Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την υπογραφή της κοινής δήλωσης Ελλάδας και Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, μιας συμφωνίας για την οποία ο αρμόδιος υπουργός κ. Καιρίδης είπε στην ΕΡΤ πως πρόκειται για ευρωτουρκική συμφωνία με πρωτοβουλία της Αθήνας, αναμφίβολα το κλίμα τουλάχιστον σε διπλωματικό επίπεδο είναι θετικό. Σε τελική ανάλυση πρόκειται για μια συμφωνία για το μεταναστευτικό που στην παρούσα φάση αποτελεί πρόβλημα και για τις δύο χώρες και η επίλυσή του δίνει μια θετική «αύρα» στις σχέσεις των δύο χωρών χωρίς επί του παρόντος να αγγίζει τις κόκκινες γραμμές στις δύο ακτές του Αιγαίου.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό «Ελληνική Ηχώ».
Αφού μίλησε για την Διασπορά, την Ομογένεια, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τα Βαλκάνια ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να πω και μία κουβέντα, γιατί αντιλαμβάνομαι το ενδιαφέρον και ίσως και την ανησυχία της ελληνικής Ομογένειας για την σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία.
Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι, μετά από μία περίοδο στην οποία είχαμε μία σχετική δυσκολία να μπορούμε να επικοινωνούμε δημιουργικά, έχουμε εδραιώσει ένα σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά, έχουμε δύο κυβερνήσεις οι οποίες έχουν πολύ νωπή εντολή από τα εκλογικά σώματα και έχουν σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο να προχωρήσουν σε συζητήσεις.
Για μας είναι σημαντικό, σε πρώτο επίπεδο, να μπορέσουμε να παρατείνουμε το χρόνο, όσο το δυνατόν, της περιόδου ησυχίας και καταλλαγής στην περιοχή μας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι σημαντικό το ότι μπορούμε να επικοινωνούμε με την απέναντι πλευρά χωρίς κάθε φορά που υπάρχει η οποιαδήποτε διαφορά ή διχογνωμία να προκαλείται και κρίση.
Θα υπάρξουν μία σειρά από θετικά μέτρα, τα οποία θα αφορούν τομείς, οι οποίοι είναι σημαντικοί για τις δύο χώρες, όπως είναι η πολιτική προστασία, συνέπεια και της σημαντικής κλιματικής κρίσης που εμφανίζεται στη Μεσόγειο και η οποία ταλανίζει όλες τις χώρες περί τη Μεσόγειο και, βεβαίως, την Ελλάδα και την Τουρκία. Και, κάποια στιγμή - η οποία όμως δεν είναι του παρόντος - να δούμε και τη μείζονα διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Όλα αυτά, βεβαίως, θα πρέπει να αποδεικνύονται στην πράξη. Η ειλικρινής διάθεση θα πρέπει να αποδεικνύεται με συνέπεια και με συνέχεια. Και ιδίως, βεβαίως, να μην ξεχνάμε τη θεμελιώδη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που είναι η Κύπρος μας, η Κύπρος η οποία για μας είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχιστούν οι συζητήσεις οι οποίες γίνονται και ήταν παρεμβάσεις της ελληνικής πολιτείας και του Πρωθυπουργού μας προς την κατεύθυνση της συνέχειας των συζητήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τουρκοκυπριακή πλευρά, έτσι ώστε να υπάρξει μία λύση βιώσιμη, στο πλαίσιο ακριβώς των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της τοποθέτησης ειδικού απεσταλμένου»