Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Εκδήλωση στην Κομοτηνή από τουρκόψυχους για "επανεξέταση της Συνθήκης της Λωζάνης" αποκαλύπτει την εμμονή της Τουρκίας στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας

Η Τουρκία είναι γνωστή για την διπρόσωπη εξωτερική πολιτική που υιοθετεί στην Ουκρανία, αφού ενώ ανήκει στο ΝΑΤΟ και στη Δύση γενικότερα, εντούτοις στηρίζει και συνεργάζεται άριστα με την Ρωσία, σε μια σειρά Διεθνών ζητημάτων, όπως στη Συρία, στο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ , αλλά και στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας αφού το Ακουγιού κατασκευάζεται από  Ρωσική εταιρεία και του φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια τακτική ακολουθεί τώρα με την Ελλάδα, αφού από την μια ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη και συμφώνησαν στην τήρηση ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη επαναπροσέγγισης των δύο χωρών, μέσω διαλόγου και αποφυγή έντασης , ενώ από την άλλη παρόλο το χαμηλό βιοτικό επίπεδο των Τούρκων πολιτών και της κακής οικονομίας της χώρας του, ο Τούρκος Πρόεδρος  συνεχίζει να δαπανά υπέρογκα ποσά σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και την αμυντική βιομηχανία της χώρας του, δείχνοντας ότι ετοιμάζεται πυρετωδώς για στρατιωτική αναμέτρηση μαζί μας.

Προκλητική εκδήλωση στην Κομοτηνή από τουρκόψυχους για επανεξέταση της Συνθήκης της Λωζάνης

Πέραν των παραπάνω η Τουρκία επιχειρεί να συντηρεί το θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, με εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή πριν από δύο ημέρες. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το site "η φωνή της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα", αναφέρεται ότι το Γυναικείο Τμήμα του Συνδέσμου Αποφοίτων Πανεπιστημίων της Μειονότητας Δυτικής Θράκης (WTMUGA),  διοργάνωσε  εκδήλωση με θέμα «Επανεξετάζοντας τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης στην 100η επέτειό της» την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή.

Συντονιστής της συνάντησης της εκδήλωσης ήταν ο Δρ Koray Hasan και ομιλητής ο  καθηγητής Dr. Kader Özlem από το Πανεπιστήμιο της Προύσας Uludağ 

Το πάνελ διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής.

 

Σύμφωνα με τοπικές πηγές στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσημοι  Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Ünal , ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Şerif, και άλλοι.

Επισημάνσεις

Από τα παραπάνω επισημαίνουμε την παρουσία του Γενικού προξένου Κομοτηνής στην εκδήλωση, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει την έγκριση των προϊσταμένων του από το Τουρκικό ΥΠΕΞ για να συμμετέχει σε αυτήν και την  "καραμέλα"  της Άγκυρας περί τουρκικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη και όχι μουσουλμανική όπως ρητά προσδιορίζεται στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Κατά συνέπεια η συγκεκριμένη εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή, επιχειρεί να "διαφωτίσει" τους ακροατές περί της επίσημης τουρκικής θέσεως για "τουρκική μειονότητα" και όχι μουσουλμανική στην Δυτική Θράκη.

Στην πραγματικότητα οι μουσουλμάνοι που διαβιούν στη Θράκη μας είναι  “τριπλής  εθνολογικής προέλευσης” και συγκεκριμένα είναι Πομάκοι, Αθίγγανοι και τουρκογενείς.

Πομάκοι και Αθίγγανοι

Τόσο οι Πομάκοι όσο και οι Αθίγγανοι μουσουλμάνοι της Θράκης ουδεμία  καταγωγή ή προέλευση έχουν σε σχέση με την Τουρκία.

Οι μεν Πομάκοι οι οποίοι ζούν κατά βάση σε ορεινά χωριά έχουν τη δική τους γλώσσα η οποία δεν είναι η τουρκική και ιστορικά  κατά μια εκδοχή προέρχονται από τους αρχαίους Αγριάνες, πολεμιστές του Μ. Αλεξάνδρου, οι οποίοι ζούσαν στην περιοχή και με την έλευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εξισλαμίστηκαν.

Οι Αθίγγανοι πάλι είναι τοπικά διαμένοντες οι οποίοι και αυτοί ασπάστηκαν τη μουσουλμανική θρησκεία επί τουρκοκρατίας.

Όπως αντιλαμβανόμαστε τόσο οι Πομάκοι όσο και οι Αθίγγανοι δεν έχουν τουρκική καταγωγή και συνεπώς η Τουρκία δεν μπορεί αυθαιρέτως να αναφέρεται στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης μας, βαφτίζοντας την τουρκική

Αυτό είναι που προσπαθεί με νύχια και δόντια να αλλάξει η Τουρκία, προκειμένου σε όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης μας να τους βάλλει ως “ετικέτα” ότι είναι Τούρκοι.

