Διατροφή

Τα έξι αποδεδειγμένα οφέλη του Κεφίρ για τον οργανισμό μας

«Οι μελέτες συνεχίζονται, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά οφέλη από το κεφίρ», λέει η διαιτολόγος Amber Sommer. «Όπως και άλλα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά (καλά βακτήρια) και μεταβιοτικά (υποπροϊόντα βακτηρίων), το κεφίρ ενισχύει την υγεία του εντέρου και έχει διάφορα οφέλη για την υγεία».

Πώς παρασκευάζεται το κεφίρ

Το κεφίρ παρασκευάζεται με την προσθήκη κόκκων κεφίρ, οι οποίοι περιέχουν μαγιά και καλά βακτήρια, σε αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα. Οι μικροοργανισμοί μετατρέπουν τη λακτόζη (σάκχαρο του γάλακτος) σε γαλακτικό οξύ, δίνοντας του μια ξινή γεύση και προσθέτοντας πολλά θρεπτικά συστατικά.

Το κεφίρ είναι στη γεύση σαν υγρό γιαούρτι και κυκλοφορεί σκέτο, αλλά και με γεύσεις.

«Στα κεφίρ με γεύσεις προσέξτε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη», προειδοποιεί η Sommer. «Η πολλή ζάχαρη αφαιρεί από τα οφέλη που έχει το κεφίρ για την υγεία. Διαλέξτε προϊόντα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή προτιμήστε το σκέτο», προσθέτει.

Πόσο υγιεινό είναι το κεφίρ;

Τα διατροφικά οφέλη του κεφίρ ποικίλλουν ανάλογα με το είδος του γάλακτος που περιέχει και τη διαδικασία ζύμωσης. Αλλά σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο για εσάς από το γιαούρτι, επειδή περιέχει περισσότερα στελέχη προβιοτικών και ωφέλιμων ζυμομυκήτων.

Το κεφίρ έχει επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη (σάκχαρο γάλακτος), οπότε ακόμη και άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν συνήθως να το πίνουν χωρίς πρόβλημα. Υπάρχουν και επιλογές χωρίς γάλα, αλλά δεν έχουν το ίδιο θρεπτικό προφίλ με το παραδοσιακό κεφίρ.

Το κεφίρ μπορεί να θεωρηθεί superfood, επειδή:

1. Προάγει την υγεία του εντέρου

Ο πεπτικός σας σωλήνας φιλοξενεί έναν ολόκληρο κόσμο από μικροοργανισμούς (μικροβίωμα) που περιλαμβάνει βακτήρια, μύκητες και ιούς. Ορισμένοι από αυτούς είναι επιβλαβείς, αλλά άλλοι είναι χρήσιμοι, βοηθώντας στην πέψη και δημιουργώντας ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Αν τα κακά βακτήρια αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται και να εξαπλώνονται, αυτό βγάζει εκτός ισορροπίας το μικροβίωμα , προκαλώντας:

  • Πόνο στην κοιλιά
  • Φούσκωμα
  • Δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • Αέρια

Το κεφίρ περιέχει περίπου 12 ενεργά προβιοτικά στελέχη. Όταν τρώτε τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά και μεταβιοτικά, όπως το κεφίρ, αυξάνονται τα καλά βακτήρια στο έντερό σας, κρατώντας τα επιβλαβή βακτήρια υπό έλεγχο και υποστηρίζοντας την υγεία του εντέρου. Μια μελέτη δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση κεφίρ αλλάζει προς το καλύτερο την ισορροπία των οργανισμών στο μικροβίωμα, μειώνοντας τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Μία άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το κεφίρ ανακουφίζει από τη χρόνια δυσκοιλιότητα.

2. Διατηρεί τα οστά γερά

Το να έχετε γερά οστά είναι απαραίτητο για να παραμείνετε δραστήριοι, ειδικά όσο μεγαλώνετε και χάνετε οστική μάζα. Ένα ποτήρι κεφίρ περιέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να χτίσετε και να επιδιορθώσετε τα οστά σας, όπως:

Ασβέστιο: Αυτό το απαραίτητο μέταλλο κάνει τα οστά σκληρά. Καθώς το σώμα μας δεν μπορεί να το παράγει, είναι σημαντικό να λαμβάνετε αρκετό από τη διατροφή σας.

Βιταμίνη D: Δεν μπορείτε να απορροφήσετε το ασβέστιο αν δεν έχετε βιταμίνη D. Έτσι, αυτή η βιταμίνη είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών.

