Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Νέο stop από Μενέντεζ στην πώληση F-16 BLOCK 70 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία- "Στα κάγκελα" ο Ερντογάν

Είναι ευρέως γνωστή η εδώ και χρόνια αντίθεση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας , κ. Μπόμπ Μενέντεζ ,στην πώληση  40 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών  F-16 και 80 κίτ καθοδήγησης για ισάριθμα  F-16 που διαθέτει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Πολλοί αναλυτές ανέμεναν ότι η αλλαγή στάσης του Ερντογάν στην  πρόσφατη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία, αναφορικά με την αποδοχή ένταξης της Σουηδίας στην Συμμαχία, ότι θα ήταν αρκετή για να μεταβάλλει τη στάση του κ. Μενέντεζ έναντι της Τουρκίας, ιδίως μετά τις διαβεβαιώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης Μπάϊντεν προς την Τουρκία, ότι θα προωθηθεί το θέμα της πώλησης των F-16 προς αυτήν.

Εμμονή Μενέντεζ κατά της πώλησης των F-16 στην Τουρκία

Ωστόσο με χθεσινή του δήλωση την οποία επικαλείται το REUTERS, "Ο Αμερικανός γερουσιαστής Menendez λέει ότι δεν έχει αλλάξει την αντίθεσή του στην πώληση F-16 στην Τουρκία"  , επισημαίνοντας:

Ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε την Τετάρτη ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και ότι δεν έχει αλλάξει τη στάση του για την πώληση του αεροσκάφους.

Δεν υπάρχει "τίποτα καινούργιο", δήλωσε στο Καπιτώλιο ο Μενέντεζ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, λέγοντας 'ότι «Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας».

Κατά τη διάρκεια της άτυπης διαδικασίας αναθεώρησης για μεγάλες πωλήσεις όπλων, οι ηγέτες των επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής μπορούν να θέσουν «ενστάσεις» στις συμφωνίες, εμποδίζοντάς τες, για ζητήματα όπως ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Μενέντεζ αντιτίθεται εδώ και καιρό στην πιθανή πώληση των F-16 στην Τουρκία για ζητήματα όπως η αντίσταση της Τουρκίας στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανησυχίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τουρκικές υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει μαχητικά F-16 της Lockheed Martin Corp (LMT.N) αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση.

Το θέμα αποδοχής  ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία δεν έχει κλείσει

Η Άγκυρα είχε αρνητική στάση στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για μήνες, κατηγορώντας τη Στοκχόλμη ότι κάνει πολύ λίγα εναντίον ανθρώπων που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, κυρίως Κούρδους μέλη του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στις 10 Ιουλίου ότι θα διαβιβάσει την επικύρωση στο  τουρκικό κοινοβούλιο όταν ανοίξει ξανά το φθινόπωρο.

Ο Μενέντεζ μίλησε περισσότερα για την Τουρκία αργότερα την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης για την επιβεβαίωση του υποψηφίου του Μπάιντεν ως βοηθού υπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις.

«Η Σουηδία δεν έχει λάβει ακόμη ψήφο από την Τουρκία, παρόλο που ο Ερντογάν είπε, «Ναι, εντάξει, η Σουηδία πρέπει να είναι μέσα». Θα μπορούσε να καλέσει το κοινοβούλιο. Θα μπορούσε να είχε κάνει  την ψηφοφορία. Δεν την έκανε», είπε ο Μενέντεζ.

Ο Μενέντεζ ανέφερε επίσης την ανησυχία του για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, ρωτώντας: "Πώς λειτουργεί για εμάς να έχουμε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ που  είναι εχθρικός απέναντι σε έναν άλλο και κάποιος να του πουλά F-16;"

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι το υπουργείο θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Μπάιντεν είναι εδώ και καιρό ξεκάθαρος ότι υποστηρίζει την πώληση. «Αυτό αφορά τη διευκόλυνση της διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ και είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ», είπε ο εκπρόσωπος. "

Πότε θα ξεκινήσει η αποστολή των F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ εάν ευοδωθούν τα τουρκικά σχέδια;

Ακόμη κι αν κατόπιν εμμονής του Προέδρου Μπάϊντεν. το αμερικανικό Κογκρέσο δώσει  τελικά το πράσινο φως στο αίτημα απόκτησης των F-16 Block 70 της Τουρκίας,  κάτι το οποίο δεν αναμένουμε πριν το Φθινόπωρο, θα χρειαστούν μήνες για να ξεκινήσουν οι παραδόσεις τους.

Στις εγκαταστάσεις του Greenville στη Νότια Καρολίνα, όπου η Lockheed Martin κατασκευάζει μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70, μπορούν να παράγονται 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 το μήνα.

Επί του παρόντος, η Ταϊβάν, το Μαρόκο, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα, το Μπαχρέιν, η Βουλγαρία, η Ιορδανία, οι Φιλιππίνες και η Σλοβακία είτε έχουν ενεργές παραγγελίες για το F-16 Block 70 είτε σχεδιάζουν να κάνουν παραγγελίες σύντομα.

Η Lockheed Martin έχει επί του παρόντος όγκο παραγγελιών περίπου 150 μονάδων για το F-16 Block 70.

Η πρώτη παράδοση F-16 Block 70 έγινε στο Μπαχρέιν τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Στο καλύτερο σενάριο, προβλέπεται ότι θα χρειαστούν 3 χρόνια για την έναρξη των παραδόσεων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 στην Τουρκία.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Ελλάδα με τα F-16 VIPER και τα RAFALE θα εξακολουθήσει να έχει την αεροπορική υπεροχή σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2026, ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση πώλησης των Αμερικανικών F-16 BOLCK 70 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία.

Εισήγησή μας είναι ωστόσο, ότι ακόμη και σε περίπτωση αρνητικής έκβασης του θέματος για την χώρα μας και πώλησης των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, η Ελλάδα -ΕΕ και φυσικά η ομογένειά μας στις ΗΠΑ θα έπρεπε να ασκήσουν την επιρροή τους στην κυβέρνηση Μπάϊντεν, έτσι ώστε η πώληση των εν λόγω αεροσκαφών να εμπεριέχει σοβαρούς περιοριστικούς όρους ως προς την χρήση τους, ενώ θα μπορούσε να υλοποιηθεί σαλαμοποιημένη χρονικά, ανάλογα με τα σταθερά και απτά  βήματα της Τουρκίας προς την κατεύθυνση της πλήρους ομαλοποίησης των σχέσεων με την Ελλάδα, της άρσης του casus Belli με την χώρα μας  και την παραπομπή στη Χάγη της μόνης διαφοράς που έχουμε μαζί της που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...