Γιατί η Τουρκία επιμένει στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης;

Ο παντουρκισμός  είναι ο πρώτος λόγος που η Τουρκία 'βαφτίζει" αυθαίρετα την μουσουλμανική μειονότητα ως τουρκική στη Θράκη μας η οποία μάλιστα "καταπιέζεται'.

Ο δεύτερος λόγος είναι η στρατηγική θέση της Θράκης μας σε συνδυασμό με την ελληνοαμερικανική φιλία-συνεργασία, η οποία βρίσκεται στο απόγειό της και η οποία εκδηλώνεται με ποικίλες δράσεις των δύο χωρών στο εν λόγω ελληνικό εδαφικό διαμέρισμα και εξηγώ.

Σήμερα  η Αλεξανδρούπολη αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την Αμερικανική πολιτική για τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τις Βαλτικές χώρες.

Είναι τέτοια η σημασία της περιοχής, που δίνει αξία και σε άλλα έργα, καθιστώντας και αυτά στρατηγικά.

Ένα από τα πλεονεκτήματα, είναι η σύνδεση του λιμανιού με την Εγνατία Οδό και η σύνδεση αυτή με τις κάθετες οδούς που οδηγούν στα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τις Βαλτικές Χώρες.

Επίσης, η σύνδεση της "Via Carpathia" με την Εγνατία οδό, δίνει τεράστια αξία και στα λιμάνια Θεσσαλονίκης – Καβάλας. 

Το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα της περιοχής είναι ο σιδηρόδρομος.

Η Βόρεια Ελλάδα με τα τρία λιμάνια της Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, είναι η πύλη εμπορευμάτων και στρατευμάτων για την Ανατολική Ευρώπη και τις Βαλτικές Χώρες. Η Σιδηροδρομική Εγνατία και η σύνδεση της με τα τρία αυτά λιμάνια, ουσιαστικά μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα κόμβο μεταφοράς, τέτοιον που επηρεάζει άμεσα και γεωπολιτικές εξελίξεις.

Η "Σιδηροδρομική Εγνατία" επηρεάζει πολλές χώρες, όπως Ουκρανία, Γεωργία και Ρουμανία και οι οποίες επενδύουν πολιτικά και οικονομικά σε αυτό το έργο.

Η Σιδηροδρομική Εγνατία είναι όμως εξίσου σημαντική για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ενσωμάτωση τους στην Ευρωπαϊκή κοινότητα, το ΝΑΤΟ και τα Αμερικανικά συμφέροντα.

Τέλος Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Θεσσαλονίκη είναι τρία ασφαλή μέρη για στρατιωτικές μετακινήσεις δυνάμεων του ΝΑΤΟ, από τη Μεσόγειο πρός την Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη και αντίστροφα, μακριά από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης θάλασσας.

Το τελευταίο μειώνει την εξάρτηση των ΗΠΑ και ΕΕ από την Τουρκία, αφού στην ουσία τα Στενά του Ελλησπόντου χάνουν πολύ μεγάλο μέρος της στρατηγικής τους σημασίας.

Αυτός είναι επίσης και ένας πολύ σημαντικός λόγος που δικαιολογεί την συνεχή προσπάθεια της Τουρκίας για διχοτόμηση του Αιγαίου, προκειμένου να πάρει την θαλάσσια περιοχή και τα νησιά μας τα οποία βρίσκονται ανατολικότερα του 25ου Μεσημβρινού.

Άλλωστε τα στενά του Ελλησπόντου ακόμη και σήμερα, έχουν στρατηγική σημασία με μια βασικότατη προϋπόθεση.

Αυτή είναι τα “Ελληνικά Στενά” να είναι ανοιχτά, αφού αν κλείσουν τίποτε δεν μπαίνει ή βγαίνει δια μέσου των στενών του Ελλησπόντου από και πρός τη Μαύρη Θάλασσα.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να καταστρέψει τα κοινά Ελληνοαμερικανικά σχέδια για την Θράκη, τα οποία υποβαθμίζουν πάρα πολύ τη στρατηγική αξία των "τουρκικών στενών" και κατ΄επέκταση της ίδιας της Τουρκίας

Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί το επόμενο χρονικό διάστημα για τυχόν δημιουργία προβοκατόρικων τουρκικών ενεργειών με στόχο τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης μας.

Επισημαίνουμε τέλος ότι  η Τουρκία έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι είναι "καθηγήτρια" στο στήσιμο προβοκατόρικων ενεργειών σε βάρος μας, προκειμένου να συσπειρώσει εναντίον "του υποθετικού εχθρού", τον δοκιμασμένο και ταλαιπωρημένο από δεινά τουρκικό λαό.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