Φώσφορος: Αυτό το μέταλλο είναι άφθονο στη διατροφή των περισσότερων ανθρώπων και βοηθά μαζί με το ασβέστιο στο «χτίσιμο» των οστών.

Μαγνήσιο: Βασικό συστατικό των οστών, το μαγνήσιο κάνει τα οστά πιο δυνατά.

Βιταμίνη Κ: Βρίσκεται στο κεφίρ που παρασκευάζεται από πλήρες γάλα και συμμετέχει σε πολλές διεργασίες που αφορούν τα οστά.

3. Καταπολεμά τα μικρόβια

Το κεφίρ είναι ένας σούπερ ήρωας του εντέρου, επειδή καταπολεμά τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες, όπως το E. coli και η σαλμονέλα. Σε εργαστηριακές μελέτες, το κεφίρ ήταν εξίσου αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των επιβλαβών βακτηρίων με τα αντιβιοτικά. Τα καλά βακτήρια στο κεφίρ ανταγωνίζονται τους επιβλαβείς οργανισμούς για τους πόρους στο έντερό σας. Και απελευθερώνουν επίσης υποπροϊόντα τοξικά για τα κακά βακτήρια και τη μαγιά.

Εκτός από την καταπολέμηση των κακών βακτηρίων στο έντερό σας, το κεφίρ προστατεύει τα δόντια από βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα. Μια οδοντιατρική μελέτη συνέκρινε την κατανάλωση κεφίρ με το καθημερινό ξέπλυμα με φθόριο. Το κεφίρ ήταν εξίσου αποτελεσματικό με το φθόριο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης τερηδόνας.

4. Διατηρεί τους μυς υγιείς

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και την επισκευή των μυών. Αν και το κεφίρ δεν έχει τόση πρωτεΐνη όσο το στραγγιστό γιαούρτι, έχει περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό. Διαθέτει επίσης μαγνήσιο – σημαντικό για την κίνηση των μυών – και φώσφορο, ο οποίος παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών.

5. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, το σώμα σας δεν μπορεί να επεξεργαστεί αποτελεσματικά τη γλυκόζη (σάκχαρο στο αίμα). Το κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη ή ακόμη και να αποτελέσει μέρος του σχεδίου θεραπείας σας για τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης. Μια μελέτη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση κεφίρ βοήθησε να διατηρηθεί η γλυκόζη υπό έλεγχο.

6. Διευκολύνει το στρες

Το να έχετε στο ψυγείο σας κεφίρ μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις στρεσογόνες καταστάσεις. Τουλάχιστον, αυτό διαπίστωσε μια εργαστηριακή μελέτη σχετικά με την κατανάλωση κεφίρ. Το προβιοτικό ρόφημα άλλαξε τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου, μετατοπίζοντάς την προς εκείνα τα βακτήρια που παράγουν γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA). Αυτό το αμινοξύ έχει ηρεμιστική επίδραση στον εγκέφαλό σας, βοηθώντας σας να χαλαρώσετε.

Το κεφίρ διαθέτει επίσης και άλλες ουσίες που είναι γνωστές για τη βοήθεια στην ανακούφιση από την ένταση. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στη δημιουργία και ρύθμιση των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που σταθεροποιούν τη διάθεσή σας:

  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
  • Μαγνήσιο.
  • Τρυπτοφάνη.

Το κεφίρ έχει πολλά οφέλη για την υγεία και μπορεί να αποτελέσει μια θρεπτική προσθήκη στη διατροφή σας. Απλά να έχετε κατά νου ότι μπορεί να έχετε κάποια αέρια και φούσκωμα όταν αρχίζετε να τρώτε για πρώτη φορά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά. Προσθέστε το κεφίρ σιγά-σιγά στη διατροφή σας για να προσαρμοστεί το σώμα σας. Και απολαύστε αυτόν τον νόστιμο τρόπο για να ενισχύσετε τη συνολική σας υγεία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρομερό "άδειασμα" Τράμπ στον Στάρμερ για τη Ρωσία φέρνει την Τουρκία μέσω Μ. Βρετανίας ποιό κοντά σε ρόλο εγγυητή ασφάλειας της Ευρώπης

Ο Τράμπ ξεκαθάρισε στον Βρετανό Πρωθυπουργό Στάρμερ, πως η χώρα του δεν θα έσπευδε σε βοήθεια εάν τα στρατεύματά...