Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στη σύμβαση που υπογράφηκε στις 23 Νοεμβρίου 2022, μεταξύ της Roketsan και της STM, για ενσωμάτωση των αντιπλοϊκών πυραύλων ATMACA σε 11 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, μέχρι τις 11 Απριλίου του 2027.
Τώρα σε άρθρο του Τουρκικό ΜΜΕ, έγκριτο σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας της χώρας του με τίτλο, "Πρώτη μαζική παράδοση ATMACA Missile από τη Roketsan", επισημαίνει τα ακόλουθα:
"Η Roketsan πραγματοποίησε την πρώτη μαζική παράδοση του εθνικού αντιπλοϊκού πυραύλου ATMACA στη Διοίκηση του Τουρκικού Ναυτικού.
Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δραστηριότητες αποδοχής του αντιπλοϊκού πυραύλου ATMACA. Αφού τα πρωτότυπα βλήματα συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, η Roketsan ξεκίνησε μαζικά τις παραδόσεις των πυραύλων ATMACA Anti-Ship Missiles.
Σύμφωνα με πληροφορίες με τις παρτίδες ταχείας παράδοσης, μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί «διψήφιες ποσότητες» πυραύλων ATMACA στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις.
Οι παραδοθέντες πύραυλοι θα ενσωματωθούν σε πλοία επιφανείας που βρίσκονται στο απόθεμα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Το TCG KINALIADA (F-514) Corvette έγραψε ιστορία ως το πρώτο τουρκικό πλοίο που χρησιμοποίησε και εκτόξευσε τον αντιπλοϊκό πύραυλο ATMACA.
Μετά την KINALIADA, οι πρώτες κορβέτες HEYBELİADA, BÜYÜKADA και BURGAZADA και φρεγάτες κλάσης BARBAROS αναμένεται να εξοπλιστούν με ATMACA."
Ο Αντιπλοϊκός πύραυλος ATMACA
Η κατασκευή του ATMACA ξεκίνησε ως project το 2009, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες αντιπλοϊκών πυραύλων της Διοίκησης Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων με εγχώριους και εθνικούς πόρους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βεληνεκές 250+ χλμ ATMACA Anti-Ship Missile with Active Radar Seeker (AR), που αναπτύχθηκε υπό την κύρια ανάδοχη εταιρεία της Roketsan, εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά από το MİLGEM TCG KINALIADA (F-514) Corvette τον Νοέμβριο του 2019 , μετά από εκτεταμένες δοκιμαστικές δραστηριότητες.
Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής βολής, το ATMACA χτύπησε με επιτυχία έναν σταθερό στόχο στην επιφάνεια της θάλασσας.
Κατά τη διάρκεια άλλης δοκιμής που διεξήχθη στις 18 Ιουνίου 2021, ο πύραυλος ATMACA εκτοξεύτηκε από την Κορβέτα KINALIADA και χτύπησε για πρώτη φορά στόχο που ήταν πλοίο.
Το πλοίο στόχος βυθίστηκε μετά από χτύπημα από τον πύραυλο ATMACA.
Πρόσφατα, ο ATMACA μπήκε επίσημα στην απογραφή του Τουρκικού Ναυτικού.
Τεχνικά χαρακτηριστικά-Δυνατότητες
Δεδομένου ότι έχει χαμηλή διατομή ραντάρ και Super Sea Skimming, δηλαδή μπορεί να πετάξει κοντά στην επιφάνεια του νερού, ο στόχος μπορεί να εντοπιστεί από την πλατφόρμα από απόσταση 18-20 χιλιομέτρων.
Με βάση την ταχύτητα του ATMACA των 0,85 Mach, αυτό δίνει στο πλήρωμα του πλοίου στόχο πολύ περιορισμένο χρόνο αντίδρασης.
Για το λόγο αυτό, πιστεύεται ότι η πλατφόρμα που στοχεύει ο ATMACA δεν θα μπορέσει να εξαλείψει εύκολα τον πύραυλο.
Αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των αναγκών των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, και διαθέτει τη δυνατότητα "Προηγμένου 3D Σχεδιασμού Αποστολών".
Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό, οι χειριστές του ATMACA μπορούν να σχεδιάσουν εκ των προτέρων τη διαδρομή που θα ακολουθήσει μέχρι τον προορισμό της, προσθέτοντας σκέλη της διαδρομής.
Ταυτόχρονα, το ATMACA, η οποία διαθέτει το KEMENT Tactical Data Link που αναπτύχθηκε από τη Meteksan Defense, μπορεί να ενημερώσει τις πληροφορίες διαδρομής της ακόμη και μετά την εκτόξευση.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το εχθρικό πλοίο- στόχος μπορεί να βρίσκεται πίσω από μια νησίδα του Αιγαίου, χάρη στο Super Sea Skimming, ο ATMACA, θα μπορεί να κάνει το γύρο του νησιού που βρίσκεται μπροστά από την πλατφόρμα στόχο ή να καταστρέψει τον στόχο ανεβοκατεβαίνοντας ξαφνικά, ισχυρίζονται οι Τούρκοι
Tι επιδιώκουν οι Τούρκοι με τους ATMACA στο Αιγαίο;
Οι Τούρκοι επιχειρούν να δημιουργήσουν με τους ATMACA στο Αιγαίο, συνθήκες άρνηση περιοχής (area denial) σε τμήματα του ή ακόμη και άρνηση πρόσβασης (anti-access ) σε μεγάλο τμήμα του Αρχιπελάγους, για το Πολεμικό Ναυτικό μας.
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι σε έγκριτο τουρκικό twitter για θέματα αμυντικής βιομηχανίας αναφέρεται:"Εάν το σύστημα παράκτιας άμυνας ATMACA, που αναπτύχθηκε από τη Roketsan, αναπτυχθεί στις ακτές με τη μορφή 7 χωριστών συστοιχιών, η περιοχή επιρροής που πρέπει να επιτευχθεί φαίνεται παρακάτω.
Το παράκτιο σύστημα άμυνας ATMACA θα μπορεί να ελέγχει στο 60% της Μαύρης Θάλασσας και στο 85% του Αιγαίου"