Είναι γεγονός ότι η Τουρκία είναι μια ιδιόμορφη και πολύπλοκη χώρα σε σχέση με τα Δυταικά πρώτυπα, όπως και το πολιτικό της σύστημα, κάτι που φάνηκε εντονότατα στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο που πέρασε η χώρα.
Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφεί για τον Τούρκο Πρόεδρο και τις συμμαχίες, φιλίες και αντιπαλότητες που έχει στην εικοσαετή και πλέον περίοδο διακυβέρνησής του.
Αποκαλύψεις "φωτιά" στην Τουρκική βουλή για τον Ερντογάν από νυν βουλευτή και τέως Σύμβουλό του
Ωστόσο ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί άρθρο έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, σύμφωνα με το οποίο, σε ομιλία που εκφωνήθηκε στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, πρώην ιδιωτικός γραμματέας και σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι πραγματοποιήθηκαν μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ερντογάν και Αμερικανών αξιωματούχων καθώς και ισραηλινών πρακτόρων πριν από την ίδρυση του πολιτικού του κόμματος το 2002, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική άνοδος του Ερντογάν ήταν αποτέλεσμα μυστικών συμφωνιών.
Στο εν λόγω άρθρο αναφέρονται τα ακόλουθα:
"Ο Turhan Çömez, μέλος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος İYİ party, απάντησε σε ισχυρισμούς βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε το μπλοκ της αντιπολίτευσης στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάιο.
Ο Çömez, ο οποίος υπηρέτησε ως ιδιωτικός γραμματέας του Ερντογάν κατά τη διαδικασία ίδρυσης του ΑΚΡ μεταξύ 2000 και 2002 και αργότερα έγινε βουλευτής, δήλωσε ότι γνώριζε για όλες τις επισκέψεις του Ερντογάν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου και είχε λεπτομερή γνώση με ποιους είχαν επικοινωνήσει και τη φύση αυτών των επαφών.
Οι επαφές Ερντογάν στις ΗΠΑ με τον "πρίγκηπα του σκότους" Πέρλ ανοίγουν τον δρόμο προς την εξουσία
«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γνωρίζω πολύ καλά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με τον πρίγκιπα του σκότους, Richard Perle, και τι επιτεύχθηκε σε αντάλλαγμα», είπε ο Çömez.
«Αν δεν με πιστεύετε, τότε πηγαίνετε να μιλήσετε μόνοι σας με τον κ. Ερντογάν. Ρωτήστε τον, «Όταν ιδρύονταν το AKP, άφησες όλους όσους σε συνόδευαν και συναντήθηκες κρυφά με τους Ισραηλινούς πράκτορες και τον Ρίτσαρντ Περλ στην Ουάσιγκτον;» Απλώς δείτε τι θα σας πεί…» πρόσθεσε ο Çömez.
Ο Περλ ήταν ένας εξέχων νεοσυντηρητικός αξιωματούχος που κατείχε σημαντική θέση στην κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.
Υπηρετώντας ως βασικός σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο Περλ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πορείας του πολέμου στο Ιράκ.
Η εμπλοκή του επεκτάθηκε από το 1987 έως το 2004, περίοδο κατά την οποία υπηρέτησε στη Συμβουλευτική Επιτροπή Αμυντικής Πολιτικής και κατείχε τη θέση του προέδρου από το 2001 έως το 2003.
Οι συναντήσεις του Ερντογάν με τον Περλ και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους πριν γίνει Πρωθυπουργός κρατήθηκαν μυστικές από το κοινό.
Πρώην συνεργάτες του Ερντογάν που είχαν προηγουμένως μοιραστεί τους λογαριασμούς τους στα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι ο Ερντογάν, προερχόμενος από ισλαμιστικό και αντιαμερικανικό πολιτικό υπόβαθρο, είχε μεταφέρει στους ομολόγους του κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων ότι το κόμμα που σκόπευε να ιδρύσει δεν θα υιοθετούσε αντιαμερικανική στάση.
Ο Περλ εξιστόρησε τη συνάντησή του με τον Ερντογάν στα μέσα του 2002 κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε το American Enterprise Institute (AEI) στις αρχές του 2004. Περιέγραψε στους καλεσμένους τον Ερντογάν, ο οποίος ήταν τότε παρών στην αίθουσα ως Πρωθυπουργό.
Ο Perle ανέφερε ότι ο φίλος του, ο τότε σύμβουλος του Ερντογάν, Cüneyt Zapsu, του είχε τηλεφωνήσει και τον ρώτησε αν θα ενδιαφερόταν να συναντήσει το πρόσωπο που θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός. Ο Perle δέχτηκε με χαρά την πρόσκληση το 2002.
Ο Περλ είπε ότι η συνάντηση διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες.
