Η προεκλογική μάχη φουντώνει στην Τουρκία, με τον Ερντογάν να επιχειρεί με διάφορα επιχειρήματα να προσεγγίσει τους Τούρκους ψηφοφόρους, χρησιμοποιώντας ως προμετωπίδα μεταξύ άλλων τα επιτεύγματα της αμυντικής βιομηχανίας μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και τα όποια μελλοντικά σχέδια και συνεργασίες με άλλες χώρες στον τομέα αυτό υπάρχουν και συζητούνται.
Η άρνηση της Μ.Βρετανίας για συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα κατασκευής υποβρυχίων
Πρόσφατα μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε συνομιλίες με την χώρα του για συνεργασία στην παραγωγή υποβρυχίων, κάτι ωστόσο που η Μ. Βρετανία αρνήθηκε κατηγορηματικά.
Συγκεκριμένα σε ομιλία του ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, δήλωσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να συνεργαστεί μαζί μας για την κατασκευή υποβρυχίων».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Breaking Defense, ωστόσο, εκπρόσωπος του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού είπε ότι «κανείς δεν γνωρίζει τίποτα από αυτές τις συζητήσεις». Αυτό φέρεται να περιλαμβάνει την Υπηρεσία Υποβρυχίων Παράδοσης του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Defence Nuclear Organisation και τη ναυπηγική εταιρεία BAE Systems.
Τα τελευταία χρόνια, οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ Λονδίνου και Άγκυρας έχουν αυξηθεί σημαντικά, ειδικά στον τομέα της αεροδιαστημικής, με την BAE Systems να έχει έρθει σε συμφωνία για να εργαστεί για το μελλοντικό μαχητικό αεροσκάφος TF-X , το οποίο φέρεται ως το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος stealth γηγενές στον Ισλαμικό κόσμο, που αναπτύσσεται από κοινού από την Tουρκία και το Πατάν.
Αυτό το έργο περιλαμβάνει επίσης τη βρετανική Rolls Royce και τον όμιλο Kale, οι οποίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων ανταγωνιστών της αμυντικής βιομηχανίας που προσφέρουν κινητήρες για το αεροσκάφος μόλις εισέλθει στην παραγωγή, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2025.
Η εξοπλιστική προσέγγιση Μ.Βρετανίας-Τουρκίας
Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και 1 έτος περίπου, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει άρει όλους τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλή της Προεδρίας των Τουρκικών Αμυντικών Βιομηχανιών, Ισμαήλ Ντεμίρ κατά την επίσκεψή του την άνοιξη του 2022 στο Λονδίνο, «είχαν συζητηθεί σημαντικές λεπτομέρειες για τεχνικά ζητήματα και ταυτόχρονα έγιναν κατ' αρχήν βήματα για να έρθουν οι διμερείς δεσμοί σε υψηλότερο επίπεδο στον τομέα της άμυνας»,.
Έτσι, όλα τα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από τη λίστα με τους περιορισμούς εξαγωγών που δημιουργήθηκαν από τις βρετανικές αρχές τον Δεκέμβριο του 2021.
Οι συναντήσεις εξέτασαν επίσης ευκαιρίες συνεργασίας σε άλλες χώρες, είπε ο Ντεμίρ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε προηγουμένως σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.
Τον Οκτώβριο του 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και ορισμένα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ διέκοψαν τις εξαγωγές και ανέστειλαν τη χορήγηση αδειών εξαγωγής όπλων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία, ενώ ο τουρκικός στρατός διεξήγαγε επιχειρήσεις για να εκκαθαρίσει τις ομάδες από περιοχές κοντά στην παραμεθόρια περιοχή της χώρας.
Αυτές οι άδειες ήταν απαραίτητες για την παροχή κρίσιμων τμημάτων σε τουρκικά αμυντικά έργα, συμπεριλαμβανομένων των αεριωθούμενων αεροσκαφών και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η σημασία για την Ελλάδα
Αντιλαμβανόμαστε από τα παραπάνω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η συνεργασία ή όχι της Μ.Βρετανίας με την Τουρκία στον τομέα κατασκευής νέων τουρκικών υποβρυχίων.
Ο λόγος προφανής αφού η Μ.Βρετανία είναι ναυτική υπερδύναμη, ενώ η Τουρκία επιχειρεί να αποκτήσει υποθαλάσσια υπεροχή στο Αιγαίο, προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδια της για διεξαγωγή ευρείας κλίμακας αποβατική επιχείρηση με σκοπό την κατάληψη νησιών μας.
Από φέτος και μετά, σύμφωνα με την τουρκική σχεδίαση ένα υποβρύχιο θα τίθεται σε λειτουργία κάθε χρόνο και 6 υποβρύχια κλάσης Reis θα παραδοθούν στο τουρκικό ναυτικό έως το 2027.
Το αρχικό πρόγραμμα παράδοσης των τουρκικών υποβρυχίων ήταν:
TCG Piri Reis – 2022
TCG Hizir Reis – 2023
TCG Murat Reis – 2024
TCG Aydin Reis – 2025
TCG Seydi Ali Reis – 2026
TCG Selman Reis – 2027
Ωστόσο φαίνεται ότι το Piri Reis, το οποίο θα είναι το πρώτο υποβρύχιο ανεξάρτητης πρόωσης του Τουρκικού Ναυτικού, που θα τεθεί σε υπηρεσία το πρώτο εξάμηνο του 2023.