Οι σημερινές Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία σύμφωνα με την συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών -Διεθνών ΜΜΕ, μοιάζει με περίπατο για τον Ερντογάν, τον οποίο θεωρούν σίγουρο νικητή.
Έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ επισημαίνει σε άρθρο του τους λόγους που θα οδηγήσουν σε νίκη του Ερντογάν, αλλά και ποιά θα είναι η επόμενη ημέρα στην Τουρκία,επισημαίνοντας ως κυριότερα σημεία κατά την εκτίμησή μας τα ακόλουθα:
"Αν δεν γινόταν μια μέτρια προεκλογική εκστρατεία από την τουρκική αντιπολίτευση και πετύχαινε να αποτρέψει την εκλογική νοθεία, τότε θα μπορούσε ο Κιλιτσντάρογλου να είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις 14 Μαΐου, με φόντο την επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής και την κολοσσιαία αποτυχία της κυβέρνησης στους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου.
Τώρα η σημερινή εκλογική αναμέτρηση θα είναι μια δύσκολη μάχη για την αντιπολίτευση και οι πιθανότητες ευνοούν σίγουρα τον νυν Πρόεδρο, ο οποίος επίσης κρατά όλα τα χαρτιά στα χέρια του για να κάμψει τους κανόνες του παιχνιδιού,ακόμη και να τους αλλάξει αυθαίρετα και απότομα όταν τον συμφέρει.
Οι συνέπειες της νίκης Ερντογάν για την Τουρκία
Εφόσον η αντιπολίτευση χάσει τον δεύτερο γύρο της Κυριακής, πράγμα που είναι ως επικρατέστερο, ο Ερντογάν και οι ισλαμιστές φίλοι του καθώς και οι σύμμαχοί τους στο ακροδεξιό και νεοεθνικιστικό μπλόκ, θα σφίξουν ακόμη περισσότερο τους μοχλούς εξουσίας στην Τουρκία, θα κυνηγήσουν την αντιπολίτευση και τα αντιφρονούντα μπλοκ, θα διαλύσουν τους εναπομείναντες θύλακες αντίστασης και θα συντρίψουν ότι έχει απομένει ως αχτίδα ελπίδας για τη δημοκρατία στην Τουρκία.
Το ιστορικό της κυβέρνησης Ερντογάν την τελευταία δεκαετία είναι προάγγελος του τι να περιμένουμε στο μέλλον.
Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού κατέστησε επίσης πολύ σαφές ότι όσοι επιδιώκουν να ευθυγραμμίσουν την Τουρκία με τους εταίρους της Ατλαντικής συμμαχίας στο ΝΑΤΟ, θα καθαριστούν μια για πάντα στη μετεκλογική εποχή.
Θυμηθείτε ότι περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι που συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν που επικρίνει την κυβέρνηση έχουν κατηγορηθεί για τρομοκρατία την τελευταία δεκαετία, παρόλο που κανένας από αυτούς δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατία ή οποιαδήποτε βία.
Προσθέστε σε αυτό τις αντιφρονούσες κουρδικές και αριστερές ομάδες που αντιμετώπισαν την οργή της κυβέρνησης Ερντογάν με παρόμοιες κατηγορίες, και ο αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Επιπλέον, μια απώλεια της αντιπολίτευσης θα δημιουργούσε ένα έντονο αίσθημα απογοήτευσης από τη δημοκρατική εκλογική διαδικασία στους ψηφοφόρους που θα έχει απήχηση για τα επόμενα χρόνια.
Θα ήταν τραγικό αν ο ενθουσιασμός των Τούρκων για δημοκρατία μετατρεπόταν σε πρωτοφανή και διαδεδομένη απάθεια.
Η ενότητα μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης θα εξαλειφθεί καθώς ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του θα επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια νέα πολιτική δυναμική στην οποία καμία μελλοντική αντιπολίτευση δεν θα είναι αρκετά ισχυρή για να δημιουργήσει άλλη μια πρόκληση στην κυριαρχία τους.
