Στην πρόσφατη Σύνοδο κορυφής στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν ζήτησε να τρέξει η διαδικασία εισόδου της χώρας του στην ΕΕ, εισπράττοντας θετική απάντηση τόσο από θεσμοθετημένα όργανα αυτής , όσο και από ηγέτες κρατών μελών της.
Βέβαια εμείς ως Ελλάδα ζήσαμε ανάλογη κίνηση του Τούρκου Προέδρου στα πρώτα βήματα της πολιτικής του σταδιοδρομίας,η οποία δεν είχε ευτυχή κατάληξη, αφού η ΕΕ έχει μια σειρά από νόμους και κανόνες που θα πρέπει απαρέγκλιτα να εφαρμόσει μια χώρα για να γίνει πλήρες μέλος αυτής, τα οποία η Τουρκία στο παρελθόν αδυνατούσε ή δεν ήθελε να εφαρμόσει.
Τα βασανιστήρια σε Κούρδους βοσκούς από Τούρκους στρατιώτες
Συγκεκριμένα σε άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, αναφέρεται ότι Τούρκοι στρατιώτες βασάνισαν Κούρδους βοσκούς στο Diyarbakır, μοιράζοντας βίντεο στο TikTok από τα κατορθώματα τους, επισημαίνοντας:
"Ομάδες δικηγόρων έχουν καταθέσει ποινικές καταγγελίες κατά των στρατιωτών που ευθύνονται για τη βία με διάφορες κατηγορίες, όπως «βασανιστήρια» και «στέρηση της ελευθερίας».
Στρατιώτες φέρεται να υπέβαλαν τέσσερις βοσκούς σε πράξεις βίας στην περιοχή Lice της επαρχίας Ντιγιαρμπακίρ, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.
Το περιστατικό που φέρεται να συνέβη στις αρχές Ιουνίου ήρθε στο φως όταν ένας χρήστης του TikTok ονόματι «Uzman Çavuş Komutan Berk» (Ειδικός Λοχίας Διοικητής Μπερκ) μοιράστηκε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη λεζάντα «εκδίκηση».
Το βίντεο δείχνει σε τρία άτομα να περνούνται βίαια χειροπέδες και να αναγκάζονται να ξαπλώσουν στο έδαφος, ενώ ένα άλλο άτομο φαίνεται να κάθεται και να συνομιλεί με έναν από τους στρατιώτες.
Στο βίντεο αποτυπώνεται και η παρουσία των στρατιωτών γύρω από τους συλληφθέντες.
Η μαρτυρία
Ο Hanifi Yalavuz, ο οποίος ήταν μεταξύ εκείνων που κρατήθηκαν βίαια και εξαναγκάστηκαν να κείτονται μπρούμυτα στο έδαφος, έδωσε λεπτομέρειες για το περιστατικό στο Mezopotamya Agency (MA):
"Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 3 Ιουνίου ενώ ήμασταν με τα ζώα τη νύχτα. Γύρω στις 03:20, έγινε μια σύγκρουση και μετά τη συμπλοκή μας έπιασαν και μας κατηγόρησαν λέγοντας «Εσείς είστε αυτοί που μας πυροβόλησαν».
«Στη συνέχεια, μας πίεσαν στο έδαφος, μας έβαλαν χειροπέδες, μας βασάνισαν και μας έβρισαν. Μας κλωτσούσαν ακόμη και στο κεφάλι».
Ο Yalavuz αποκάλυψε επίσης ότι έδωσαν τις καταθέσεις τους στο τοπικό αστυνομικό τμήμα μετά το περιστατικό. Και πρόσθεσε: «Γύρω στις 5.00 μας άφησαν ελεύθερο από το αστυνομικό τμήμα και μας έστειλαν πίσω στο χωριό μας, λέγοντάς μας «Πηγαίνετε, οι στρατιώτες σας περιμένουν εκεί».
"Πήγαμε, δώσαμε τις καταθέσεις μας και μας άφησαν να φύγουμε. Την επόμενη μέρα, με κάλεσαν στο αστυνομικό τμήμα και ζήτησαν συγγνώμη εκ μέρους των στρατιωτών, ισχυριζόμενοι ότι δεν γνώριζαν τα βασανιστήρια και τις προσβολές. Με διαβεβαίωσαν ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες να ληφθούν εναντίον τους».
Σωρεία Ποινικών αδικημάτων
Ο Δικηγορικός Σύλλογος του Ντιγιάρμπακιρ και το παράρτημα του Συνδέσμου Δικηγόρων για την Ελευθερία (ÖHD) του Ντιγιάρμπακιρ κατέθεσαν ποινική μήνυση κατά των στρατιωτών που ευθύνονται για τη βία.
