Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Θα πάρουμε τελικά 4η Φρεγάτα FDI; Η Άγκυρα σε προχωρημένες έρευνες για τοποθέτηση πυραύλων στα υποβρύχια Type-214 και MilDEN

Νέα ύποπτα σχέδια ετοιμάζουν οι Τούρκοι, στην απεγνωσμένη τους προσπάθεια για ναυτική υπεροχή σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

  
Ο Γκουρκάν Οκουμούς (Gürcan Okumuş), Γενικός Διευθυντής του ιδρύματος προηγμένων αμυντικών ερευνών TÜBİTAK-SAGE δήλωσε: «(Χρήση SOM σε υποβρύχια) Μια τέτοια μελέτη δεν προβλέπεται προς το παρόν για την οικογένεια πυραύλων SOM. Επί του παρόντος μελετώνται διαφορετικές επιλογές πυραύλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ( τουρκικά) υποβρύχια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι γνωστό ότι η Roketsan ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τον πύραυλο ATMACA από τουρκικό  υποβρύχιο τύπου Type-214.

Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Μουράτ Ικί, στις 02 Μαΐου 2023, μετέφερε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον πύραυλο ATMACA που θα εκτοξευθεί από το υποβρύχιο.

“Θα υπάρξει δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων κρουζ κατά πλοίων από υποβρύχια που ανήκουν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Στόχος μας είναι να παράγουμε όλα τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά που χρειαζόμαστε στη θάλασσα, σύμφωνα με τις τρέχουσες δυνατότητες της Roketsan”, είχε αναφέρει ο ίδιος.

Αντιπλοϊκός πύραυλος ATMACA

Το ATMACA Anti-Ship Missile, που αναπτύχθηκε από τη Roketsan, είναι ο πρώτος εθνικός πύραυλος κατά πλοίων της Τουρκίας. Ο πύραυλος ATMACA, ο οποίος έχει μέγιστο βεληνεκές 250+ χιλιόμετρα, διαθέτει ενεργό ραντάρ, ενώ διαθέτει πολλά προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως το sea-skimming.

Αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των αναγκών των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, και διαθέτει τη δυνατότητα "Προηγμένου 3D Σχεδιασμού Αποστολών".

Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό, οι χειριστές του ATMACA μπορούν να σχεδιάσουν εκ των προτέρων τη διαδρομή που θα ακολουθήσει  μέχρι τον προορισμό της, προσθέτοντας σκέλη της διαδρομής.

Ταυτόχρονα, το ATMACA, η οποία διαθέτει το KEMENT Tactical Data Link που αναπτύχθηκε από τη Meteksan Defense, μπορεί να ενημερώσει τις πληροφορίες διαδρομής της ακόμη και μετά την εκτόξευση.

Δεδομένου ότι έχει χαμηλή διατομή ραντάρ και  μπορεί να πετάξει κοντά στην επιφάνεια του νερού, ο στόχος μπορεί να εντοπιστεί από εχθρικό πλοίο σε απόσταση 18-20 χιλιομέτρων. Με βάση την ταχύτητα του ATMACA των 0,85 Mach, αυτό δίνει στο πλήρωμα του πλοίου στόχου πολύ περιορισμένο χρόνο αντίδρασης.


Θα πάρουμε τελικά και  4η Φρεγάτα FDI από την Γαλλία;

Είναι γνωστό ότι στις 30 Ιουνίου 2023 λήγει τυπικά η προθεσμία της Naval Grup για την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης για την απόκτηση της 4ης Φρεγάτας FDI για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Λόγω όμως το εκλογών αναμένεται ότι αυτή η προθεσμία θα παραταθεί για κάποιους μήνες, δίνοντας το δικαίωμα στην ελληνική πλευρά να κινηθεί με άνεση.

Η τελευταία όμως συνέντευξη του πρώην υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια, αφού όπως άφησε και ο ίδιος να εννοηθεί δεν υπάρχουν τα κονδύλια.     

Η σύμβαση που υπέγραψαν Ελλάδα και Γαλλία ανέφερε ότι η Αθήνα έχει την δυνατότητα να αποκτήσει και τέταρτη Φρεγάτα στην ίδια τιμή που αγόρασε τις άλλες, κάτι που σίγουρα είναι δελεαστικό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF