Ελληνοτουρκικά

Υποβρύχιο σύστημα σόναρ “YAKAMOS-RT”: Αναβάθμιση τουρκικής ικανότητας ανθυποβρυχιακού πολέμου

Πριν από μερικούς μήνες οι Τούρκοι ανέπτυξαν το mini υποβρύχιο όχημα STM500, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ειδικές δυνάμεις και μπορεί να μεταφέρει έως και 6 άτομα, για διεξαγωγή επιχειρήσεων στο Αιγαίο, ενώ ενέταξαν το UAV Aksungur στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αναβαθμίζοντας την απειλή κατά των υποβρυχίων μας σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο.

Τώρα ανέπτυξαν το υποβρύχιο σύστημα σόναρ YAKAMOS-RT, το οποίο έχει αναπτυχθεί ειδικά για να παρέχει ικανότητα ανθυποβρυχιακού πολέμου σε μικρότερες πλατφόρμες, όπως περιπολικά σκάφη και μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα που δεν μπορούν να εξοπλιστούν με σύστημα σόναρ τοποθετημένο στο κύτος, που λειτουργούν επίσης σε ρηχά νερά.

Το YAKAMOS-RT, το νέο μέλος της οικογένειας YAKAMOS, που λειτουργεί  στη θάλασσα για μεγάλο χρονικό διάστημα με τις κορβέτες MILGEM ADA Class και είναι το πρώτο εξαγόμενο σύστημα σόναρ της Τουρκίας, θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο περίπτερο Meteksan Defense στην Έκθεση IDEF 2023, που θα πραγματοποιηθεί στις 25-23 Ιουλίου.

Το YAKAMOS-RT, το οποίο έχει μικρότερη και ελαφρύτερη δομή συστοιχίας χάρη στη λειτουργία υψηλής συχνότητας, δεν θα περιορίσει την ικανότητα ελιγμών των πλατφορμών χάρη στην υποβρύχια και ανασυρόμενη δομή του.

Αυτό το νέο σύστημα σόναρ, το οποίο παρέχει σημαντικά λειτουργικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του, χάρη στους αλγόριθμους και τη διεπαφή χρήστη που έχει βελτιστοποιηθεί για Anti-Submarine Warfare, χρησιμοποιεί τους αλγόριθμους της οικογένειας Sonar YAKAMOS, των οποίων η απόδοση έχει αποδειχθεί σε διαφορετικές θάλασσες εδώ και χρόνια.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάπτυξης

Ο Özgür Cankara, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Meteksan Defense, δήλωσε ότι το YAKAMOS-RT είναι το πρώτο υποβρύχιο σόναρ της Τουρκίας που αναπτύχθηκε για το Submarine Warfare (DSH) και τόνισε: «Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και την υποδομή που έχουμε αποκτήσει στον τομέα των συστημάτων σόναρ για την ανάπτυξη νέων προϊόντων με δικούς μας πόρους», ανέφερε.

Η ικανότητα μικρότερων πλατφορμών όπως τα περιπολικά να λειτουργούν έναντι υποβρυχίων απειλών, ειδικά εγχώριων και εθνικών μη επανδρωμένων θαλάσσιων οχημάτων, ήταν ένα θέμα στο οποίο η Τουρκία δίνει μεγάλη σημασία.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι Τούρκοι επιχειρούν με υποβρύχια, αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου, UAV, υποβρύχια ρομποτικά οχήματα να αντισταθμίσουν την υποθαλάσσια  ναυτική κυριαρχία της Ελλάδας.

Με το νέο υποβρύχιο σύστημα σόναρ YAKAMOS-RT καθώς και με το  ρομποτικό υποβρύχιο όχημα STM500 της ASELSAN, λειτουργώντας στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας με τα υπόλοιπα συστήματα και μέσα που προαναφέραμε, εκτιμούμε ότι θα αποτελέσει έναν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος και θα πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής από εμάς.

Λειτουργώντας ως μέσο επιτήρησης των τουρκικών λιμανιών στα μικρασιαστικά παράλια,  σε κάποια απόσταση από αυτά, θα δυσχεράνει την διενέργεια  αιφνιδιαστικής αμφίβιας καταδρομικής επιχείρησης των φιλίων δυνάμεων.

Η χρήση τους σε ρόλο προπομπού τουρκικών ναυτικών δυνάμεων εκτιμούμε ότι, θα δύναται να μετριάσει τις απώλειες από την δράση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...