Στην ανακοίνωση του δικηγορικού συλλόγου υπογραμμίζεται η δέσμευσή τους για στενή παρακολούθηση της νομικής διαδικασίας και περιγράφονται οι ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των «βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης», «εσκεμμένου τραυματισμού», «απειλής», «εξύβριση» και «στέρηση της ελευθερίας».
Το Παράρτημα του ÖHD Diyarbakır, σε γραπτή δήλωση, τόνισε την αυστηρή απαγόρευση των βασανιστηρίων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και ζήτησε αποτελεσματική έρευνα για το περιστατικό.
Εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις «απεριόριστες εξουσίες» που παρέχονται στις αρχές επιβολής του νόμου και την «κουλτούρα της ατιμωρησίας» εντός του δικαστικού συστήματος, η οποία, όπως είπε, συμβάλλει σε τέτοια περιστατικά.
Η ÖHD δήλωσε την πρόθεσή της να παρακολουθήσει στενά τη νομική διαδικασία και ανακοίνωσε την υποβολή ποινικής μήνυσης κατά των στρατιωτών στην Γενική Εισαγγελία του Ντιγιαρμπακίρ.
Ερώτηση στην Τουρκική βουλή
Το περιστατικό ώθησε τον Serhat Eren, βουλευτή του Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς (Yeşil Sol) που εκπροσωπεί το Ντιγιαρμπακίρ, να εξετάσει το θέμα σε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.
Ο Έρεν εξέφρασε την ανησυχία του για τις επίμονες θεσμοθετημένες πολιτικές βίας που στοχεύουν τον κουρδικό λαό και κάλεσε για λογοδοσία, δηλώνοντας ότι «τα συστημικά βασανιστήρια και σφαγές που διαπράττονται από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και τις στρατιωτικές δυνάμεις είναι αποτέλεσμα της κουλτούρας της ατιμωρησίας εντός της κυρίαρχης δύναμης και των συμμάχων της. "
Η Τουρκία θέλει "πολύ δρόμο" για να γίνει μέλος της ΕΕ
Ένα απο τα θεμελιώδη προαπαιτούμενα της ΕΕ για να ενταχθεί μια χώρα στους κόλπους της, είναι η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, ο σεβασμός της ελευθερία του ατόμου, των μειονοτήτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, έννοιες, οι οποίες όπως είδαμε απέχουν πολύ από το να γίνονται σεβαστές στην σημερινή Τουρκία.
Κοινώς εκτιμούμε ότι η θεωρία διαφέρει πολύ από την πράξη, προκειμένου η Τουρκία να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.
Θα απαιτηθεί πολύς χρόνος, πολλές προσπάθειες - μεταρρυθμίσεις και αλλαγή νοοτροπίας προκειμένου να καταστεί η γειτονική χώρα μέλος της ΕΕ.
Η στάση της Ελλάδας και το σχέδιο Ερντογάν
Εμείς ως Ελλάδα προσδοκούμε η Τουρκία να προβεί στα παραπάνω και να ενταχθεί στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, αφού έτσι θα λειανθούν τελείως οι διεκδικήσεις σε βάρος μας, κάτι ωστόσο για το οποίο αμφιβάλλουμε αν πράγματι επιθυμεί ο Ερντογάν, ή ήταν όμως εκτιμούμε ήταν ένα πυροτέχνημα η δήλωση του περί επιθυμία ένταξης της χώρας του στην ΕΕ.
Εκτίμησή μας είναι ότι εμφανίζοντας ένα διαλλακτικό προσωπείο έναντι των Ευρωπαίων ηγετών και των ΗΠΑ, ο Ερντογάν προσβλέπει στην άρση του άτυπου εμπάργκο οπλικών συστημάτων και μέσων που του έχει επιβληθεί, ώστε να μπορέσει να "τρέξει" τα πολλά εξοπλιστικά του προγράμματα τα οποία έχουν "κολλήσει", αλλά και να προμηθευθεί τα F-16 από τις ΗΠΑ.
Στη συνέχεια θα κατηγορήσει την ΕΕ ως υπεύθυνη για την μη προχώρηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, ενώ ο ίδιος δεν θα έχει κάνει τις δέουσες μεταρυθμίσεις στη χώρα του που απαιτούνται, οπότε και θα γυρίσει εκ νέου την πλάτη σε ΗΠΑ-ΕΕ, έχοντας εξασφαλίσει πλέον την τεχνογνωσία ανεξαρτητοποίησης της πολεμικής του βιομηχανίας από αυτές.