Σε πρόσφατο άρθρο μας ,είχαμε προβεί στην εκτίμηση, ότι υποβόσκει με αφορμή το αίτημα της Ουκρανίας για ενίσχυσή της με μαχητικά αεροσκάφη F-16, σχέδιο παραχώρησης αυτών από τις ΗΠΑ ή και μεταχειρισμένων F-16 από την Τουρκία.
Το Ουκρανικό αίτημα για απόκτηση F-16 και ο "ρόλος" της Τουρκίας
Σε σχετική ανακοίνωση για το θέμα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Κίεβο,ανέφερε πριν από λίγες ημέρες, ότι οι αρχές της Ρώμης, του Βερολίνου, του Παρισιού και του Λονδίνου δεν θα προσφέρουν στην Ουκρανία τα δικά τους μαχητικά αεροσκάφη F-16, αλλά «η φωνή τους είναι σημαντική στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός διεθνούς συνασπισμού», συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης για συμμετοχή στο έργο αυτό, μεταξύ άλλων των ΗΠΑ και της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα ήθελε να δημιουργήσει τρεις ή τέσσερις μοίρες αεροσκαφών F-16 για να αμυνθεί πιο αποτελεσματικά από τις ρωσικές επιθέσεις.
Επισημαίνουμε ότι τυχόν σχέδιο αποστολής τουρκικών F-16 στην Ουκρανία, θα ενίσχυε διαπραγματευτικά το αίτημα της Άγκυρας για αγορά των F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ.
Αυτό θα συνέβαινε γιατί αφού η Τουρκία θα παραχωρούσε μεταχειρισμένα αεροσκάφη της στην Ουκρανία ενισχύοντάς την, θα ζητούσε εύλογα την ενίσχυση της ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ , με την προμήθεια των ανωτέρω μαχητικών από την Ουάσιγκτον.
Ο σοφός Ελληνικός λαός, λέει "όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά", φράση που επαληθεύεται από το αυξημένο ενδιαφέρον που επιδεικνύει για το θέμα αποστολής μαχητικών F-16 στην Ουκρανία, έγκριτο τουρκικό ΜΜΕ με προσβάσεις στο ΥΠΑΜ της χώρας του, το οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνει τα παρακάτω κατά την εκτίμησή μας κύρια επί μέρους ζητήματα ως προς το θέμα.
Ποια μέλη του ΝΑΤΟ μπορούν να ανταποκριθούν στο αίτημα της Ουκρανίας για F-16
"Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022 ως αποτέλεσμα της έντασης που ξεκίνησε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, συνεχίζεται με υψηλή ένταση για πάνω από ένα χρόνο.
Η Ρωσία, ως υπερδύναμης κυριάρχησε ωστόσο, σε ένα πολύ περιορισμένο τμήμα του εδάφους της Ουκρανίας.
Μεταξύ των κύριων λόγων για αυτήν την κατάσταση, μπορούν να προβληθούν οι δυσκολίες στη δομή και την τακτική του ρωσικού στρατού και η υποστήριξη εξοπλισμού των δυτικών χωρών στον ουκρανικό στρατό.
Επί του παρόντος, πολλές δυτικές χώρες παρέχουν στην Ουκρανία εκτεταμένη υποστήριξη στρατιωτικού εξοπλισμού.
Η Ουκρανία προμηθεύτηκε συστήματα σοβιετικής κατασκευής από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που βρίσκονταν στο παρελθόν στο πλευρό της Σοβιετικής Ένωσης.
Μετά τη μείωση του αριθμού αυτού του εξοπλισμού που δόθηκε, η Ουκρανία απαιτεί πλέον το κύριο μαχητικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ, το F-16 Fightning Falcon, αντί για το MiG-29 ή το Su-25/27.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες Politico με βάση τους αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε από την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να ενθαρρύνουν την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να προμηθεύουν F-16 στην Ουκρανία.
Ποιές χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν το F-16 Fighting Falcon
Εδώ συνοπτικά εμείς θα αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το τουρκικό άρθρο Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία , Νορβηγία και Πορτογαλία θα μπορούσαν να δώσουν F-16 στην Ουκρανία, όπως και η Πολωνία για τη οποία τηρεί επιφυλάξεις.
ΗΠΑ
Αναφορικά με τις ΗΠΑ επισημαίνει ότι είναι γνωστό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 500 μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D στο απόθεμα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των F-16 θα αφαιρεθεί από το απόθεμα με τις παραδόσεις F-35A.
Τουρκία
Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία είναι ο δεύτερος πιο ενεργός χρήστης μαχητικών αεροσκαφών F-16 μετά τις ΗΠΑ. Επί του παρόντος, η Tουρκία διαθέτει περίπου 235 πολεμικά αεροσκάφη. Λοιπόν, μπορεί το F-16 να δοθεί στην Ουκρανία από την Tουρκία; Φυσικά μπορεί… Εάν οι ΗΠΑ πρόκειται να δώσουν στην Τουρκία το F-35A, γιατί όχι; Εκτός από αυτό, δεν φαίνεται πολύ πιθανό.
Ελλάδα
Όντας ένας σημαντικός χρήστης F-16 όπως η Τουρκία, η Ελλάδα διαθέτει περίπου 150 αεροσκάφη σε διαμορφώσεις F-16CG/DG Block 30/50/52+, F-16C/D Block 50+ ADC και F-16 Block 30. Από την άλλη, η Ελλάδα διαθέτει επίσης πολεμικά αεροσκάφη τύπου F-4, Mirage και Rafale.
Η Ελλάδα, που δεν έχει ιστορικό στρατιωτικών επιχειρήσεων και τρομοκρατίας, μπορεί σίγουρα να προμηθεύσει F-16 στην Ουκρανία.
10-15 πολεμικά αεροσκάφη F-16 που θα αποσταλούν στην Ουκρανία από την Ελλάδα δεν θα βλάψουν την «τουρκοελληνική στρατιωτική ισορροπία» που έχουν δημιουργήσει στο μυαλό τους τα ελληνικά επιτελεία.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να στείλει F16 στην Ουκρανία,εάν αποκτούσε τα Αμερικανικά F-35,πράγμα απίθανο, ενώ τεχνηέντως δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά για την πώληση των F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία ως αντάλλαγμα, γεγονός που κατατείνει υπέρ της εκτίμησης μας που αναφέραμε αρχικά.
Τέλος γίνεται εκτενής αναφορά στο αεροπορικό δυναμικό της χώρας μας , με την εισήγηση ότι αφού ως Ελλάδα δεν διεξάγουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα επηρέαζε σε τίποτε η παραχώρηση 10-15 μαχητικών F-16 της πολεμικής μας Αεροπορίας στην Ουκρανία, αποβλέποντας στην αποδυνάμωσή μας.
Ενδιαφέρον τέλος έχει η άποψη ότι η τουρκοελληνική στρατιωτική ισσοροπία είναι στο μυαλό της Ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας, θέλοντας να δείξει ότι δεν συμβαίνει τίποτε στο Αιγαίο, με τις παραβιάσεις του ΕΕΧ μας και τις υπερπτήσεις στα νησιά μας από την Τουρκική πολεμική Αεροπορία και την αμφισβήτηση της Εθνικής μας Κυριαρχίας σε αυτά.