Ο γνωστός Γιάννης Βασίλης Γιαϋλαλί ( πρώην Τούρκος υπήκοος που ανακάλυψε τις ελληνικές ρίζες του), και ο οποίος διαμένει στην Ελλάδα, πιστεύει ότι το κλείσιμο του Στρατοπέδου του Λαυρίου από τις ελληνικές αρχές ήταν αποτέλεσμα της πίεσης από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Το πρώην μέλος του τουρκικού στρατού που έγινε ακτιβιστής της ειρήνης Γιάννης Βασίλης Γιαιλάλι είπε στο Πρακτορείο ειδήσεων Mezopotamya ότι η μοίρα των προσφύγων στον Στρατόπεδο του Λαυρίου διαμορφώθηκε από τη σχέση Τουρκίας-Ελλάδας.
Ο ίδιος τόνισε ότι το κλείσιμο του στρατοπέδου ενορχηστρώθηκε σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.
"Στις 5 Ιουλίου, η ελληνική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο τα ξημερώματα σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στην Αθήνα, εκδιώκοντας Κούρδους πρόσφυγες που στεγάζονταν στον καταυλισμό του Λαυρίου.
Η χρονική στιγμή της εκκένωσης, πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου στο Βίλνιους, ερμηνεύτηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως χειρονομία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν", τόνισε ο ίδιος.
Ο Γιαυλαλί, ο οποίος κατοικεί στην Ελλάδα, πιστεύει ότι η πίεση από την συμμαχία και τις Ηνωμένες Πολιτείες επηρέασε σαφώς την ελληνική κυβέρνηση.
Ο καταυλισμός φιλοξενούσε πρόσφυγες για περίπου 70 χρόνια, με τον κουρδικό πληθυσμό του να αυξάνεται μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 στην Τουρκία.
“Οι συνθήκες στο στρατόπεδο κυμαίνονται ανάλογα με τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Το στρατόπεδο είχε αντιμετωπίσει προηγουμένως επιθέσεις, αλλά οι επιθέσεις εντάθηκαν υπό τον Μητσοτάκη. Η Ελλάδα χρησιμοποιούσε πάντα αυτό το στρατόπεδο ως μοχλό δύναμης κατά της Τουρκίας.
Όταν οι σχέσεις με την Τουρκία επιδεινώθηκαν, η πίεση στο στρατόπεδο μειώθηκε, αλλά όποτε εξομαλύνονταν οι σχέσεις, πάντα στόχευαν χωρίς δισταγμό το Στρατόπεδο Λαυρίου. Τα τρέχοντα γεγονότα μας το δείχνουν αυτό. Για τους Κούρδους, η εκκένωση του στρατοπέδου ήταν «το τελευταίο ποτήρι», σύμφωνα με τον Γαυλαλί ο οποίος πιστεύει ότι το «λάθος» πρέπει να διορθωθεί αμέσως.
Η χώρα μας προέβη σε μια κίνηση καλής θέλησης προς την Τουρκία, και η τουρκική απάντηση ήταν η βεβήλωση από Τούρκους νέους, που συμμετείχαν σε πάρτι του δήμου Σμύρνης, μέσα στον ναό του Αγίου Βουκόλου.
Επίσης ήταν μία ακόμη κίνηση, η οποία δεν είχε αντίκρυσμα στην τουρκική πλευρά, που δεν έπραξε κάτι ανάλογο, ενώ εξαγρίωσε και τους Κούρδους εντός και εκτός Ελλάδος, για μια ακόμη φορά.
Η κουρδική κοινότητα είναι το μοναδικό εμπόδιο του Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας, ενώ σε Βόρεια Συρία και Ιράκ, απασχολούνται σοβαρές τουρκικές δυνάμεις για την καταπολέμηση των κουρδικών δυνάμεων, και αυτό οφείλουμε να μην το ξεχνάμε ποτέ.
Η Τουρκία παλιά απαιτούσε 5 πράγματα για να λάβει τα δύο τουλάχιστον, ενώ τώρα με την άκρως αλαζονική συμπεριφορά της κυβέρνησης της, απαιτεί 8 πράγματα και συμβιβάζεται εν μέρει με τα 7, και αυτό είναι σίγουρα προοίμιο άσχημων εξελίξεων, παρά το καλό κλίμα και τα γέλια στο Βίλνιους στην σύνοδο του ΝΑΤΟ.