Είναι γνωστό ότι ο Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ),τοποθετήθηκε ως υπουργός Άμυνας, αντικαθιστώντας τον Χουλουσί Ακάρ.
Ο 69χρονος ήταν ο Αρχηγός του στρατού κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών εισβολών της Τουρκίας στη Συρία το 2019 και το 2020, και επέβλεπε τις επακόλουθες στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί και στο Ιράκ.
Συνεπώς έχει αφενός πολεμική εμπειρία, ενώ προερχόμενος από τις ΤΕΔ θα έχει αργαστές σχέσεις με την στρατιωτική ηγεσία της χώρας του γνωρίζοντας πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις.
Επίσης χαίρει της εμπιστοσύνης του Προέδρου Ερντογάν, επιβλέποντας την ανέλιξη φίλα προσκείμενων προς το καθεστώς Αξιωματικών των ΤΕΔ στα ανώτατα αξιώματα, έτσι ώστε να εξακολουθήσει η κατάσταση στο στράτευμα να είναι πλήρως ελεγχόμενη.
Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφέραμε ότι εκείνο που μας ενδιαφέρει να δούμε ως Ελλάδα, είναι το παζλ που θα ακολουθήσει η υπουργοποίηση του, αναφορικά με την νέα Τουρκική στρατιωτική Ιεραρχία που θα προκύψει και ειδικότερα στις θέσεις του Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων και την προέλευσή του.
Σε αυτό έρχεται να δώσει απάντηση σχετικό άρθρο τουρκικού ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει μεταξύ άλλων:
Αλλαγές σε θέσεις κλειδιά στους τομείς άμυνας-πολεμικής βιομηχανίας και εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας
"Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ ανακοίνωσαν νέους διορισμούς τη Δευτέρα για πολλές θέσεις υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένου του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου, του επικεφαλής Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής και του νέου Προέδρου της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB).
Ο Ερντογάν διόρισε τον Akif Çağatay Kılıç ως νέο κύριο σύμβουλό του για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα.
Ο Γκιουλέρ, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου, διόρισε τον Μούσα Αβσεβέρ, επικεφαλής της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK), ως προσωρινό Αρχηγό Γενικού Επιτελείου. Θα διατηρήσει επίσης την τρέχουσα θέση του κατά τη διάρκεια της προσωρινής θητείας του.
Ο Haluk Görgün, Διευθύνων Σύμβουλος της Aselsan, μεγάλου εργολάβου των TSK , διορίστηκε νέος πρόεδρος της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), του κορυφαίου αμυντικού οργανισμού που είναι υπεύθυνος για βασικά έργα που χρηματοδοτούνται από το κράτος.
Ο Ερντογάν διόρισε επίσης τον Davut Gül, κυβερνήτη της νότιας επαρχίας Gaziantep, ως νέο κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, της πιο πυκνοκατοικημένης πόλης της Τουρκίας, καθώς ο πρώην κυβερνήτης Ali Yerlikaya διορίστηκε στη θέση του υπουργού Εσωτερικών στο νέο υπουργικό συμβούλιο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος το Σάββατο.
Ο νέος Αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου
Δεν είναι σαφές εάν ο Στρατηγός Αβσεβέρ θα συνεχίσει ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, ή είναι μία προσωρινή λύση μέχρι τις στρατιωτικές κρίσεις του Αυγούστου.
Εκτός από τις εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως ο διορισμός του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε άλλη θέση, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επιλέγεται μεταξύ Στρατηγών με μακροχρόνια υπηρεσία από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, με επικεφαλής τον Πρόεδρο και συνήθως στις συνεδριάσεις των ετήσιων στρατιωτικών κρίσεων
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ καλείται να υπηρετήσει στις TSK για 44 συνολικά χρόνια.
Ο Στρατηγός Αβσεβέρ ανήλθε στον βαθμό του Στρατηγού το 2003 και υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις υπό τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου και Διοικητή Χερσαίων Δυνάμεων πριν από το διορισμό του ως Διοικητής Δυνάμεων ξηράς το 2021.
Ήταν επικεφαλής της 2ης Στρατιάς κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 που διαπράχθηκε από στρατιωτικούς που συνδέονται με την τρομοκρατική ομάδα των Γκιουλενιστών (FETÖ), στο στόχαστρο των οποίων βρέθηκε στις περιβόητες δίκες της Ergenekon που ενορχηστρώθηκαν από υποστηρικτές της τρομοκρατικής ομάδας στο δικαστικό σώμα.
Ο νέος Σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής
Ο Akif Çağatay Kılıç ήταν εδώ και πολύ καιρό ένα βασικό όνομα κοντά στον Ερντογάν και διατήρησε κορυφαίες θέσεις στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΚ).
Στην πρώιμη πολιτική του σταδιοδρομία, ο Kılıç υπηρέτησε ως βοηθός του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της θητείας του τελευταίου ως πρωθυπουργού και ήταν ο προσωπικός του διερμηνέας σε ταξίδια στο εξωτερικό.
Αργότερα υπηρέτησε ως βουλευτής και ως υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού μεταξύ 2013 και 2017.
