Πρίν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στην Κων/πολη η έκθεση "IDEF-2023" η οποία από πλευράς συμμετοχής των υπερδυνάμεων Κίνας και ΗΠΑ είχε δύο διαφορετικά πρόσημα, θετικό και αρνητικό αντίστοιχα.
"Η Κίνα «επισκιάζει» τις ΗΠΑ στην αμυντική έκθεση της Τουρκίας. Η Άγκυρα ενδιαφέρεται για πακέτο μαχητών $20 δις από τη Lockheed", είναι ο σχετικός με το θέμα τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:
"Η Τουρκία φιλοξένησε πρόσφατα την 16η Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας (IDEF 2023) στην Κωνσταντινούπολη από τις 25 Ιουλίου έως τις 28 Ιουλίου 2023, με μια σειρά αμυντικών εταιρειών που παρουσιάζουν το πιο πρόσφατο υλικό τους.
Παρά την περιορισμένη παρουσία αμερικανικών αμυντικών εταιρειών στην εκδήλωση, ένας αξιοσημείωτος συμμετέχων ήταν η Lockheed Martin, ένας αμυντικός γίγαντας με έδρα τις ΗΠΑ που ελπίζει να εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Άγκυρα.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, φέρεται να επιδιώκει να αγοράσει ένα πακέτο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενός νέου γιγαντιαίου στόλου F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για υπάρχοντα μαχητικά αεροσκάφη από τη Lockheed Martin, την κατασκευάστρια εταιρεία του F-16 Fighting Falcon.
Οι τουρκικές αρχές ζήτησαν να αγοράσουν αυτό το ολοκληρωμένο πακέτο τον Οκτώβριο του 2021.
Η πιθανή συμφωνία συνεπάγεται την απόκτηση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 μαζί με περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού που προορίζονται για τα υπάρχοντα γηρασμένα αεροσκάφη F-16.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης "IDEF-2023" στην Κωνσταντινούπολη, η εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ παρουσίασε ένα μοντέλο του αεροσκάφους F-16 στολισμένο με την τουρκική σημαία, καθώς επίσης και μια σειρά όπλων.
Ωστόσο, η συμφωνία συνάντησε παρατεταμένες αντιρρήσεις από αμερικανούς Γερουσιαστές λόγω ανησυχιών σχετικά με την πιθανή χρήση από την Τουρκία των μαχητικών που παρέχονται από τις ΗΠΑ.
Το 2022, η Ελλάδα κατηγόρησε την Τουρκία για περισσότερες από 10.000 παραβιάσεις του εναέριου χώρου, η οποία επίσης έχει προσβάλλει περιοχές στη Συρία που κατέχονται από κουρδικές ομάδες, οι οποίες θεωρούνται σύμμαχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παρέξει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, μετά την έγκριση της Άγκυρας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ η Σουηδία.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να συμμετέχει σε συζητήσεις με Γερουσιαστές που αντιτίθενται στην πώληση, καθώς αναζητούν διαβεβαιώσεις ότι τυχόν πιθανές πωλήσεις στην Τουρκία δεν θα χρησιμοποιηθούν με εχθρικό τρόπο προς άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με την οποία η Τουρκία έχει επιδείξει πολεμική στο παρελθόν.
Η Τουρκία είχε ένα προηγούμενο σχέδιο να αναβαθμίσει ένα σημαντικό μέρος του στόλου της F-16 με προηγμένα μαχητικά F-35A stealth, με στόχο να αξιοποιήσει τη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στο πρόγραμμα.
Αλλά η προμήθεια από την Τουρκία συστημάτων αεράμυνας S-400 ρωσικής κατασκευής οδήγησε στην απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα Joint Strike Fighter το 2019.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Τουρκία άρχισε να διερευνά επιλογές για την απόκτηση πρόσθετων F-16, ξεκινώντας συζητήσεις για μια νέα παρτίδα 40 F-16.
Ωστόσο, καμία συμφωνία δεν είχε πραγματοποιηθεί μέχρι την πρόσφατη ανακοίνωση.
Κινεζικές εταιρείες επισκιάζουν σε παρουσία αυτές των ΗΠΑ στην "IDEF-2023"
Η Διεθνής Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας IDEF, ξεκίνησε το 1993 και διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας. Η τελευταία έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Tuyap.
Αυτή η αμυντική έκθεση όπλων αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και κατατάσσεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως, προσελκύοντας εξέχοντες συμμετέχοντες και εκθέτες από τον διεθνή αμυντικό τομέα.
Κατά τη διάρκεια της έκδοσής της το 2023, η 16η Διεθνής Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας (IDEF) στην Κωνσταντινούπολη γνώρισε μια αξιοσημείωτη άνοδο παρουσία κινεζικών εταιρειών, ξεπερνώντας τον αριθμό των ομολόγων τους στις ΗΠΑ με σημαντική διαφορά.
Συνολικά 104 κινεζικές εταιρείες συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση, αναζητώντας επικερδείς επιχειρηματικές προοπτικές στον ακμάζοντα τομέα της αμυντικής παραγωγής και των εξαγωγών της Τουρκίας.
