Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι Τούρκοι δοκίμασαν προσβολή πλοίου από σμήνος USV Albatros Kamikaze συνδυαστικά με drone TB2 BAYRAKTAR-Στόχος οι φρεγάτες BELHARRA της Ελλάδας

Σε πληθώρα άρθρων μας, τουλάχιστον δέκα (10) τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε εξάρει την σημασία των USV στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας την χρήση και αποτελεσματικότητά τους για λογαριασμό των Ουκρανών στην Μαύρη θάλασσα, κατά των πολεμικών πλοίων του Ρωσικού στόλου, προτρέποντας την Ελλάδα να προβεί στην δημιουργία "στολίσκου USV" για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού της.

Επισημαίναμε ότι οι Ουκρανοί μας δείχνουν το δρόμο για την αποτελεσματικότητα των θαλασσίων drones (USV), ενώ είχαμε αναφερθεί εκτενώς  για το  επιτακτικό θέμα ΑΜΕΣΗΣ αγοράς σε μεγάλους αριθμούς UAV-UCAV-USV-DRONES KAMIKAZI από τη χώρα μας.

Οι Τούρκοι αντιλαμβανόμενοι την αποτελεσματικότητα των USV,  προέβησαν στην κατασκευή εγχώριων τα οποία και δοκιμάζουν, με σκοπό την διαμόρφωση  νέου Ναυτικού δόγματος , με ενσωμάτωσή τους, για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού τους.

Οι Τούρκοι δοκίμασαν προσβολή πλοίου από σμήνος USV Albatros Kamikaze

Σχετικό είναι άρθρο Τουρκικού ΜΜΕ, το οποίο αναφέρει ότι "το Albatros Kamikaze IDA Swarm, που αναπτύχθηκε από την ASELSAN, χτύπησε έναν πραγματικό στόχο πλοίου με μια κεφαλή που παρήγαγε η Roketsan. Το πλοίο στόχος βυθίστηκε", επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

"Πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική βολή στη Μερσίνα για το καμικάζι İDA Albatros , το οποίο αναπτύχθηκε από την ASELSAN και διασφαλίζει ότι το εκρηκτικό που περιέχει πυροδοτείται χτυπώντας εχθρικούς στόχους με μεγάλη ταχύτητα στο νερό.

Ένα σμήνος οκτώ (8) Μη Επανδρωμένων Ναυτικών Οχημάτων Albatros Kamikaze (IDA) επιτέθηκε στο πλοίο-στόχο στη θάλασσα ως μέρος της δοκιμαστικής βολής. Ένα όχημα από το σμήνος Albatros Kamikaze IDA, που μετέφερε μια κεφαλή Roketsan, χτύπησε το πλοίο-στόχο και εξερράγη. Ως αποτέλεσμα της επιτυχώς ολοκληρωθείσας δοκιμαστικής βολής, το πλοίο στόχος 22 μέτρων βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά.

«Πρώτη στον κόσμο κοινή Επιχείρηση İDA-UAV»

Στη δοκιμή βολής συμμετείχε και το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) Bayraktar TB2 της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων. Στο πλαίσιο του εφαρμοζόμενου σεναρίου, μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα κατευθύνθηκαν στον στόχο που εντοπίστηκε από το Bayraktar TB2.

Έτσι, για πρώτη φορά στον κόσμο, η ιδέα επίθεσης καμικάζι με σμήνη IDA επιδείχθηκε με την κοινή επιχείρηση IDA-UAV.

Τη δοκιμή στα ανοικτά των ακτών της Μερσίνης παρακολούθησαν στιγμή προς στιγμή ο Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu, ο Πρόεδρος της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών Haluk Görgün, ο Γενικός Διευθυντής της ASELSAN Ahmet Akyol και άλλοι αξιωματούχοι στο Αρχηγείο Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων.

Από την άλλη πλευρά, μαθεύτηκε ότι το πλοίο-στόχος είχε πλυθεί και καθαριστεί από ρύπους όπως καύσιμα και λάδια πριν από τη δοκιμή προκειμένου να αποφευχθεί η βλάβη του περιβάλλοντος."

Συμπέρασμα

Η παραπάνω επιτυχής προσβολή πλοίου από σμήνος USV Albatros Kamikaze σε συνδυασμό με μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) Bayraktar TB2 που εντόπισε τον θαλάσσιο εχθρικό στόχο, επαληθεύουν την εκτίμησή μας για προσπάθεια διαμόρφωσης Ναυτικού δόγματος από τους Τούρκους που να προβλέπει την χρήση τους στο Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού τους, χτυπώντας "καμπανάκι" για την αντιμετώπισή τους από το Πολεμικό Ναυτικό μας.

Η τουρκική δοκιμή έρχεται λίγες ημέρες μετά την καθέλκυση της  πρώτης  φρεγάτας "ΚΙΜΩΝ" , BELHARRA της Ελλάδας στο Λοριάν της Γαλλίας, από τις τρείς συνολικά που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό μας, δείχνοντας σαφέστατα τις τουρκικές προθέσεις και στοχεύσεις.

Επιπλέον τονίζουν την επιτακτικότητα δημιουργίας Ελληνικού στολίσκου με USV που προαναφερθήκαμε.

Ας οραματιστούμε την εικόνα όπου κατά ταχύπλοων σκαφών γεμάτα με τούρκους πεζοναύτες τα οποία θα κινούνται προς τις ακτές ενός νησιού μας, εκτοξευθούν μαζικά UAV και USV.

Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο σε απώλειες όσο και στο ηθικό των επιτιθέμενων τούρκων.
 
Θα πρέπει  επίσης να αντιληφθούμε, ότι  UCAV – USV μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής αναλόγως του βεληνεκούς τους, να προσβάλουμε στόχους στρατιωτικούς και μη, τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Είναι προτιμότερο η Ελλάδα, να έχει 1 λιγότερο μαχητικό αεροσκάφος F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία 1 Αμερικανικό F-16 BLOCK70, κοστίζει μαζί με τα οπλικά του συστήματα 200 εκατομμύρια δολάρια  και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει 200 UCAV περίπου ή 800 USV.

Αυτό το λέμε αφού  σύμφωνα  με τρέχουσες τιμές  για παράδειγμα, ένα τουρκικό Bayraktar κοστίζει περίπου 1.000.000 δολάρια, οπότε και οι τιμές  UCAV ανάλογων  δυνατοτήτων συμμαχικών κρατών δεν θα αποκλίνουν σημαντικά, ενώ ένα Ουκρανικό UCV κοστίζει 250.000 δολάρια.

Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Τα UAV καμικάζι και USV, εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους μαχητές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...