Συνεχίζουν οι Τούρκοι τα παιχνίδια με την Έρευνα και Διάσωση εστιάζοντας αυτή την φορά νοτίως του Καστελορίζου όπου η Άγκυρα θεωρεί πως η Αθήνα δεν έχει την δυνατότητα για συγκέντρωση μεγάλου αριθμού σκαφών και ιπτάμενων μέσων του λιμενικού και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όπως στις προηγούμενες περιπτώσεις με την σύγκρουση των εμπορικών πλοίων στη Χίο και τον αμερικανό πολίτη στον Άη Στράτη.
Τις τελευταίες ώρες τουλάχιστον τέσσερις ακταιωροί της τουρκικής ακτοφυλακής χωρίς να υπάρχει κάποια άσκηση, κάποιο emergency ή κάποιο άλλο αίτημα από βυθιζόμενο σκάφος στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου και νοτιότερα, έπλευσαν κάνοντας επίδειξη σημαίας.
Την κίνηση των 4 ακταιωρών παρακολουθεί τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και η Ελληνική Ακτοφυλακή καθώς είναι σχετικά πρόσφατη η προσπάθεια των Τούρκων να «παίξουν» με την Έρευνα και Διάσωση αμφισβητώντας την ελληνική δικαιοδοσία, στο πλαίσιο της οποίας έβαλαν την κορβέτα της ακτοφυλακής τους Guven να πλέει πάνω κάτω κατά μήκος του 25ου μεσημβρινού στα όρια της Γαλάζιας Πατρίδας, κάνοντας επίδειξη σημαίας.
Τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και η Ελληνική Ακτοφυλακή το παρακολουθούσαν καθώς επρόκειτω για ένα πλοίο που το ελικοδρόμιο και οι άλλες δυνατότητες που διαθέτει το καθιστούν μια εν δυνάμει βάση συντονισμού επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης.
Το γεγονός δε πως αντί να πλέει στο FIR Κωνσταντινούπολης ή στα τουρκικά χωρικά ύδατα έτοιμο να συνδράμει εκεί σε κάποια διάσωση επέλεξε για μια και πλέον εβδομάδα να πλέει εντός του FIR Αθηνών, έδωσε ξεκάθαρα τα πειστήρια στην ελληνική πλευρά να μιλάει για επίδειξη σημαίας και των θέσεων της Τουρκία για μοιρασμένο Αιγαίο, τουλάχιστον ως προς τους τομείς αρμοδιοτήτων Έρευνας και Διάσωσης.
Καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα εκείνες τις ημέρες δήλωσαν πως δεν είναι μια κίνηση που κάνουν συχνά οι Τούρκοι αλλά ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που πλοίο αυτού του μεγέθους της Τουρκικής Ακτοφυλακής έχει κάνει ανάλογο πλού στην καρδιά του FIR Αθηνών.
Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας είναι ξεκάθαρος στο κείμενο που υπάρχει αναρτημένο στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όπου αναφέρει συγκεκριμένα:
«Περιοχές Έρευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο
Η Διεθνής Σύμβαση για τη Ναυτική Έρευνα και Διάσωση του 1979 (Σύμβαση του Αμβούργου) ορίζει ότι «κάθε περιοχή έρευνας και διάσωσης θα δημιουργηθεί κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών».
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Τουρκίας να συνάψει συμφωνία με την Ελλάδα σύμφωνα με τη Σύμβαση του Αμβούργου, οι περιοχές έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί. Κατά συνέπεια, οι δύο χώρες έχουν δηλώσει μονομερώς τις αντίστοιχες περιοχές έρευνας και διάσωσης και έχουν ενημερώσει τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.
Η Τουρκία συνεχίζει να παρέχει αποτελεσματικές υπηρεσίες Έρευνας και Διάσωσης στη δηλωμένη Περιφέρεια Έρευνας και Διάσωσης, συμπεριλαμβανομένης της διανομής δεδομένων συναγερμού κινδύνου εντός του συστήματος Cospas-Sarsat».