Ελληνοτουρκικά

Απέλπιδα προσπάθεια Ερντογάν και τουρκικού τύπου να βγάλουν εκτός ελληνοτουρκικών την ΕΕ- Σκοποί και επιδιώξεις τους

Έχει παρατηρηθεί πάμπολες φορές στο παρελθόν ότι  τόσο ο Ερντογάν  με δηλώσεις του όσο και τα τουρκικά ΜΜΕ ερμηνεύοντας αυτές, τις παραμονές κρίσιμων συναντήσεων του Τούρκου Προέδρου με ηγέτες άλλων χωρών, επιχειρούν να δώσουν μια άκαμπτη -σκληρή εικόνα  των τουρκικών θέσεων για τα θέματα που θα συζητηθούν, σε μια προσπάθεια να  μειώσουν τις προσδοκίες του συνομιλητή του, επιχειρώντας να τον οδηγήσουν σε μια "έκπτωση" των απαιτήσεων-αξιώσεων του εκ των προτέρων.

Αυτό επιχειρεί τουρκικό ΜΜΕ, τις παραμονές συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στις ΗΠΑ στο περιθώριο της της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με σχετικό άρθρο του με τίτλο "Το σχέδιο  της Ελλάδας για την Τουρκία απέτυχε! Ο Πρόεδρος Ερντογάν χάλασε το παιχνίδι", επισημαίνοντας:

"Η Ελλάδα, που διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα, έστρεψε την προσοχή της στη συνάντηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη.

Ο Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι θα αποφύγει να μαλώσει με την Τουρκία και είπε ότι ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη περνά από την Ελλάδα και ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό  ως ατού.

Η κριτική του προέδρου Ερντογάν για τη σκανδαλώδη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο αεροδρόμιο Ατατούρκ πριν από το ταξίδι του στις ΗΠΑ κατέστρεψε το σχέδιο Μητσοτάκη.

Οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν συνάντηση στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου.Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης αξιολόγησε τα θέματα της στις χθεσινές του δηλώσεις.

Ο Μητσοτάκης είπε, "Η Ελλάδα δεν άλλαξε τη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία. Πρόθεσή μου είναι να μιλήσω με την Τουρκία και να λύσω τα προβλήματά μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Τα πράγματα δεν πρέπει να φτάνουν στα άκρα όταν διαφωνούμε".

Ο ελληνικός Τύπος σχολίασε τον Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζητήματα κυριαρχίας και θέματα που αφορούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς Δεν είναι διατεθειμένος να τα συζητήσει με την Τουρκία."

Συζήτηση για την οριοθέτηση ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Δηλώνοντας ότι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ο Μητσοτάκης είπε, «Δεν θα συζητήσουμε την εθνική κυριαρχία, το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τα δικαιώματα που απορρέουν από την άσκηση κυριαρχίας στα νησιά». Αξιολογώντας το ερώτημα για την ικανοποίηση των αξιώσεων στις διαπραγματεύσεις, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι αξιώσεις και των δύο πλευρών δεν θα ικανοποιηθούν στο 100%.

Το σχέδιο του Μητσοτάκη είναι διαφορετικό

Το σχέδιο στο μυαλό του Μητσοτάκη είναι εντελώς διαφορετικό. Ο Μητσοτάκης, ο οποίος πιστεύει ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη περνά από την Ελλάδα με την προσέγγιση της Τουρκίας προς τη Δύση, είπε: «Αυτή η κατάσταση είναι ένα όπλο που έχουμε για την εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να λυθούν τα προβλήματα του παρελθόντος σε μια νύχτα,αλλά δεν θέλουμε κάποιες καταστάσεις να οδηγήσουν σε ακραία ρητορική». «Δεν το θέλουμε» επανέλαβε.

Η θέση Ερντογάν

Ωστόσο, η κατάσταση δεν μοιάζει καθόλου με το σχέδιο Μητσοτάκη.

Στην πραγματικότητα, ο Πρόεδρος Ερντογάν "εγκατέλειψε" πρόσφατα την Ευρώπη.

Στην ερώτηση για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που του έγινε στο αεροδρόμιο πριν μεταβεί στις ΗΠΑ, απάντησε ως εξής:

«Αν θέλετε να μάθετε πολύ ξεκάθαρα την εκτίμησή μου, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προσπαθεί να απομακρυνθεί από την Τουρκία. Σε αυτήν την περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει κινήσεις απόσχισης από την Τουρκία, θα κάνουμε την εκτίμησή μας απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις και μετά από αυτές τις αξιολογήσεις, θα δημιουργήσουμε σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν χρειαστεί. Μπορούμε να έχουμε χωριστούς δρόμους».

Συμπέρασμα

Ο Ερντογάν με τις δηλώσεις του  για ξεχωριστούς δρόμους με την ΕΕ και η ερμηνεία του τουρκικού ΜΜΕ, αποσκοπούν να αποκλείσουν μελλοντικά οποιαδήποτε εμπλοκή-συμμετοχή των Βρυξελλών στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Οι Τούρκοι άλλωστε πάντα ήθελαν να πάμε σε  απευθείας διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ τους για το Αιγαίο, όπως και με την Κύπρο για το Κυπριακό ζήτημα, προκειμένου να "παζαρέψουν" μαζί μας, a la turka, "μακρυά" από τις ενοχλητικές για τους ίδιους δεσμεύσεις του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Συνθηκών και του Δικαίου της θάλασσας.   

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