Ελληνοτουρκικά

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το σχέδιο εκβιασμού του ΝΑΤΟ από τον Ερντογάν για άμεση πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ

Ο Ερντογάν  είναι βέβαιο ότι επιχειρεί να αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Σύνοδο κορυφής των Αρχηγών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ που γίνεται σήμερα και αύριο  στην πρωτεύουσα Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ήδη από χθές πέτυχε δίνοντας "το πράσινο φώς" για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στην συνάντησή του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ και τον Πρωθυπουργό της Σκανδιναβικής χώρας να εκμαιεύσει εν μέσω πολλών ανταλλαγμάτων και δύο(2) που "ακουμπάνε" την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρώτο έχει να κάνει με την άρση του άτυπου εμπάργκο πώλησης οπλικών συστημάτων -μέσων και απαρτίων αυτών από την Σουηδία, πράγμα πολύ σοβαρό για την περαιτέρω ανάπτυξη της τουρκικής  αμυντικής βιομηχανίας και το δεύτερο ότι θα έχει την συνδρομή -υποστήριξη της Σουηδίας για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ερντογάν:"Το εμπάργκο των συμμάχων στο ΝΑΤΟ ευθύνεται  για το μόλις 1.3% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας"

Ωστόσο πέραν αυτών ο πάντα επιθετικός Ερντογάν "κατηγόρησε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για την αποτυχία της Τουρκίας να εκπληρώσει τον στόχο αμυντικών δαπανών της συμμαχίας, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου στο Βίλνιους,  υποστηρίζοντας ότι τα στρατιωτικά εμπάργκο αυτών  εμποδίζουν την Τουρκία να φθάσει στην επίτευξη του στόχου αμυντικών δαπανών της συμμαχίας"  όπως αναφέρει σε άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

"Από το 2006, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δεσμεύσουν τουλάχιστον το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους (ΑΕΠ) για αμυντικές δαπάνες.

«Ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής θα είναι η ανανέωση της δέσμευσης για τουλάχιστον 2% στις αμυντικές δαπάνες. Ενώ γίνονται συζητήσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών από τη μια πλευρά, βλέπουμε επίσης να επιβάλλονται περιορισμοί από την άλλη. Οι άδικοι περιορισμοί και τα εμπόδια που επιβάλλονται από ορισμένους συμμάχους μας περιορίζουν. Η χώρα μας, η οποία έφτασε σχεδόν το 2% των αμυντικών δαπανών το 2019, αυτή τη στιγμή έχει υποχωρήσει σε περίπου 1,30% », είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας επανεκλογής του τον Μάιο, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε επανειλημμένα ότι η εξάρτηση της Τουρκίας από ξένες πηγές έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης της αμυντικής της βιομηχανίας. Ωστόσο, οι μειούμενες δαπάνες της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας δεν αποδίδονται αποκλειστικά στους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις δυτικές χώρες.

Αδυναμία κάλυψης των αναγκών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων(ΤΕΔ)

Τον Μάιο ο Muhsin Dere, πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του στρατού όσον αφορά τον εφοδιασμό του με νέο εξοπλισμό και όπλα λόγω της κακής κατάστασης της τουρκικής οικονομίας, 

Ο Ντερέ είπε ότι οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας ότι ο λόγος δεν είναι η μείωση της ανάγκης αλλά μάλλον η μείωση των αγορών.

Ο Ντερέ είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει σύντομα να προμηθεύσει τον στρατό με μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού και όπλων.

«Θεού θέλοντος, η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας θα είναι πολύ καλύτερη και θα καλύψουμε τις ανάγκες του στρατού από το Α έως το Ω», πρόσθεσε.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας ανήλθαν σε 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σημειώνοντας μείωση 26%  σε σύγκριση με το 2021. Η Τουρκία κατέλαβε την 23η θέση μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες πέρυσι.

Η πρόκληση πώλησης F-16  από τις ΗΠΑ και οι  S-400

Η πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Τουρκία όσον αφορά τις προμήθειες είναι η αγορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για την αναβάθμιση του απαρχαιωμένου στόλου της. Επιπλέον, ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα ο Καναδάς, η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν επιβάλει ανεπίσημα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία μετά τις μονομερείς στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Συρία τα τελευταία χρόνια.

Το 2021 η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέκλεισε επίσημα την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter λόγω της αγοράς από την Άγκυρα ενός ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 το 2017.

