Το πρόγραμμα MİLGEM κατασκευής 4 κορβετών από την Τουρκία για το Πακιστανικό πολεμικό ναυτικό φαίνεται ότι ολοκληρώνεται.
Σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ, "το PNS TARIQ, το 4ο πλοίο του Pakistan MİLGEM Project, θα καθελκυστεί σε τελετή στις 2 Αυγούστου", το οποίο επισημαίνει:
"Το τελευταίο πλοίο του έργου συναντά τη θάλασσα στα πλοία PN MİLGEM, που ναυπηγήθηκαν ταυτόχρονα στην Τουρκία και το Πακιστάν για το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν, υπό τον κύριο ανάδοχο της Επιχείρησης Στρατιωτικών Εργοστασίων και Ναυπηγείων AŞ (ASFAT), με το μοντέλο συμφωνίας κράτους προς κράτος.
Εξοπλισμένες με αποτελεσματικούς αισθητήρες μεγάλης εμβέλειας και οπλικά συστήματα, οι κορβέτες νέας γενιάς, οι οποίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν χάρη στη χαμηλή διατομή ραντάρ και τη χαμηλή ακουστική σήμανση, έχοντας παράλληλα υψηλή αξιοπιστία και αποτρεπτικότητα, θα αυξήσουν την ισχύ του Πακιστανικού Ναυτικού.
Η τελετή καθέλκυσης του PNS TARIQ, του 4ου πλοίου του Pakistan MİLGEM Project, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Καράτσι του Πακιστάν στις 2 Αυγούστου.
Το ιστορικό της σύμβασης και των καθελκύσεων των κορβετών
Στο πλαίσιο της σύμβασης που υπεγράφη με το Πακιστανικό Υπουργείο Άμυνας Παραγωγής στις 6 Σεπτεμβρίου 2018, η ASFAT πούλησε 4 κορβέτες PN MİLGEM στο Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν, πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο έργο εξαγωγής ενός προϊόντος στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, εκείνη την εποχή.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των χρηστών και υπό το πρίσμα των τεχνολογικών εξελίξεων, οι διαδικασίες κατασκευής του PN MİLGEM Project συνεχίστηκαν με ταχείς ρυθμούς και με επιτυχία, 2 πλοία ναυπηγήθηκαν στο Ναυπηγείο της Κων/πολης και 2 στο Ναυπηγείο στο Καράτσι, σύμφωνα με το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα, παρά τις συνθήκες επιδημίας του COVID-19.
Η τελετή καθέλκυσης του πρώτου πλοίου PNS BABUR, που ναυπηγήθηκε στο πλαίσιο του έργου PN MİLGEM, πραγματοποιήθηκε στη Διοίκηση του Ναυπηγείου Κωνσταντινούπολης στις 15 Αυγούστου 2021, με τη συμμετοχή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου του Πακιστάν Arif Alvi.
Η τελετή καθέλκυσης του δεύτερου πλοίου PNS BADR, το οποίο ναυπηγήθηκε, πραγματοποιήθηκε στο Ναυπηγείο Καράτσι στις 20 Μαΐου 2022 με τη συμμετοχή του βίντεο μηνύματος του Προέδρου Ερντογάν, του πρωθυπουργού του Πακιστάν Shahbaz Sharif, του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar και της Pakistani Defense Production Υπουργός Israr Tareen. .
Η τελετή του 3ου πλοίου του έργου, PNS KHAIBAR, πραγματοποιήθηκε στη Διοίκηση του Ναυπηγείου Κωνσταντινούπολης στις 25 Νοεμβρίου 2022 με τη συμμετοχή του Προέδρου Ερντογάν και του Πακιστανού πρωθυπουργού Shahbaz Sharif."
Συμπέρασμα
Το πρόγραμμα MİLGEM κατασκευής 4 κορβετών για το Πακιστανικό πολεμικό ναυτικό, αποτελεί ένα σχέδιο "βατήρα" του Ερντογάν προς τον απώτερο στόχο του που είναι η απόκτηση πυρηνικών όπλων μέσω Πακιστάν, αλλά και η Διεθνής αναγνώριση του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα κατά την εκτίμησή μας.
Το πρόπλασμα της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, όπως η ηλεκτροδότηση, συνεχίζεται με την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακουγιού από Ρωσική εταιρεία, η οποία περιέργως ουδόλως επλήγη από τις κυρώσεις της Δύσης και συνεχίζει απρόσκοπτα την κατασκευή τους. Η Τουρκία κατά συνέπεια μπαίνει με το Ακουγιού στην ομάδα των χωρών εκείνων που θα χρησιμοποιεί τα επόμενα χρόνια την πυρηνική ενέργεια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Πουθενά ωστόσο δεν βλέπουμε κάποια τουρκική ενεργοποίηση αναφορικά με μεγάλα έργα που θα αφορούν την "πράσινη ενέργεια", όπως οι χώρες της ΕΕ, η Αίγυπτος, ακόμη και η Σαουδική Αραβία. Γιατί άραγε;
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο απώτερος στόχος της Τουρκίας τελικά είναι να γίνει πυρηνική δύναμη, χρησιμοποιώντας την κατασκευή εργοστασίων μετατροπής πυρηνικής ενέργειας σε ηλεκτρική για τον σκοπό αυτό, βασιζόμενο στην σχετική τεχνογνωσία από την "αδελφή χώρα" όπως την ονομάζει το Πακιστάν, το οποίο είναι πυρηνική δύναμη.
Επίσης Τουρκία και Πακιστάν έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο, με πακιστανικές ειδικές δυνάμεις να συμμετέχουν στην παρoύσα φάση στην τουρκική διακλαδική άσκηση ΤΑΜΣ "Γαλάζια Πατρίδα 2022", η οποία στοχοποιεί τα νησιά μας στο Αιγαίο. Πακιστανικά μαχητικά αεροσκάφη μετέχουν επίσης στη Διεθνή αεροπορική άσκηση "ΑΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ" όπου συνεκπαιδεύονται με την τουρκική πολεμική αεροπορία.
Τέλος, για το Κυπριακό είναι γνωστή η θέση Ερντογάν πως η μόνη βιώσιμη λύση για επίλυσή του είναι αυτή των δύο (2) κρατών, γεγονός που καθιστά την Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους επιτακτική, προκειμένου να μπορεί να αποκτήσει υπόβαθρο η αυθαίρετη και ανυπόσταστη άποψη του Τούρκου Προέδρου.
Πακιστάν και Αζερμπαϊτζάν είναι δύο χώρες στις οποίες προσβλέπει προς τούτο η Τουρκία.