Προβληματισμός επικρατεί στην Τουρκία αναφορικά με το ζήτημα πώλησης των 79 κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ, αφού εφόσον αυτή υλοποηθεί, θα είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση ισάριθμων F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και κατά συνέπεια αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της.
Αντιλαμβανόμαστε εύλογα ότι το θέμα δεν αφορά μόνο την Τουρκία αλλά και την χώρα μας.
Τουρκικός προβληματισμός για τις ΗΠΑ
Ενδεικτικό του τουρκικού προβληματισμού για το θέμα, είναι ότι φιλοξενείται απάντηση του Προέδρου της Προεδρίας της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας Δρ. İsmail Demir , σε έγκριτο τουρκικό ΜΜΕ, αναφορικά με το "τι θα συμβεί αν οι ΗΠΑ δεν δώσουν το κιτ F-16 Blok 70;"
"Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας Καθ. Δρ. İsmail Demir αναφέρθηκε στο τι θα συμβεί εάν οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 Block 70.
Στη δήλωση που έκανε είπε: «Ως Πρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας, αυτό το θέμα δεν με ενδιαφέρει, κοιτάζω μπροστά.
Ολοκλήρωσα το έργο μου στο Blok 30;
Το έκανα.
Θα τα καταφέρω στο Block 40's και 50's;
Θα το κάνω.
Θα τα φέρω σε έκδοση Viper με αυτές τις αναβαθμίσεις;
Ναί θα τα φέρω.
Έχω αυτή την αποφασιστικότητα;
Την έχω, είτε σε 6 μήνες είτε αργότερα .
Φτάνουμε στο στόχο;
Φτάσαμε. Αυτό είναι το κομμάτι που μας ενδιαφέρει.
Δεν μας ενδιαφέρει να κοιτάμε τι λένε οι άλλοι. Εμείς ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, το συντομότερο δυνατόν». .
Έργο ÖZGÜR
Στο πλαίσιο του έργου ÖZGÜR, η Τουρκία στοχεύει να εξοπλίσει τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 Fighting Falcon με εθνικά αεροηλεκτρονικά μέσα.
Το έργο εκσυγχρονισμού αεροηλεκτρονικού εξοπλισμού που θα εφαρμοστεί στα πολεμικά αεροσκάφη F-16 Block 30, περιλαμβάνει:
Υπολογιστή Εθνικής Αποστολής
Μονάδα διασύνδεσης συστήματος
Ανώτερο μπροστινό πίνακα ελέγχου πιλοτηρίου
Υδραυλική ένδειξη καυσίμου, ένδειξη ενδείξεων κινητήρα
Ένδειξη έκτακτης ανάγκης
Εθνική συσκευή ηχητικής ασφάλειας
Εθνικό Σύστημα Αναγνώρισης Φίλων - Εχθρών (IFF)
Πολυτροπικός δέκτης
Αδρανειακό σύστημα πλοήγησης
Eνσωμάτωση της κεντρικής οθόνης πιλοτηρίου και της έγχρωμης οθόνης πολλαπλών λειτουργιών
Η σειριακή παραγωγή ξεκίνησε στο πλαίσιο του έργου.
Από την άλλη πλευρά το MURAD AESA Radar το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη, αναμένεται να ενσωματωθεί στο μέλλον στα αεροσκάφη.
Κάνοντας δηλώσεις τις προηγούμενες εβδομάδες, ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας Καθ. Δρ. İsmail Demir είχε ανακοινώσει ότι το έργο ÖZGÜR θα εφαρμοστεί επίσης σε πολεμικά αεροσκάφη F-16 σε διαμορφώσεις Block 40 και Block 50.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι η Τουρκία υπέβαλε αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021, που περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και 79 F-16 Block 40 / 50+ στο Block 70 επίπεδο.
Τι επιδιώκει η Τουρκία
Σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας είναι να έχει αεροπορική υπεροχή έναντι της Ελλάδας, αφού γνωρίζει πόσο ουσιαστική και βασική είναι ως προϋπόθεση για την επίτευξη των επεκτατικών της σχεδιασμών της στο Αιγαίο.
Η αγορά των RAFALE από την χώρα μας και ο εκσυγχρονισμός 80 F-16 μας σε έκδοση VIPER που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Ελλάδα, καθώς και η αγορά τουλάχιστον μιας μοίρας μαχητικών F-35 αρχής γενομένης από το 2028, έδειξαν στην Άγκυρα ότι η χώρα μας αποκτά σταθερά αυτή την αεροπορική κυριαρχία.
Για τον λόγο αυτό η Τουρκία προβαίνει σε δημιουργία ενός μεγάλου στόλου UAV της, κατασκευάζει δικά της πυραυλικά συστήματα αέρος-αέρος, αέρος-θαλάσσης και αέρος-εδάφους, εξοπλίζοντας τόσο τα UAV της όσο και τα μαχητικά αεροσκάφη της F-16, ενώ προβαίνει σε γηγενή εκσυγχρονισμό τους με το πρόγραμμα ÖZGÜR που αναφερθήκαμε, προσπαθώντας ακόμη και υπό όρους να πάρει 40 F-16 BLOCK -70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ, παζαρεύοντας με τους Βρετανούς τα Eurofighter και αναπτύσσοντας το μη επανδρωμένο αεροσκάφος KIZILELMA και το μαχητικό αεροσκάφος της 5ης γενιάς TF-X.
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι ο εκσυγχρονισμός των F-16 που επιχειρεί η Τουρκία με το εγχώριο πρόγραμμα ÖZGÜR, σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να συγκριθεί με τον εκσυγχρονισμό από τις ΗΠΑ σε VIPER, των Ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, γεγονός που δίνει το προβάδισμα στα Ελληνικά φτερά στο Αιγαίο.