Τον Φεβρουάριο αμερικανοί γερουσιαστές από το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καλώντας τον να αναβάλει την πώληση F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία έως ότου εγκριθεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία έγινε το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δεν θέλει να απομονώσει περαιτέρω την Άγκυρα από τη δυτική συμμαχία ή να την ωθήσει προς εναλλακτικές αγορές όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Ρωσία, καθώς η Τουρκία δεν έχει ενεργοποιήσει το πυραυλικό σύστημα S-400.

Εάν η Τουρκία αποτύχει να αποκτήσει F-16 μετά την απομάκρυνσή της από το έργο F-35, θα ήταν μια σημαντική οπισθοδρόμηση.

Τόσο πολύ που ο Ερντογάν είπε τη Δευτέρα ότι ο Μπάιντεν του είπε ότι κινητοποιεί όλους τους δυνατούς πόρους για να ξεπεράσει την αντίθεση της Γερουσίας στην πώληση των F16 κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας την Κυριακή.

«Θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και ελπίζω ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία. Μας λυπεί επίσης το γεγονός ότι αυτό το ζήτημα έχει συνδεθεί με τη Σουηδία. Αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Όπως προβλεπόταν, ο Ερντογάν εγκατέλειψε την αντίθεσή του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ την παραμονή της συνόδου κορυφής στο Βίλνιους, ανοίγοντας το δρόμο για κοινοβουλευτική έγκριση τις επόμενες εβδομάδες.

Η Άγκυρα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μια οικονομική κρίση, με την τουρκική λίρα να σημειώνει χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Η κυβέρνηση στοχεύει να αποφύγει την επιδείνωση της κατάστασης εμπλέκοντας σε μια νέα κρίση με τις ΗΠΑ, καθώς θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την οικονομία.

Δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προμήθεια των υλικών που χρειάζονται για τα φιλόδοξα έργα της στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Τα προβλήματα σε κινητήρες και συστήματα μετάδοσης κίνησης καθυστερούν τουρκικά έργα

Το Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως ότι σε μια συνέντευξη σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό στις 4 Σεπτεμβρίου 2022, ο İsmail Demir, ο πρώην επικεφαλής της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας (Savunma Sanayii Baskanligi, SSB) παραδέχτηκε ότι η υπηρεσία αντιμετώπιζε προκλήσεις στην ανάπτυξη  κινητήρων και μεταδόσεις  κινήσεων για διάφορα αμυντικά έργα.

Δεν είναι μόνο τα ανταλλακτικά, αλλά και η έλλειψη καταρτισμένων μηχανικών που εμποδίζει την πρόοδο, είπε.

«Το πρόβλημα του κινητήρα είναι γνωστό πρόβλημα. Όσον αφορά το εκπαιδευμένο προσωπικό και την τεχνογνωσία, δεν έχουμε επίσης μεγάλη εμπειρία. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός εμπειρογνωμόνων στην Τουρκία», είπε ο Ντεμίρ, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς S-400.

Η Τουρκία έχει πολλά εθνικά έργα στα σκαριά, όπως αεροσκάφους και αρμάτων, αλλά αυτά  υπέστησαν καθυστέρηση λόγω της δυσκολίας εύρεσης κινητήρων και συστημάτων μετάδοσης για την τροφοδοσία τους.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει επενδύσει πολλά στην κατασκευή κινητήρων στην εγχώρια αγορά, με περιορισμένη επιτυχία μέχρι στιγμής στα στάδια δοκιμών και ενσωμάτωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI), με έδρα τη Στοκχόλμη, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν το 2023 λόγω του πληθωρισμού, παρά το γεγονός ότι έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ το 2022.

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,7% το 2022, επηρεασμένες από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, φθάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 2,24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων."

Που το πάει ο Ερντογάν;

Ο Ερντογάν επιχειρεί να πείσει πως για να φθάσει το επιθυμητό 2% του ΑΕΠ του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος  (ΑΕΠ) για αμυντικές δαπάνες που προβλέπει το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να αρθεί άμεσα το εμπάργκο όπλων από τους συμμάχους που του έχει επιβληθεί, με πρώτο βήμα την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ.

Στόχος του είναι  με την παραπάνω επίφαση οι ΗΠΑ να προβούν στην πώληση των F-16 στην Τουρκία και να δοθεί  αρχικά νέα ώθηση στην κατασκευή έργων της πολεμικής του βιομηχανίας που καθυστερούν λόγω του προαναφερθέντος εμπάργκο, με απώτερο σκοπό σε βάθος χρόνου  να  αποκτήσει την τεχνογνωσία και να απεξαρτητοποιηθεί πλήρως από την Δύση.

Εκτίμησή μας είναι ότι τελικά η Τουρκία θα αποκτήσει τα F-16 από τις ΗΠΑ, υπό όρους ωστόσο.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