Εξελέγη ξανά βουλευτής στις εκλογές του 2018 και ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο νέος Πρόεδρος της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB)
Ο Haluk Görgün, ηλεκτρολόγος μηχανικός και καθηγητής, ήταν ο πρώτος επικεφαλής του τμήματος μηχανικών ελέγχου και αυτοματισμού του διάσημου Τεχνικού Πανεπιστημίου Yıldız στην Κωνσταντινούπολη.
Κατά τη διάρκεια της μακράς ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας στην οποία υπηρέτησε ως αναπληρωτής πρύτανης του ίδιου πανεπιστημίου και πρύτανης του Τεχνικού Πανεπιστημίου Gebze, ο Görgün αναγνωρίστηκε για το έργο του για τη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανιών.
Εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Aselsan το 2017 και διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ένα χρόνο αργότερα. Υπό την ιδιότητα αυτή διετέλεσε και γενικός διευθυντής της εταιρείας.
Η Aselsan ιδρύθηκε το 1975 για να καλύψει τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες του TSK.
Αρχικά κατασκευαστής συστημάτων επικοινωνίας για τον στρατό, επεκτάθηκε τις επόμενες δεκαετίες, παράγοντας επίσης ηλεκτρονικά οπτικά συστήματα, θερμικές κάμερες, συστήματα προειδοποίησης πυραύλων κ.λπ. Το 2013, έγινε η 74η μεγαλύτερη αμυντική εταιρεία στον κόσμο από άποψη κερδών. Σήμερα, είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες τόσο στις αμυντικές όσο και στις μη στρατιωτικές τεχνολογίες.
Στη νέα του θέση, ο Görgün θα επιβλέπει έναν όμιλο αμυντικών υπηρεσιών που θα είναι επιφορτισμένοι με τη συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες στην προσπάθεια της χώρας να αναπτύξει μια αυτοεξαρτώμενη αμυντική βιομηχανία τοπικής παραγωγής.
Περισσότεροι διορισμοί αναμένονται σε βασικές θέσεις τις επόμενες ημέρες, αφού η Τουρκία εγκαινίασε μια νέα εποχή μετά τη νίκη στις εκλογές της 28ης Μαΐου για τον Πρόεδρο Ερντογάν, τώρα τον μακροβιότερο Τούρκο ηγέτη. Ο Ερντογάν παρουσίασε το νέο του υπουργικό συμβούλιο το Σαββατοκύριακο.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Οι παραπάνω τοποθετήσεις σε θέσεις κλειδιά στους τομείς άμυνας-πολεμικής βιομηχανίας και εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, δεν αποτελούν έκπληξη και θα λέγαμε ότι ήταν λίγο ως πολήυ αναμενόμενες.
Αναφορικά με την τοποθέτηση του Στρατηγού Αβσεβέρ στη θέση του Αρχηγού του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, αίσθησή μας είναι ότι αυτή αποτελεί μια μεταβατικά χρονική λύση πριν από τις ετήσιες στρατιωτικές κρίσεις που λαμβάνουν χώρα τον Αύγουστο στην Τουρκία.
Αυτή ως λύση ήταν η πλέον ενδεδειγμένη αφού ο Τούρκος Στρατηγός ήταν Διοικητής των Χεσαίων Δυνάμεων της γείτονας χώρας, όπου παραδοσιακά τον πρώτο λόγο έχει ο Στρατός στις Ένοπλες Δυνάμεις , με Πολεμικό Ναυτικο και Πολεμική Αεροπορία να έπονται.
Αναφορικά με τα Ελληνοτουρκικά δεν σηματοδοτεί κάποια διαφοροποίηση, αφού αφενός τα πάντα περνούν από τα χέρια του Ερντογάν, ενώ θα πρέπει να περιμένουμε τις ετήσιες στρατιωτικές κρίσεις του Αυγούστου για να αποφανθούμε, αν και όπως προ είπαμε η τοποθέτηση του Στρατηγού Αβσεβέρ στη θέση του Αρχηγού του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, μοιάζει περισσότερο με υπηρεσιακή λύση χωρίς συνέχεια.
Τώρα αναφορικά με την ανάληψη της θέσης του Προέδρου της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), του κορυφαίου αμυντικού οργανισμού που είναι υπεύθυνος για βασικά έργα που χρηματοδοτούνται από το κράτος, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Aselsan, καταδεικνύεται η συνέχιση της προσπάθειας περαιτέρω ανάπτυξης της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας και ο ηγετικός ρόλος που κατέχει η εν λόγω εταιρεία σε αυτήν την προσπάθεια.
Εδώ αναμένουμε να δούμε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθειας των Τούρκων αυτονόμησης από οπλικά συστήματα της Δύσης και θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σε μείζονα εξοπλιστικά τουρκικά προγράμματα που τρέχουν.
Τέλος ο νέος σύμβουλό του Ερντογάν για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, είναι το δεξί του χέρι εδώ και πολλά χρόνια, διερμηνέας του με εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, γνωρίζοντας τα θέματα από πρώτο χέρι.