Επιπλέον, αυτές οι εταιρείες αξιοποίησαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με ξένες αντιπροσωπείες στρατιωτικών και αμυντικών προμηθειών στην έκθεση.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν συνολικά 1.461 εταιρείες, με περισσότερες από τις μισές να εκπροσωπούν ξένες εταιρείες από 55 διαφορετικές χώρες. Ωστόσο, οι κινεζικές εταιρείες κυριάρχησαν στην εκδήλωση και η παρουσία τους επισκίασε σημαντικά τα περίπτερα από όλες τις άλλες χώρες.
Που επικεντρώθηκε η κινεζική εκπροσώπηση;
Οι περισσότερες από τις κινεζικές εταιρείες στην εκδήλωση επικεντρώθηκαν στην παραγωγή και τις πωλήσεις θωράκισης και κρανών και στην προμήθεια μηχανημάτων παραγωγής, πρώτων υλών και ημικατεργασμένων ανταλλακτικών για αυτά τα είδη.
Ένα άλλο σημαντικό τμήμα των κινεζικών εταιρειών επικεντρώθηκε στην ηλεκτρο-οπτική, ιδιαίτερα για drones και άλλα προϊόντα απεικόνισης, όπως θερμικό και υπέρυθρο εξοπλισμό.
Με τα χρόνια, η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη των εσωτερικών της δυνατοτήτων για την παραγωγή προηγμένων οπλικών συστημάτων.
Πεδία συνεργασίας Κίνας-Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία
Ως αποτέλεσμα, η αντιπροσωπεία της ξένης αμυντικής εταιρείας έχει μετατοπιστεί από την απλή επίδειξη των δικών της πλατφορμών όπλων στην ενεργό συμμετοχή στην προμήθεια εξαρτημάτων και υποσυστημάτων για την ενίσχυση της ακμάζουσας αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, ανέφερε η έκθεση. Επιπλέον, ορισμένοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν θέσει σιωπηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές στις συναλλαγές τους με την τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Αυτά τα μέτρα, που απορρέουν από διπλωματικές και γεωπολιτικές ανησυχίες, δημιούργησαν άθελά τους ένα άνοιγμα για τις κινεζικές εταιρείες να εξερευνήσουν νέους δρόμους συνεργασίας.
Δεδομένης της θέσης της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ, αυτοί οι περιορισμοί ώθησαν ορισμένες ξένες εταιρείες να επαναβαθμονομήσουν τη δέσμευσή τους, ανοίγοντας τον δρόμο για τις κινεζικές επιχειρήσεις να αναζητήσουν ερείσματα στην τουρκική αμυντική αγορά.
Οι κινεζικές εταιρείες έχουν δύο βασικές επιλογές για την ενίσχυση της τουρκικής παραγωγικής ικανότητας, προσφορά τελικών προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές ή παροχή πρώτων υλών και ημικατεργασμένων προϊόντων.
Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ενώ η Τουρκία μπορεί να βρει δρόμους συνεργασίας με την Κίνα στον αμυντικό τομέα, υπάρχουν εγγενείς περιορισμοί στην έκταση μιας τέτοιας συνεργασίας.
Ο κρίσιμος παράγοντας έγκειται στον καθορισμό των συγκεκριμένων τμημάτων της αμυντικής βιομηχανίας που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συνεργασίας και σε ποιο βαθμό."
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Κίνα είχε την μεγαλύτερη εκπροσώπηση από όλες τις άλλες χώρες στην τουρκική αμυντική έκθεση IDEF-2023, σε μια προσπάθεια εκτός των άλλων διείσδυσης στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, είτε με πωλήσεις οπλικών συστημάτων και μέσων σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές ή απαρτίων για εγχώρια τουρκικά οπλικά που τελούν σε ανάπτυξη ή έχουν πληγεί από το άτυπο Δυτικό εμπάργκο.
Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής η "Κινεζική εστίαση" στη έκθεση, σε θωράκιση, κράνη αλλά κυρίως στην ηλεκτρο-οπτική, ιδιαίτερα για drones και άλλα προϊόντα απεικόνισης, όπως θερμικό και υπέρυθρο εξοπλισμό.
Εκτίμησή μας είναι, ότι δεν αποκλείεται να υπήρξε σύναψη συμφωνίας μεταξύ αμυντικών εταιρειών Τουρκίας-Κίνας, η οποία κρατήθηκε μυστική, αφού αντιλαμβανόμαστε ότι σε περίπτωση διαρροής της, θα τίναζε στον αέρα την προσπάθεια απόκτησης των 40 F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για γερασμένα ισάριθμα μαχητικά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας από τις ΗΠΑ, όταν μάλιστα η κατασκευάστρια Lockheed Martin, έστειλε "μήνυμα" επικείμενης πώλησης τους μετά την παρουσίαση μοντέλου F-16 BOCK 70 με τουρκική σημαία στην "IDEF-2023".
Αντιλαμβανόμαστε ιδιαίτερα αναφορικά με τον τομέα των drones, ότι η τυχόν συνεργασία Τουρκίας-Κίνας στον τομέα της ηλεκτρο-οπτικής, θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην Άγκυρα να τρέξει τα πολλά προγράμματά της σε σχέση με αυτά, επαυξάνοντας την υπάρχουσα διαφορά με την χώρα μας.