Όπως κάθε πολεμική αναμέτρηση, έτσι και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αποτελεί εφαλτήριο για διαμόρφωση νέων δογμάτων, εξέλιξη των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και προσαρμογή των συμπερασμάτων από αυτόν στις αμυντικές απαιτήσεις τρίτων χωρών.
Η δημιουργία του MARCC από τις ΗΠΑ
Στο παραπάνω πλαίσιο, "Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δημιουργεί πυρήνα ταχείας αντίδρασης για να μεταφέρει Τεχνολογία στην Ουκρανία και την Ταϊβάν", όπως αναφέρει σε άρθρο του έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία κατά την εκτίμησή μας επισημαίνονται ως ακολούθως:
"Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δημιουργεί έναν νέο οργανισμό που στοχεύει στη γρήγορη τοποθέτηση θαλάσσιων εργαλείων σε τρέχουσες και πιθανές μελλοντικά θέατρα επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Ταϊβάν.
Συγκεκριμένα το Maritime Accelerated Response Capability Cell θα λάβει επειγόντως αρμοδιότητες από το Υπουργείο Άμυνας και θα εργαστεί με το Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητικών εργαστηρίων, των γραφείων απόκτησης, των στελεχών του στόλου και των χορηγών πόρων που μπορούν να προσφέρουν χρηματοδότηση για να βρει γρήγορα και να εφαρμόσει μια λύση, εφόσον αυτή απαιτηθεί εκτάκτως.
Στόχοι-Επιδιώξεις
"Το MARCC θα επικεντρωθεί αρχικά στην Ουκρανία, την Ταϊβάν και την υποστήριξη έκτακτης ανάγκης τους και θα έχει ευελιξία να προσαρμοστεί σε νέες συγκρούσεις ή επείγουσες απαιτήσεις και καθήκοντα του Υπουργείου Άμυνας", σύμφωνα με το υπόμνημα ίδρυσης, με ημερομηνία 2 Μαΐου 2023.
Πηγή του Πολεμικού Ναυτικού που γνωρίζει την κατάσταση του MARCC, αλλά δεν είναι εξουσιοδοτημένη να μιλήσει για την εν εξελίξει διαδικασία, είπε ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη πρόσβαση σε μια σειρά από αρχές ταχείας απόκτησης και ταχείας υιοθέτησης ενεργειών που το Κογκρέσο έχει θεσπίσει νόμο τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, αυτές οι αρχές και ο τρόπος αποτελεσματικής χρήσης τους δεν είναι πάντα ευρέως κατανοητοί σε όλο το τμήμα.
Το Ναυτικό έχει αξιοποιήσει με επιτυχία αυτά τα εργαλεία για να υποστηρίξει την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022, είπε η πηγή, και το MARCC θα κωδικοποιήσει τις διαδικασίες που λειτούργησαν καλά τους τελευταίους 15 μήνες.
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, και το Υπουργείο Άμυνας επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στην αποτροπή μιας κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν, η πηγή είπε ότι το MARCC θα διασφαλίσει ότι το Πολεμικό Ναυτικό είναι σε θέση να συνεχίσει να μεταφέρει γρήγορα εργαλεία στο πεδίο της μάχης.
Καθώς το Υπουργείο Άμυνας εντοπίζει επείγουσες ανάγκες για να βοηθήσει τους συμμάχους ή τους εταίρους των ΗΠΑ, ή για χρήση από τις αμερικανικές δυνάμεις , η MARCC θα ανταποκρινόταν σε αυτές τις ανάγκες, θα τις μοιραζόταν σε όλο το Πολεμικό Ναυτικό για να ζητήσει δημιουργικές λύσεις και στη συνέχεια θα τις εκτελέσει χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες αρχές ταχείας απόκτησης και ταχείας αποστολής, είπε η πηγή.
Δομή -Οργάνωση του MARCC
Το έργο του MARCC δεν θα περιοριστεί σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα τεχνολογίας είπε η πηγή, γι' αυτό το Πολεμικό Ναυτικό επέλεξε να δημιουργήσει μια ευέλικτη ομάδα που μπορεί να αντλήσει τεχνογνωσία όπως απαιτείται, αντί να παραμένει σε ένα γραφείο με μεγαλύτερο μόνιμο προσωπικό.
Το υπόμνημα ίδρυσης σημειώνει ότι ένας μόνιμος εκτελεστικός διευθυντής θα διαχειρίζεται και θα εκτελεί όλες τις δραστηριότητες του πυρήνα και θα χρησιμεύει ως κύριος σύμβουλος του Πολεμικού Ναυτικού για στρατηγικές και απαντήσεις σε επείγοντα καθήκοντα.
Αυτός ο διευθυντής θα υποστηρίζεται από μια διαλειτουργική ομάδα που θα μπορούσε να περιλαμβάνει εκπροσώπους από το γραφείο του γραμματέα του Πολεμικού Ναυτικού, τον αρχηγό του επιτελείου ναυτικών επιχειρήσεων, το αρχηγείο του Σώματος Πεζοναυτών, τις εντολές συστημάτων, τα εκτελεστικά γραφεία προγράμματος, τα κέντρα πολέμου, τα ερευνητικά εργαστήρια και τον στόλο.
Η πηγή κατέστησε σαφές ότι το MARCC δεν θα έχει δικό του χρηματικό ποσό για να χρηματοδοτήσει τις πρωτοβουλίες του, αλλά μάλλον θα χρησιμοποιούσε χρήματα που διατίθενται μέσω του πακέτου συμπληρωματικών πιστώσεων της Ουκρανίας και άλλων γραμμών χρηματοδότησης."
Οι κινήσεις της Ελλάδας
Η δημιουργία του MARCC από τις ΗΠΑ προκειμένου αυτές να δύνανται να εντοπίζουν επείγουσες ανάγκες για να βοηθήσουν τους συμμάχους ή τους εταίρους τους, δημιουργεί συνειρμούς εκμεταλλευσιμότητας της από την χώρα μας αναφορικά με τα Ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο.
Εκτίμησή μας είναι ότι η χώρα μας θα πρέπει να κινηθεί σε 2 πυλώνες με γνώμονα τον MARCC.
Ο πρώτος είναι μέσω ομογενών γερουσιαστών και φίλων της χώρας μας σε υψηλόβαθμες θέσεις, όπως είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ, να επιδιωχθεί ή ένταξη της Ελλάδας ως χώρα εξέτασης των εργασιών του MARCC, λόγω της τουρκικής απειλής στο Αιγαίο σε βάρος μας.
Συνέπεια αυτού θα είναι να υπάρξει από τώρα λεπτομερειακή σχεδίαση από τις ΗΠΑ των αναγκών που θα προκύψουν για την χώρα μας σε μια σύγκρουση με την Τουρκία στο Αιγαίο και στην εξασφάλιση των απαιτήσεων της.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι η χώρα μας να προβεί από τώρα στη σύσταση του δικού της MARCC, στα πλαίσια της ΕΕ.