Ωστόσο το καθεστώς θα εκραγεί από μέσα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Οι περισσότεροι Τούρκοι θα φτάσουν στο σημείο να κατηγορήσουν τον Ερντογάν για την εκτίναξη της ανεργίας και του πληθωρισμού, την οικονομική δυσπραγία και τη μείωση των δημόσιων υπηρεσιών στην κοινωνική ασφάλιση, την υγειονομική περίθαλψη και άλλους τομείς."
Η επίδραση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Οι εξελίξεις στην Συρία, με την αποδοχή του Άσαντ από τις Αραβικές χώρες και την επανένταξη της χώρας του στον "Αραβικό Σύνδεσμο", σε συγκερασμό με τις προεκλογικές εξαγγελίες από Ερντογάν , για επαναπατρισμό εκατομμυρίων Σύριων μεταναστών που διαβιούν στην Τουρκία πίσω στη χώρα τους, αναμένουμε να έχει ως αποτέλεσμα τους προσεχείς μήνες Ελλάδα και ΕΕ να έρθουν αντιμέτωπες με ένα νέο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα.
Αυτό ως εξέλιξη θα πρέπει να θεωρηθεί ως πολύ πιθανή, αφού ο Ερντογάν θα σκεφθεί ότι η συμφωνία του 2016 με τις Βρυξέλλες, η οποία έδωσε στην Άγκυρα 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε αντάλλαγμα για να σταματήσει τους μετανάστες να περνούν από το έδαφός της στην ΕΕ, θα μπορούσε να τύχει επαναδιαπραγμάτευσης, σε μια προσπάθεια άντλησης χρημάτων για να ανακουφίσει την κάκιστη οικονομία της χώρας του.
Η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά διαγράφεται ως λίαν ανησυχητική μετά τις Τουρκικές εκλογές, αφού στις πρόσφατες Βουλευτικές και Προεδρικές εκλογές της 14ης Μαίου, τα Εθνικιστικά κόμματα συγκέντωσαν ποσοστό άνω του 25%.
Συγκεκριμένα αυτό προκύπτει αν αθροίσουμε τα ποσοστά που έλαβαν στις Βουλευτικές εκλογές το κόμμα των Γκρίζων Λύκων MHP (10,4%) που είναι κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν , το κόμμα IYI party (9,9% ) της "Λύκαινας Ασκενέρ εταίρος του Κιλιντζλάρογλου καί του Εθνικιστή Σινάν Ονάν, τρίτου υποψήφιου για το Προεδρικό αξίωμα (5,28%).
Κοινώς τα Εθνικιστικά κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 25,58%, το οποίο επί της ουσίας σημαίνει ότι ένας στους τέσσερις Τούρκους ψηφοφόρους είναι ακραίος Εθνικιστής.
Το άσχημο για την Ελλάδα είναι το MHP των γκρίζων λύκων του Μπαχτσελί και το IYI party της Ασκενέρ, αποτελούν τους κυριότερους εταίρους για Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου αντίστοιχα.
Κατόπιν αυτών, η θέση των Τούρκου Προέδρου και της Βουλής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή ,ανυποχώρητη και επιθετικότατη στα Ελληνοτουρκικά, με αποτέλεσμα να αναμένουμε μια νέα μεγάλη περίοδο παρατεταμένης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, η οποία συνδυαστικά με τα Εθνικιστικά οράματα των Τούρκων για τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε Ένοπλη σύρραξη στο Αιγαίο με την Ελλάδα.
Τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη δυναμική λόγω της κάκιστης τουρκικής οικονομίας και της γνωστής τάσης του Ερντογάν και των Τούρκων γενικότερα να εξωτερικεύουν τις εσωτερικές κρίσεις της Τουρκίας, πρωτίστως σε βάρος της Ελλάδας.