, συμμετέχει σε δραστηριότητες δορυφορικής διαχείρισης δεδομένων επί του σκάφους, Λογισμικό Διοίκησης & Ελέγχου και Συναρμολόγησης, Ενσωμάτωσης και Δοκιμών.

Οι δραστηριότητες συναρμολόγησης, ολοκλήρωσης και δοκιμής του δορυφόρου TÜRKSAT 6A πραγματοποιούνται στο Κέντρο Συναρμολόγησης, Ολοκλήρωσης και Δοκιμών Διαστημικών Συστημάτων (AIT) στις Τουρκικές Αεροδιαστημικές Εγκαταστάσεις στην Άγκυρα.

Ο δορυφόρος σχεδιάζεται να βρίσκεται σε γεωστατική τροχιά 42° Α για τη λειτουργία της Εθνικής Εταιρείας Διαχειριστή Δορυφόρου, TÜRKSAT. Ο δορυφόρος θα έχει μάζα εκτόξευσης άνω των 4 τόνων.

Δυνατότητες-Περιοχές κάλυψης

Το TÜRKSAT 6A θα προσφέρει εκτεταμένες δυνατότητες και πρόσθετη χωρητικότητα για εφαρμογές υψηλής και ασφαλούς μεταφοράς δεδομένων με 16 αναμεταδότες Ku-Band που μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα.

Ο TÜRKSAT 6A είναι το πρώτο έργο επικοινωνιακού δορυφόρου που αναπτύχθηκε τοπικά στην Τουρκία και στοχεύει στην προώθηση των δυνατοτήτων της χώρας μας στον τομέα του διαστήματος.

Με τον TÜRKSAT 1B, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1994, και τους ακόλουθους δορυφόρους TÜRKSAT 1C, 2A, 3A, 4A, 5A και 5B, έχουν παρασχεθεί και παρέχονται υπηρεσίες στον τομέα αυτό στη χώρα μας. Ωστόσο, αυτοί οι δορυφόροι προμηθεύτηκαν από ξένες εταιρείες.

Στο έργο TÜRKSAT 6A, η TÜBİTAK UZAY αναπτύσσει την εθνική δορυφορική πλατφόρμα επικοινωνιών μαζί με τους εταίρους του έργου TUSAŞ, ASELSAN και CTECH εταιρείες, επωφελούμενη από την εμπειρία της στον τομέα του διαστήματος που αποκτήθηκε στα προηγούμενα έργα RASAT και GÖKTÜRK-2.

Το TÜRKSAT 6A Satellite θα εξυπηρετεί τελικούς χρήστες στην Τουρκία καθώς και στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και μεγάλο μέρος της ασιατικής ηπείρου.

 

 

https://youtu.be/tVX3W_kEJ8Q?t=31

 

 

Το τουρκικό αεροσκάφος στόχος   «SUPER ŞİMŞEK»

Παράλληλα  όπως προαναφέραμε η Τουρκία,  κατασκευάζει και αναπτύσει συνεχώς UCAV,  DRONES KAMIKAZE, USV και μη επανδρομένα αεροσκάφη όπως το KIZILELMA, αλλά και αεροσκάφη στόχους υψηλής ταχύτητας, όπως το  SUPER ŞİMŞEK,  για την εκπαίδευση των συστημάτων αεράμυνάς της  και την διαμόρφωση νέων δογμάτων.

Η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TUSAŞ) παρουσίασε το SUPER ŞİMŞEK στην Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού παρουσιάζοντάς το ανεξάρτητα και κάτω από το φτερό του μη επανδρωμένου αεροσκάφους AKSUNGUR.

Ο επικεφαλής μηχανικός προϊόντων του Tactical UAV της TAI Özgür Sayın είπε στον ανταποκριτή του AA ότι είναι ο διαχειριστής των έργων ŞİMŞEK και SUPER ŞİMŞEK.

Υπενθυμίζοντας ότι η εταιρεία προώθησε επίσης το SUPER ŞİMŞEK στο «Πρόγραμμα Century of Future» που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου, ο Sayın δήλωσε ότι η πλατφόρμα τράβηξε μεγάλη προσοχή.

Δηλώνοντας ότι το έργο SUPER ŞİMŞEK ξεκίνησε ως αεροσκάφος στόχου υψηλής ταχύτητας και μεγάλου ύψους, ο Sayın είπε:

"Το πρώτο αίτημα εδώ ήταν για μια πλατφόρμα που επιταχύνει σε υψηλές ταχύτητες που θα χρησιμοποιηθεί σε δοκιμές επαλήθευσης των συστημάτων αεράμυνας μας. Η δουλειά μας έχει ξεκινήσει για να καλύψει αυτήν την ανάγκη. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε αναπτύξει την πλατφόρμα που μπορεί να εκτελέσει αυτήν την εργασία. Στο μέλλον, το SUPER ŞİMŞEK θα έχει διαφορετικές διαμορφώσεις ωφέλιμου φορτίου. Αυτές περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές "Θα στοχεύσουμε να εισαγάγουμε διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις, όπως πόλεμο, παρεμβολές σήματος και διαμορφώσεις πυρομαχικών στους χρήστες μας, ενσωματώνοντάς τις στο αεροσκάφος."

Ο "αδερφός" του ŞİMŞEK

Το SUPER ŞİMŞEK, το οποίο περιγράφεται και ως ο «αδελφός» του ŞİMŞEK, του αεροσκάφους στόχου που αναπτύχθηκε προηγουμένως από την TAI, θα είναι το πρώτο αεροσκάφος στόχος. Θα ακολουθήσουν εκδόσεις με ψεύτικους στόχους και επιθετικά πυρομαχικά.

 Θα φτάσει σε ταχύτητες 0,8-0,9 mach και θα έχει αυτονομία πάνω από 700 χιλιόμετρα, Βάρος: 200 kg, Κεφαλή: 35+ κιλά

 Το ŞİMŞEK-3 (ονομάζεται επίσης SUPER ŞİMŞEK) αναπτύσσεται ειδικά για το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης ANKA-3, θα μπορεί να πετάει σε κοπάδια.

 

 

https://youtu.be/wy44qiSdeI0

 

"Ξεφεύγει"  η Τουρκία

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση με την Τουρκία έχει αρχίσει να ξεφεύγει επικίνδυνα, με την χώρα μας να συνεχίζει να επενδύει ατροφικά-διστακτικά  θα λέγαμε στον τομέα των drones, συνεχίζοντας  μονοδιάστατα να αγοράζει παραδοσιακά πανάκριβα  οπλικά συτήματα και μέσα, όπως μαχητικά αεροσκάφη , φρεγάτες κλπ, μη λαμβάνοντας επαρκώς κατά την άποψή μας, τα διδάγματα από σύγχρονες στρατιωτικές αναμετρήσεις, (Συρία-Λιβύη-Ουκρανία-Ναγκόρνο Καραμπάχ) όπου τα UCAV, DRONE KAMIKAZE, USV , έχουν διαδραματίσει ουσιαστικότατο ρόλο στην εξέλιξή τους.

Πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι Τούρκοι δοκιμάζουν μέσω των drones τους διάφορα δόγματα χρήσης τους, είτε συνδυαστικά με παραδοσιακά οπλικά συστήματα και μέσα, είτε μεμονωμένα, είτε σε κοπάδια.

Τέλος με τον τουρκικό επικοινωνιακό δορυφόρος "TÜRKSAT 6A" η Τουρκία επιχειρεί ανεξαρτητοποίηση στον τομέα των επικοινωνιών της , με πολλαπλά οφέλη για την άμυνά της.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