Ακόμα και στο πάρα πέντε της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους η Τουρκία συνεχίζει την αμφισβήτηση του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου.
Με αφορμή δέσμευση περιοχής για άσκηση ΝΑΤΟικών και Τουρκικών μονάδων νοτίως Ρόδου και Καστελόριζου για τις 14 Ιουλίου με ΝΟΤΑΜ από την Αθήνα που επισημαίνει πως θα πρέπει να γίνει σεβαστό το εύρος των 10 ναυτικών μιλίων εναέριου χώρου, η Τουρκία με αντιΝΟΤΑΜ λέει πως δεν θα το πράξει και τα αεροπλάνα της θα πετάξουν και μέχρι τα 6 νμ.
Με τις ώρες να μετρούν αντίστροφα μέχρι την πολυαναμενόμενη συνάντηση Μητσοτάκη Ερτογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε έτοιμος για το μεγάλο «ανατολίτικο» παζάρι.
Πιέζοντας τις ΗΠΑ υπογείως με ένα «όχι» για την είσοδο της Σουηδίας επιζητά ένα «ναι» για τα F-16 ενώ διανθίζει τα εκβιαστικά διλήμματα του ζητώντας και ένταξη στην ΕΕ προκαλώντας τοποθετήσεις και αντιδράσεις από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρώτα, ελάτε και ανοίξτε τον δρόμο για την Τουρκία προς την ΕΕ και μετά θα ανοίξουμε τον δρόμο για την Σουηδία, όπως κάναμε και για την Φινλανδία. Το είπα αυτό στον κ Μπάινταν χθες το βράδυ και θα το υπογραμμίσω ξανά στο Βίλνιους».
«Πάντοτε υποστηρίζαμε και εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τις προσδοκίες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, είναι θέμα μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, επικεντρωνόμαστε στη Σουηδία που είναι έτοιμη για ένταξη στο ΝΑΤΟ» ήταν η σχετική τοποθέτηση του Λευκού Οίκου.
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ σχολίασε ως εξής:
«Η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».
Σε δύο 24ωρα από τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο έχοντας νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή και προσδοκώντας:
•Το άνοιγμα μιας θετικής ατζέντας
•Την έναρξη συζήτησης θεμάτων χαμηλής πολιτικής και
•Την επανέναρξη των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επεσήμανε: «Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνομιλούμε με τη γείτονα χώρα. Από κει και πέρα είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ή πιθανότητα υποχώρησης. Πιστεύουμε στην επίλυση της μοναδικής διαφοράς μας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».
Το έως και εντυπωσιακό είναι ότι τις λεπτές διεργασίες που είναι σε εξέλιξη στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που επίσημα ξεκινά αύριο, στο Βίλνιους προκειμένου η Ουάσιγκτον, η Στοκχόλμη, η Αθήνα και η Άγκυρα να μείνουν ικανοποιημένες, έφερε στο προσκήνιο η αναφορά του αμερικανού προέδρου περί ταυτόχρονης στρατιωτικής ενίσχυσης της Αθήνας, φωτογραφίζοντας σύμφωνα με αναλυτές το πράσινο φως για τα F-35 αλλά και της Άγκυρας «σκιαγραφώντας» τα F-16 αλλά και ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία.
«Η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια... Και έτσι, αυτό που προσπαθώ ειλικρινά να φτιάξω είναι μια κατά τρόπον κοινοπραξία, όπου ενισχύουμε το ΝΑΤΟ τόσο μέσω της στρατιωτικής ενίσχυσης της Ελλάδας και της Τουρκίας όσο και με την ένταξη της Σουηδία. Αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν έχει γίνει ακόμα» δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ
Αμερικανοί βουλευτές ωστόσο με επιστολή τους στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, τονίζουν ότι η όποια πώληση των F-16 που θέλει η Άγκυρα θα πρέπει να γίνει με δικλείδες ασφαλείας έτσι ώστε αυτά να μην χρησιμοποιηθούν σε βάρος της Ελλάδας: «Εάν εξετάζεται μια συμφωνία για την πώληση F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, προτρέπουμε σθεναρά οποιαδήποτε τελική συμφωνία να περιλαμβάνει μηχανισμούς που να προβλέπουν την παύση, την καθυστέρηση ή την απόσυρση της μεταφοράς τέτοιων όπλων εάν η Τουρκία εμπλακεί σε ενέργειες που απειλούν ή υπονομεύουν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».
Το σίγουρο είναι ότι στο «οπλισμένο» μέχρι τα δόντια Βίλνιους θα γίνει η πρώτη προσπάθεια επαναπροσέγγισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων σχεδόν μετά από έναν ολόκληρο χρόνο ψυχρότητας.