Μοιράστηκε την εντύπωσή του από τη συζήτηση, δηλώνοντας ότι αποχώρησε από αυτήν πεπεισμένος ότι ο Ερντογάν ήταν ένα τυχερό άτομο που θα οδηγούσε ένα έθνος και ο κόσμος θα τον "είχε ψηλά". Ο Perle τον περιέγραψε ως κάποιον που πίστευε στο τουρκικό κράτος, είχε πίστη στην τουρκική δημοκρατία και θα οδηγούσε τη χώρα σε μια νέα κατεύθυνση.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία χρειαζόταν από καιρό νέα ηγεσία.
Η συνάντηση Ερντογάν στον Λευκό Οίκο το 2002
Οι επισκέψεις του Ερντογάν στις ΗΠΑ πριν αναλάβει τα καθήκοντά του το 2003 χρησιμοποιούνται συχνά σε θεωρίες συνωμοσίας από την υπερεθνικιστική αντιπολίτευση, υποδηλώνοντας ότι σε αντίθεση με την ισλαμιστική εικόνα του, ο Ερντογάν ήταν στην πραγματικότητα ένας ηγέτης που είχε καλές σχέσεις με την Ουάσιγκτον.
Επιπλέον, παρουσιάζουν μια συνάντηση του Λευκού Οίκου το 2002 ως αποδεικτικό στοιχείο για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς όταν ο Ερντογάν έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Μπους, παρόλο που δεν κατείχε επίσημη κρατική θέση λόγω της απαγόρευσης του δικαστηρίου να είναι υποψήφιος για το αξίωμα.
Σύμφωνα με τους υπερεθνικιστές, ο Ερντογάν, κατά τις επισκέψεις του στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμφώνησε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ και επέτρεψε τη χρήση στρατιωτικών βάσεων στην Τουρκία για την επιχείρηση στο Ιράκ από αμερικανικά στρατεύματα.
Το stop του Τουρκικού Κοινοβουλίου στην ανάπτυξη δυνάμεων των ΗΠΑ το 2003
Στις 25 Φεβρουαρίου 2003, υποβλήθηκε πρόταση στο τουρκικό κοινοβούλιο που εξουσιοδοτούσε την κυβέρνηση για την ανάπτυξη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ξένες χώρες και την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Τουρκία.
Η πρόταση ζήτησε άδεια από το κοινοβούλιο για περίοδο έξι μηνών, επιτρέποντας την παρουσία 62.000 ξένων στρατιωτικών, 255 αεροσκαφών και 65 ελικοπτέρων στην Τουρκία. Παρά το αίτημα του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν, η πρόταση, η οποία θα επέτρεπε τη χρήση της Τουρκίας ως βάσης για την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ, απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο
Ποιός είναι ο τέως Σύμβουλος του Ερντογάν, Çömez
Ο Çömez παραιτήθηκε από το ΑΚΡ και αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος για επανεκλογή το 2007. Μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2008.
Το 2012, μαζί με υπερεθνικιστές αξιωματικούς και πολίτες, συμμετείχε στη δίκη Ergenekon, μια υπόθεση που είχε ως στόχο την εξάρθρωση υποτιθέμενης οργάνωσης του βαθέος κράτους με την επωνυμία Ergenekon, η οποία κατηγορήθηκε για συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.
Ωστόσο, αφού ο Ερντογάν κατέληξε σε συμφωνία με τους αξιωματικούς που δικάστηκαν στην υπόθεση Εργκένεκον για εκκαθάριση γραφειοκρατών και αξιωματικών που συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν, μια ομάδα που επικρίνει την κυβέρνηση, οι νομικές υποθέσεις του Τσόμεζ αποσύρθηκαν και επέστρεψε στην Τουρκία το 2020, ενώ εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του Μαΐου 2023.
Ως γιατρός στο επάγγελμα, ο Çömez είχε προηγουμένως κάνει εντυπωσιακές δηλώσεις για την υγεία του Ερντογάν, αποκαλύπτοντας ότι ο Ερντογάν είχε ταξιδέψει κρυφά στις ΗΠΑ για χειρουργική επέμβαση καρκίνου και ότι τον συνόδευε κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Συμπέρασμα
Ο Ερντογάν είναι αλήθεια ότι τα πρώτα χρόνια του ως Πρωθυπουργός εμφανιζόταν ως δυτικόστροφος, σύμμαχος των ΗΠΑ-Ισραήλ δίνοντας δείγματα ότι επιθυμούσε τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αποφεύγοντας την οξύτητα στις σχέσεις του με όμορες χώρες και την πρόκληση σταρτιωτικών κρίσεων με την Ελλάδα.
Σταδιακά βέβαια μεταλλάχθηκε στον Ισλαμιστή προκλητικό και άκρως επιθετικό Ερντογάν, με τους καταστροφικούς σεισμούς να αποτελούν το έναυσμα για ηπιότερη εξωτερική πολιτική, χωρίς ωστόσο την υπαναχώρηση του από τις ακραίες θέσεις του σε Αιγαίο -Κύπρο και ΝΑ Μεσόγειο.
Το κατά πόσο και σε ποιό βαθμό οι δηλώσεις του Çömez στην τουρκική βουλή αληθεύουν δεν είναι δυνατόν να επαληθευθεί από εμάς.